Dr. Wu Lien-teh: O γιατρός που μας «σύστησε» την μάσκα

Τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τη συνδρομή του σπουδαίου γιατρού που «περιόρισε» την πανούκλα.

Αποτελεί ίσως το πιο διαδεδομένο αξεσουάρ από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού. Δεν είναι ότι η χειρουργική μάσκα απλώς μπήκε στη ζωή μας, αλλά πλέον έχει εξελιχθεί σε απαραίτητο προϊόν για την αποφυγή μόλυνσης από τον COVID 19 και τις μεταλλάξεις του, της διασποράς του, ενώ ταυτόχρονα έχει πάρει και ποπ διαστάσεις καθώς κυκλοφορεί σε διάφορα σχέδια για να είναι πιο πολύ «μοδάτη».

Αυτή η μάσκα λοιπόν, το «trend» της εποχής του κορονοϊού οφείλει την ύπαρξή της σε έναν πιονέρο της ιατρικής, έναν άνθρωπο που σε μια παρόμοια κατάσταση με αυτή που ζούμε το 1910 κατάφερε να την περιορίσει δίχως μάλιστα την τεχνολογική πρόοδο του σήμερα. Τότε που αντί για κορονοϊό, ο «εχθρός» ονομαζόταν πνευμονική πανώλη (ή αλλιώς πανούκλα) η οποία εξαπλωνόταν στον άνθρωπο μέσω της ανάσας. Το όνομά του ήταν Wu Lien-teh και ήταν ο πρώτος μαθητής κινεζικής καταγωγής που έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

 

 

Το 1910 η κινέζικη κυβέρνηση τον διόρισε επικεφαλή, προκειμένου να διερευνήσει την ασθένεια και να την καταπολεμήσει της, και το αποτέλεσμα ήταν να σχεδιάσει μια ειδική χειρουργική μάσκα με βαμβάκι και γάζα προκειμένου να προστατεύει τους ανθρώπους που τη φορούν, προσθέτοντας ταυτόχρονα διάφορα στρώματα υφάσματος για να φιλτράρει την ροή του αέρα σε κάθε εισπνοή/εκπνοή.

Η πορεία του και η δράση φέρει πολλά κοινά στη σημερινή πραγματικότητα καθώς και τότε συμβούλεψε τους ανθρώπους να φοράνε μάσκα στις μετακινήσεις τους, να τις περιορίσουν εκτός έαν είναι απαραίτητο, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε σταθμούς καραντίνας και έξτρα νοσοκομείων για την εξάλειψη του ιού. Η τακτική του τελικώς απέδωσε καρπούς, καθώς η πανδημία έλαβε τέλος μόλις τέσσερις μήνες από την ημέρα που ανέλαβε να την περιορίσει (Απρίλιος του 1911).

 Θυμάστε τις μεγαλύτερες πανδημίες στην ιστορία της ανθρωπότητας;

 

Πέραν της μάσκας ο Wu Lien-teh είναι ιδρυτής της παλαιότερης μη κυβερνητικής οργάνωσης, της ιατρικής ένωσης (Chinese Medical Association), ενώ ήταν υποψήφιος μέχρι και για Νόμπελ Ιατρικής λόγω του έργου του απέναντι στην πνευμονική πανώλη.

Η χειρουργική μάσκα που δημιούργησε τότε, ουσιαστικά αποτελεί τον προάγγελο για την σημερινή της εκδοχή (μάσκα N95)η οποία μας προστατεύει από τη νέα απειλή που κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Ο Wu Lien-teh γεννήθηκε σαν σήμερα (10 Μαρτίου) το 1879 στο Penang της Μαλαισίας.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved