Είχες κάποτε μια γκόμενα που την έλεγαν «φαντασία»

Ο εθισμός στην πορνογραφία δεν σκοτώνει μόνο το σεξ, σκοτώνει και το μυαλό σου.

Θα σου θέσω μερικά ερωτήματα για να δεις αν συμπάσχουμε: Πού στο διάολο πήγανε εκείνα τα χρόνια; Εκείνα τα αγνά, τα (προ)εφηβικά χρόνια όπου άρχισες να ανακαλύπτεις τον κόσμο της σεξουαλικότητας μέσα από τον μοναχικό κόσμο της ατομικής πρωτοβουλίας; Τότε που είχες τα πρώτα ραντεβού με τα ένστικτά σου και τέσταρες τα όρια της φαντασίας σου; Τότε που η διεγερτική σεναριογραφία ήταν σκηνοθετημένη στα πλατό του μυαλού σου; Τότε που τίποτα και κανείς δεν μπορούσε να μπουκάρει στα σκοτεινά μονοπάτια του μυαλού σου; 

Όχι δεν διαβάζεις τα απομνημονεύματα ενός 80άρη. Άλλωστε δεν πάνε δα ούτε καν 15 χρόνια από εκείνη την εποχή που περιέγραψα παραπάνω. Ήταν η εποχή των φαντασιώσεων. Είχεις ζήσει τέτοιες στιγμές; Είχεις στήσει κι εσύ μπανιστήρι με φίλους σου για την άγνωστη του ισογείου που έκανε δουλειές με τα εσώρουχα; Φτιαχνόσουν και μόνο με τη σκέψη ότι μια συγκεκριμένη φίλη της αδερφής σου θα μείνει το βράδυ στο σπίτι σας;

Μόνο εγώ ήμουν γαμώτο;

milo 12

Φυσικά και όχι. Αυτές οι σκέψεις ήταν (και είναι) μια κοινή εμπειρία πολλών ανδρών. Δεν αποτελούν, όμως, μόνο ένα νοσταλγικό βιώμα. Διαμορφώνουν και την ενήλικη σεξουαλική και ερωτική μας συμπεριφορά. «Η σκέψη και η συμμετοχή σε μια φαντασίωση προϋποθέτουν τη συγκέντρωση», εξηγεί στο ratpack η Dr. Εύη Κυράνα, ψυχολόγος, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών προβλημάτων.

Αυτό χάνουμε σταδιακά οι άνδρες από την σεξουλική μας ζωή, την σκέψη, την συγκέντρωση. Και ένας από τους λόγους είναι -όσο και αν δεν μας αρέσει- και το πορνό. Θα συνεχίσω με το flashback για να καταλάβεις καλύτερα τι θέλω να πω.

Από την εικόνα της σκέψης, στη σκέψη της εικόνας

Μετά λοιπόν τα «πρώτα ραντεβου», η φαντασία σου άρχισε να ζητά κολασμένα έναν «συμπαίκτη». Τον βρήκε στην εικόνα. Αρχικά ήταν αυτό το περιοδικό (που φυσικά δεν το αγόρασες από το περίπτερο της γειτονιάς και προηγουμένως είχες σκεφτεί 25 διαφορετικές καβάτζες μέσα στο δωμάτιό σου για να το κρύψεις) και έπειτα οι πρώτες soft porn ταινίες. Στο μεταξύ, θα είχες μάλλον μυηθεί σε «βρεφονηπιακές τσόντες», βλέπε ερωτικές σκηνές στο «Βασικό ένστικτο» ή την «Άγρια Ορχιδέα». Μέχρι που κάποια στιγμή έπεφτε στα χέρια σου το hard core vhs ή dvd, όπου γελούσες με το σενάριο και έκανες fast forward μέχρι να φτάσεις στο δίλεπτο της σκοπιμότητας και της διεκπεραίωσης.

«Τελειώστε» μ’ ένα κλικ

Ξαφνικά, μέσα σε διάστημα ελάχιστων χρόνων όλα άλλαξαν. Το πορνό πέρασε στο διαδικτύο. Δηλαδή πάντα εκεί ήταν, απλώς οι ταχύτητες σύνδεσης έφτασαν κάποια στιγμή σε ικανοποιητικά επίπεδα. Και έτσι, το 56αρι μόντεμ που σε βασάνιζε με τους αιώνες που χρειαζόταν για να προβάλει ένα βίντεο έγινε ο τελευταίος των ρομαντικών όταν αντικαταστάθηκε από ταχύτητες φωτός. Ένα σύμπαν γεμάτο πορνό και τσοντοσάιτ ανοιγόταν μπροστά μας.

 manara var1

Η ταχύτητα άλλαξε και το περιεχόμενο της αναζήτησης. Πλέον θέλεις τώρα άμεσα και στο πιάτο σου όλο και πιο στεγνές, ωμές εικόνες που θα ικανοποιήσουν την ανικανοποίητη αυτοϊκανοποίησή σου. Μοιάζεις με πεινασμένο και μοναχικό ζόμπι που νοιάζεται μόνο για την ικανοποίηση της πείνας του. Ή καλύτερα, καθώς ανοίγεις 10 διαφορετικά tabs καθισμένος αναπαυτικά στο «θρόνο» μπροστά στο pc σου μοιάζεις ως ο απόλυτος τσοντάρχης αφού μπορείς πανεύκολα με ένα «κλικ» να σβήσεις κάθε σεξουαλική σου δίψα. Η σκέψη πέθανε. Η φαντασία επίσης. Ταυτόχρονα όμως είσαι υποταγμένος σε έναν ιστοχώρου, ο οποίος, για τις ανάγκες της υπερπροσφοράς, πέρα από το την παραγωγή της βιομηχανίας του πορνό, λέει «καλοδεχούμενο» για κάθε amateur προϊόν που θέλουν κάποιοι να μοιραστούν μαζί σου.

Κάποιοι από εμάς αρχίζουν να μοιάζουν όλο και πιο πολύ με το ρόλο του Φασμπέντερ στο «Shame». Αρχίζουν να εθίζονται στο πορνό.

Εθισμός στο πορνό; Υπάρχει κάτι τέτοιο;

«Πρόκειται για ένα πολύ hot θέμα των ημερών. Μετά από μελέτες που έγιναν φάνηκε ότι έχει αυξηθεί η χρήση πορνό, πράγμα που έχει δημιουργήσει προβλήματα. Εξοικειώνεται ο εγκέφαλος, οι άντρες που βλέπουν πολύ πορνό διεγείρονται πολύ πιο δύσκολα, έχουν λιγότερη επιθυμία και το πιο συχνό πρόβλημα είναι ότι δυσκολεύονται στην εκσπερμάτιση», εξηγεί η Δρ. Κυράνα

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο. Πόσες φορές θα δει κάποιος την εβδομάδα, ποια ήταν η ηλικία έναρξης (έχει πέσει πλέον στα 12 έτη), αλλά και ποια είναι η αναλογία επαφών με διείσδυση σε κόλπο σχετικά με την έκθεση σε πορνό», συμπληρώνει και συνεχίζει: «Τα ερεθίσματα του πορνό είναι πολύ έντονα και πλέον ο εγκέφαλος δεν αντιδρά στα πιο απλά ερεθίσματα. Στο πορνό μπορεί να δει άπειρα θέματα και να αλλάζει συνεχώς. Στην πραγματική ζωή δεν υπάρχει αυτό. Έχει μάθει ο εγκέφαλος στα καινούρια, έχει ανάγκη τα καινούρια. Είναι έντονα οπτικά ερεθίσματα γιατί αυτό που βλέπει έχει τεράστια ποικιλία που προκαλεί πολύ μεγάλη ευχαρίστηση».

Η Δρ. Κυράνα υπογραμμίζει πως «έχουμε πλέον πολλά συμπτώματα με εθισμό. Παλιά δεν το βλέπαμε, πλέον το βλέπουμε. Αυτό που διαχωρίζει έναν εθισμένο από έναν που δεν είναι εθισμένος είναι ότι ο εθισμένος δεν μπορεί να μην βλέπει».

manara siena 21

Λύση για το… άγχος (;)

Και συνεχίζει η Δρ. δίνοντας μια άλλη διάσταση στο πρόβλημα: «Πλέον οι άνθρωποι κάνουν λιγότερο σεξ και πιθανόν αυτό που συμβαίνει είναι ότι χρησιμοποιούν πάρα πολύ το ίντερνετ. Έχει να κάνει με κοινωνικές αλά και οικονομικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα ότι δεν έχουν λεφτά. Η συντριπτική πλειοψηφία των αντρών αυνανίζεται μέσω πορνό. Τα ερεθίσματα είναι πολύ εύκολα και γρήγορα. Έχει έτοιμη τροφή. Δεν χρειάζεται να σκέφτεται. Πλέον χρησιμοποιείται πάρα πολύ η αυτοϊκανοποίηση ως ένας τρόπος διαχείρισης άγχους. Να ξεφεύγει για 10 και λεπτά να μην σκέφτεται τα προβλήματά του».

Χωρίς όρια

Η άποψη που θέλει την υπερπροσφορά να προκαλεί εθισμό επιβεβαιώνεται από τα λόγια της ειδικού: «έγιναν πρόσφατα εκτεταμένες έρευνες, όπου στους ερωτώμενους δόθηκε ένα πού μεγάλό δείγμα φαντασιώσεων και ρωτήθηκαν ποιες από αυτές έχουν και οι ίδιοι. Οι περισσότεροι τις επέλεξαν σχεδόν όλες. Πολλές φαντασιώσεις που θα τις θεωρούσαμε σπάνιες τελικά δεν ήταν και τόσο. Οι άνθρωποι βλέπουν πολύ πορνό, γιατί έχει εμπλουτιστεί η θεματολογία και η φαντασίωση».

Για να το κλείνουμε: ξερω ότι τα διαβάζεις όλα αυτά και μπορεί λες «άσε μας, ρε φίλε να δούμε καμία τσόντα». Όμως σκέψου, η πραγματική ερωτική ζωή, αυτό που συμβαίνει εκει έξω, είτε έχεις ερωτικές επαφές είτε όχι, απέχει χαωτικά πολύ απ' όσα διαδραματίζονται στην οθόνη σου. Και όσο πιο πολύ βυθίζεσαι στην οθόνη σου, τόσο περισσότερο περνά κάτω από τη μύτη σου αυτό που συμβαίνει εκεί έξω.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved