Ο Jackson Pollock εξέφρασε με χρώμα το βαθύ υποσυνείδητο του ανθρώπου

Ένας ζωγράφος που ξεκίνησε μία δική του σχολή στον κόσμο της τέχνης.

Όποιος έχει ασχοληθεί λίγο με την τέχνη και ιδιαίτερα την ζωγραφική σίγουρα θα γνωρίζει αυτόν τον ογκόλιθο. Ο Jackson Pollock έδωσε στην τέχνη όλη του τη ζωή, ακόμη και στην τελευταία του πνοή βρισκόταν πάνω από έναν πίνακα και σχεδίαζε ότι ο ίδιος αποκαλούσε το υποσυνείδητο του ανθρώπου. Με έναν πάντα δικό του ξεχωριστό τρόπο κατάφερνε να κάνει το αδύνατον, δυνατό. Ο Jackson Pollock ήταν ο πρώτος ζωγράφος της μεταπολεμικής περιόδου που κατάφερε να περιγράψει με ακρίβεια τον έντονο συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου.

Ποια ήταν η ζωή του πριν από την μεγάλη επιτυχία;

Ο Jackson Pollock γεννήθηκε στο Cody του Wyoming στις 28 Ιανουαρίου του 1912. Λόγω των πολλών οικογενειακών προβλημάτων και της ιδιαίτερα ταραγμένης σχέσης των γονιών του, ο μικρός Jackson φεύγει από το Cody όταν ήταν μόλις δέκα μηνών, αφού η μητέρα του, Stella, αποφασίζει μαζί με τους πέντε γιούς της, να εγκαταλείψει το Cody και να εγκατασταθεί στο San Diego. Από εκείνη τη στιγμή η οικογένεια μετακομίζει συνεχώς, με τον Jackson να μοιράζει τη παιδική του ηλικία και τις αναμνήσεις του ανάμεσα στη California, το Chicago και την Arizona.

 

 
 

Από μικρός όμως είχε περίεργο χαρακτήρα και είχε καταλάβει πως αυτό που ήθελε πιο πολύ στη ζωή του ήταν να εκφράζεται μέσω των χρωμάτων. Ακόμη όμως δεν ήταν ικανός να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσα του, όλα ήταν πολύ μπερδεμένα. Έπρεπε να κάνει υπομονή πίσω από τις σκιές των ενήλικων.

Τα πρώτα βήματα στην τέχνη

Τη δεκαετία του 1920 η οικογένεια ζει στο Los Angeles και ο νεαρός Pollock εγγράφεται στο Manual Arts High School, από το οποίο και αποβάλλεται λίγο αργότερα. Ήταν από μικρός ένας ατίθασος άνθρωπος και κανείς δεν μπορούσε να τον περιορίσει.

Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο αντισυμβατικός του χαρακτήρας τον οδηγεί εκτός του σχολείου, καθώς το 1928 είχε εγκαταλείψει και πάλι το λύκειο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ήταν δύσκολος αλλά αληθινός μέχρι το μεδούλι.

Το 1930, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, μετακομίζουν στη Νέα Υόρκη, όπου και φοιτούν στο Art Students League, υπό την επίβλεψη του αμερικανού ζωγράφου Thomas Hart Benton. Η ρυθμική χρήση του χρώματος στα έργα του Benton φαίνεται να επηρεάζει αρκετά και τη ζωγραφική του Pollock, την οποία όμως ο ίδιος μετέπειτα θα εξελίξει σημαντικά.

 

 

Το έργο του που συγκλόνισε

Η ιδιαίτερη τεχνική που χρησιμοποιούσε ο Pollock ήταν κάτι παραπάνω από πρωτότυπη και μέχρι τότε ο κόσμος της τέχνης δεν είχε δει κάτι τέτοιο.

Αν και ο Pollock έγινε γνωστός από τα πιο αφηρημένα και περίπλοκα έργα του, οι πρώτοι του πίνακες φαίνεται να βαδίζουν περισσότερο προς το ύφος του Picasso. Στη συνέχεια, και αφού ο ίδιος υποβλήθηκε, από το 1938 έως και το 1941, σε ψυχοθεραπεία, βασιζόμενη στα πρότυπα του Carl Jung, τα έργα του γίνονται όλο και περισσότερο αφηρημένα. Με την παρότρυνση του ψυχολόγου του o Pollock αρχίζει να σχεδιάζει εντατικότερα, προσπαθώντας να εκφράσει μέσω του καμβά τις βαθύτερες ανησυχίες του.

 

 
 

Και κάπου εκεί έρχεται το θαύμα. Άρχισε να φτιάχνει τους πιο περίεργους και τρελούς πίνακες που είχε δει μέχρι τότε ανθρώπινο μάτι. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει το ταλέντο αυτού του ανθρώπου. Το μεγαλείο του Pollock φάνηκε αμέσως και ο ίδιος έγινε εκατομμυριούχος από τις πωλήσεις των πινάκων του.

Η τεχνική του γιατί ήταν τόσο παράξενη;

Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούνταν αυτή η αλλόκοτη επιφάνεια, επάνω στην οποία τα διάφορα χρώματα «χορεύουν» και αλληλοσυνδέονται, ήταν και αυτός που ανέδειξε τον Pollock σε πρωτοπόρο του εξπρεσιονιστικού ρεύματος.

Με το να στάζει και να τινάζει τις μπογιές πάνω στον καμβά μπόρεσε να φτιάξει ένα αφηρημένο αντίτυπο του ίδιου του υποσυνείδητου του ανθρώπου.

Αναφορικά με την τεχνική του, τα μοναδικά εργαλεία του ζωγράφου ήταν οι χοντρές βούτσες και τα δοχεία του χρώματος, τα οποία και τρυπούσε, έτσι ώστε με τη κίνηση να διαχέεται το χρώμα στα διάφορα σημεία της επιφάνειας.

Ο Pollock θα μείνει πάντα στις μνήμες μας σαν ο καλλιτέχνης που βρήκε έναν δρόμο προς το υποσυνείδητο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved