Jim Morrison: Ο άνθρωπος που έδωσε νόημα στον όρο «σύγχρονος σαμάνος»

Μπίρες για πρωινό, ποίηση και rock and roll τη νύχτα.

Ο Jim Morrison είναι ένας και μοναδικός και σαν σήμερα τον βρήκαν νεκρό σε μία μπανιέρα στο Παρίσι.  Κανείς ποτέ μέχρι τότε δεν είχε κάνει πράξη το λεγόμενο «σαμανικό» ροκ. Ο άνθρωπος αυτός ταξίδεψε και ταξίδεψε με όλο του το σώμα.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1943 γεννήθηκε ο Jim Morrison, ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς της εποχής του, που έζησε μία έντονη, αλλά και σύντομη ζωή. Ο αντισυμβατικός τραγουδιστής των The Doors, αποτελεί μέχρι και σήμερα την φυσιογνωμία που καθόρισε ένα σημαντικό κομμάτι της ροκ μουσικής σκηνής.

 

 
 

Υπάρχουν πολλές ιστορίες για τη ζωή του, έζησε όμως μέχρι τα 27 του μόνο. Κι όμως αυτός ο άνθρωπος ίσως να έζησε μαζί δέκα ζωές, τόσο έντονος ήταν ο βίος του.

Jim Jarmusch: Γιατί πρέπει οι νέοι να γνωρίζουν το «βασιλιά» του Ανεξάρτητου Σινεμά

Ο Lizard King, όπως ήταν το ψευδώνυμό του, για πάντα θα ζει στις καρδιές των ανθρώπων που αγάπησαν την μουσική του. Σε μόλις 6 χρόνια καριέρας, ο Jim είχε καταφέρει να αφήσει το στίγμα του στην ροκ μουσική σκηνή και να κάνει τον κόσμο να μιλάει για ακόμα έναν μουσικό θρύλο, που χάθηκε νωρίς. Ποια είναι όμως 15 πράγματα που δεν ξέραμε για τον θρυλικό ποιητή της ροκ;

Μία από τις πιο αστείες ιστορίες από τη ζωή του είναι όταν πήγαινε να φάει το «πρωινό» του στο μαγαζί Lucky U.

Ένα καυτό πιάτο με τσίλι και έξι μπίρες. Κι αυτό ήταν. Κάπως έτσι ξεκινούσε τη μέρα του ο πιο διάσημος ροκ σταρ της εποχής του.

 

 
 

To Lucky U ήταν ένα μικρό μεξικάνικο εστιατόριο του δρόμου, στην ουσία ένας πάγκος και μία μικρή κουζινούλα. Εκεί ο Jim πήγαινε για να στρώσει το στομάχι του με μία σούπα menudo (μοσχάρι και τσίλι) και πέντε έξι μπίρες. Σε μία ώρα τις είχε κατεβάσει όλες.

Κάνε χώρο στη βιβλιοθήκη σου για τα αγαπημένα βιβλία του Jim Morrison

Ο Morrison έπινε πολύ, αυτό ήταν το μόνο σίγουρο, αλλά όπως λένε φήμες, ήταν ένας μπεκρής που όμως μπορούσε να λειτουργεί υπό την επήρεια και μάλιστα ήταν ικανός να γράφει την πιο ωραία ποίηση σε αυτήν την κατάσταση.

Με την ποίηση πάντα είχε καλές σχέσεις, η συναναστροφή του όμως με άτομα που την αγαπούσαν εξίσου και οι συζητήσεις τους για αυτή, τον ώθησε να ασχοληθεί πιο σοβαρά με αυτόν τον τομέα.

Η ποίηση του Jim ήταν πάντα αυθεντική, η συλλογή ποιημάτων του, Σημειώσεις για την Όραση, είναι κλασικό βιβλίο που πρέπει να διαβάσει. Όλα του τα τραγούδια είναι ποίηση, πραγματική και δυνατή ποίηση που κάνει όλους τους κλασικούς ποιητές να ζηλεύουν και να τον θαυμάζουν.

 

 
 

Πολλά λέγονται για τον θάνατο του αλλά λίγα είναι αλήθεια τελικά.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι η καρδιακή ανακοπή από την χρόνια χρήση ναρκωτικών, σε συνδυασμό με κάποια προβλήματα υγείας που είχε. Δεν λείπουν όμως και οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από αυτόν, που περιλαμβάνουν την δολοφονία του αλλά και την σκηνοθεσία του θανάτου του, για να μπορέσει επιτέλους να ζήσει την ζωή που ήθελε, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Τι έγινε όμως στην πραγματικότητα;

Εκείνη την μοιραία νύχτα είχε βγει για ποτά στο Παρίσι κι όταν γύρισε βρήκε στο ντουλάπι λίγο σκόνη που νόμιζε πως ήταν κοκαΐνη, ήταν όμως της φίλης του της Pam, χρόνια τοξικομανής, την πήρε όλη και μετά χάθηκε για πάντα. Ήταν ηρωίνη. Ο Jim σιχαινόταν την ηρωίνη, αλλά εκείνο το βράδυ ήταν τρομερά άτυχος.

  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved