Τιμή και δόξα στην Ελληνίδα γιαγιά που μας μεγάλωσε

Από τα κεφτεδάκια μέχρι το ξεμάτιασμα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγαπήσεις την Ελληνίδα γιαγιά.

Έχετε συνειδητοποιήσει πόσο απίστευτα πλάσματα είναι οι γιαγιάδες μας; Όλη εκείνη η κουλτούρα που συνοδεύει την παρουσία τους, τόσο μέσα από παλιά διηγήματα και ιστορίες όσο και από κινηματογραφικές ταινίες, πιστοποιούν ότι η Ελληνίδα γιαγιά είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε ένα εγγόνι. Μπορούν να είναι τσαούσες, δύσκολες, γκρινιάρες, να έχουν σχέση αγάπης-μίσους με τα παιδιά τους, αλλά 9 στις 10 φορές, οι γιαγιάδες εκείνες που μας μεγάλωσαν όταν οι δικοί μας δούλευαν στις δουλειές τους, θα έδιναν και την ίδια τους την ψυχή για τα εγγόνια τους.

Μετά από τόσα χρόνια ανακαλύπτουμε πως η Ελληνίδα γιαγιά, είναι η ζωντανή απόδειξη της άνευ όρων αγάπης. Και είπαμε να καταγράψουμε όλα εκείνα που τις κάνουν μοναδικές.

 

 

Για εκείνες δεν έχεις ποτέ λάθος

Τι και αν έχεις πλακωθεί με τους δικούς σου, τι αν έχεις μαλώσει με το κορίτσι, τι αν σε κλώτσησε το παιδάκι στο διπλανό θρανίο παρότι εσύ έφταιγες. Η Ελληνίδα γιαγιά είναι Κέρβερος. Είτε θα ανοίξει την αγκαλιά της για να σου πει να μην δίνεις σημασία, είτε θα ανοίξει το στόμα της για να πάρει το μέρος σου. Είναι ο σύμμαχος στον οποίο υπολογίζεις χωρίς καν να χρειαστεί να τον προετοιμάσεις. Γιατί; Γιατί σε λατρεύει από την πρώτη στιγμή που σε κράτησε στα χέρια της.

ΥΓ: Αν πράγματι έχεις λάθος, συνήθως θα στο πει μερικές μέρες μετά με τρόπο.

 

DamienAndMom1

Μαγειρεύουν ΠΑΝΤΑ καταπληκτικά

Η ιστορία, θέλει τις γιαγιάδες να έχουν βρει το μυστικό για το τέλειο τηγανητό κεφτεδάκι. Αυτό που λέμε μεταξύ σοβαρού και αστείου πως «κανένα κεφτεδάκι δεν είναι σαν της γιαγιάς», μάλλον έχει μία λογική. Ποιος ξέρει, ίσως με το που βρήκαν την μυστική συνταγή να την μοιράζουν η μία στην άλλη – αν και πιστεύουμε πως για την υπέροχη γεύση τους ευθύνεται η μαργαρίνη με την οποία μαγείρευαν οι παλιές. Ας αφήσουμε όμως τα κεφτεδάκια. Οι γιαγιάδες μας έζησαν κακουχίες. Κακουχία σημαίνει πως έχω μάθει να εκμεταλλεύομαι κάθε πρώτη ύλη και πως το μαγείρεμα είναι βασικό για να επιβιώσουν τα μέλη της οικογένειας. Κάθε γιαγιά έχει το δικό της φόρτε στην Ελλάδα. Ψάρια, πίτες, κεφτέδες, ψητό κατσαρόλας, μουσακάδες και παστίτσια. Οι γιαγιάδες ξέρουν. Και εσύ ξέρεις πως όποτε θα πας στη γιαγιά θα φας καλά.

Η βωμολοχία τους βρίσκεται σε άλλο επίπεδο

Δεν βρίζουν όλες οι γιαγιάδες. Οι περισσότερες γιαγιάδες είναι εκείνες που Κυριακή πρωί βρίσκονται εκκλησία, που όταν βρίζεις εσύ σου λένε «ντροπή αγόρι μου μην μιλάς έτσι» και κοιτούν να είναι καλοσυνάτες φιγούρες. Εκείνες όμως που βρίζουν, πραγματικά περνούν σε άλλο επίπεδο. Γιατί υπήρξαν κοπέλες που έπρεπε να προστατευτούν και που η λεκτική άμυνα ήταν μέρος της ζωής τους. Γιατί μεγάλωσαν σε σπίτι που όλοι έβριζαν ή που η περιοχή -όσο να ‘ναι- τα μιλούσε τα «γαλλικά» χωρίς φόβο. Αυτές οι γιαγιάδες λοιπόν δεν μασάνε. Βγάζουν οχετό όταν χρειάζεται και είναι και περήφανες.

 

 

Έχει πάντα ένα ματζούνι για τις δύσκολες ώρες

Σε πονάει η κοιλιά σου; Σε πονάει το κεφάλι σου; Έχεις κρυώσει; Έχεις πυρετό; Έχεις κορωνοϊό; Ό,τι και αν έχεις, η γιαγιά έχει τη λύση. Ή κάποιο ρόφημα που την έμαθε η μάνα της ή κάτι που ξέρει από μία φίλη της. Δεν ξέρουμε κατά πόσο placebo ή όχι είναι όλα αυτά, αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκιο με αυτά μεγάλωσαν τις μανάδες και τους πατεράδες μας. Το αν θα τα ακολουθήσεις, είναι μία άλλη συζήτηση. Αλλά η γιαγιά πάντα έχει κάτι για τον πόνο του άλλου.

Σε χαρτζιλικώνει μέχρι να πεθάνεις

Αρχικά είναι ντροπή να παίρνεις τα λεφτά της γιαγιάς σου. Αλλά ειλικρινά, αν καθίσεις να βάλεις κάτω όλα τα χαρτζιλίκια που σου έχει δώσει, θα διαπιστώσεις ότι θα μπορούσες να αγοράσεις σήμερα οικόπεδο. Να πούμε όμως κάτι; Αυτό που η γιαγιά σου δεν είχε πολλά λεφτά, αλλά πάντα είχε να σου δώσει από το υστέρημα της, είναι πράξη που δεν την βλέπεις στην Ευρώπη ολάκερη. Η γιαγιά θέλει πάντα να έχεις πάνω σου λεφτά, να βγαίνεις έξω με την παρέα να περνάς καλά και είναι η τράπεζα ώρας ανάγκης για το καινούργιο Playstation. Τόσο απλά.

giagiapanagiota

Ξεματιάζει τα πάντα

Last but not least, ό,τι και αν έχεις, όπου και αν ετοιμάζεσαι να πας, ό,τι και αν νιώθεις, το εγχειρίδιο χρήσης της Ελληνίδας γιαγιάς περιλαμβάνει και ξεμάτιασμα. Ως γνωστόν οι παλιοί πιστεύουν στο κακό μάτι, την κακή ενέργεια και τη δύναμη της μούντζας. Σαν μάγισσα-γιατρός, η γιαγιά σου θα φροντίσει να ξορκίσει οποιοδήποτε κακό θέλει να πλησιάσει το αγγελούδι της και είναι έτοιμη να αποδείξει την ύπαρξη του «ματιού», είτε στο τέχνασμα με τις πετσέτες είτε στο γνωστό με το λάδι – που γεμίζει φλιτζάνια του καφέ με νερό μέχρι τη μέση και ρίχνει σταγόνες λάδι. Αν η σταγόνα απλωθεί δεν είσαι ματιασμένος, αν μείνει σταθερή εκεί που την έριξε, ξεκίνα να πιστεύεις και σε βαμπίρ. Γενικά, respect ξεμάτιασμα.  

Όμως πέρα από όλα τα παραπάνω, οφείλουμε να πούμε και αυτό. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις γιαγιάδες μας που μας μεγάλωσαν, που συνεχίζουν και μεγαλώνουν τις επόμενες γενιές και που δείχνουν πως η αγάπη δεν σταματάει ποτέ. Είμαστε περήφανοι για εκείνες.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved