Ένα κείμενο για εκείνον που ήθελε να του μοιάσει ο πατέρας σου.

Αν συζητήσεις σήμερα το φαινόμενο «James Dean» με οποιαδήποτε γυναίκα, η πιο πιθανή απάντηση που ενδεχομένως θα λάβεις, είναι πως υπήρξε ο ωραιότερος άντρας που πέρασε από τον πλανήτη. Μπορεί τα γούστα τους να διαφέρουν όσον αφορά το παρουσιαστικό, αλλά η άποψη τους για τον Dean (γεννήθηκε σαν σήμερα το 1931) είναι σαν εκείνη των 15χρονων κοριτσιών για τον ωραίο του σχολείου: καμία τους δεν μπορεί να αρνηθεί το προφανές.

 

james dean

 

Ο πραγματικά υπέροχος

Σου προκαλεί μία μικρή ανακούφιση  να ακούς από τις γυναίκες ότι λατρεύουν τον James Dean. Σε μία κοινωνία όπου πρωτοστατούν τύποι όπως ο Robert Pattinson και ο Luke Evans, η αθάνατη αφοσίωση των γυναικών σε μια θρυλική φιγούρα όπως ο James Dean, δείχνει πως το old-classic αρρενωπό στυλ δεν παραμερίζεται εύκολα. Αντιθέτως, βγαίνει πάντα νικηφόρο. Όμως για εμάς τους άντρες, ο μύθος γύρω από τον James Dean δεν περιορίζεται μόνο στο πόσο εντυπωσιακά έδειχναν τα μαλλιά του και πόσο ψαρωτικό ήταν το ύφος του στις φωτογραφήσεις.

Για εμάς, ο Dean ήταν πολλά παραπάνω. Ήταν μία ζωντανή απόδειξη που πρέσβευε τον πετυχημένο άντρα σε όλους τους τομείς. Ή τουλάχιστον, στους περισσότερους. Ήταν αυτή η γοητευτική ενσάρκωση του «live fast, die young» που σήμερα σου ακούγεται τόσο παιδιάστικο και ανώριμο, αλλά που συνάμα ζηλεύεις ανθρώπους σαν αυτόν που κατάφεραν  να το κατακτήσουν και να τοποθετήσουν τους εαυτούς τους σε ένα πάνθεον.

 

 

To αγνό στυλ

Ο James Dean δεν ήταν απλώς ένας στιλάτος και γοητευτικός άντρας. Ήταν ένα στυλ από μόνος του. Ήταν ο τύπος που μπορούσε να μιλήσει στις συνεντεύξεις του για το πώς αντιλαμβάνεται μία κοινωνία αξιών, αλλά που την ίδια στιγμή ξυλοκοπούσε στα μπαρ τον τύπο που τον κοίταξε στραβά. Έφερνε μαζί του όλη αυτή την άγαρμπη συμπεριφορά που οι γυναίκες λατρεύουν να γνωρίζουν, όχι απαραίτητα επειδή πιστεύουν στους ζόρικους άντρες αλλά επειδή σέβονται όσους δεν κρύβουν το ποιοι είναι πραγματικά.  Σε αυτό, έπαιξαν σίγουρα ρόλο και οι εμβληματικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε.

 

Annex Dean James NRFPT 31

 

 

Ladies's man

Ο σεναριογράφος William Bast, που υπήρξε ένας από τους πιο στενούς φίλους του Dean, έχει αναφέρει πολλές φορές ότι δεν έβλεπες κάτι διαφορετικό από τον ίδιο στους ρόλους του. «Αυτό που έβλεπες στη μεγάλη οθόνη, ήταν και στη ζωή του. Ένας καρδιοκατακτητής με μποέμ απόψεις, ο οποίος δεν ήταν άναρχος αλλά είχε σίγουρα αναρχική ψυχή. Έκανε τα πάντα με τον δικό του τρόπο» είχε δηλώσει σε γνωστό περιοδικό. Αν και η κινηματογραφική καριέρα του Dean είναι μέχρι και σήμερα αμφιλεγόμενη, το αναμφισβήτητο είναι πως αποτέλεσε το αντρικό πρότυπο και το ίνδαλμα μιας ολόκληρης γενιάς. Είναι ο τύπος στον οποίο ήθελαν να μοιάσουν οι μπαμπάδες μας.

Και όλα αυτά, προτού βγουν οι ιστορίες για το πώς «κανόνιζε» την Pier Angeli στα καμαρίνια. Έβλεπαν όμως όλες εκείνες τις γυναίκες της εποχής που έριξε στο κρεβάτι του. Την Betsy Palmer. Την Βarbara Glenn. Την Ursula Andress. Δεν του αντιστάθηκε ούτε η Elizabeth Taylor. Οι φήμες τον θέλουν να ήταν bisexual, αλλά αυτό δεν μείωσε ούτε την επιτυχία του, ούτε την άποψη που έχει ο περισσότερος κόσμος σήμερα για το πρόσωπο του.

Μέσα σε όλο αυτό τον μύθο γεμάτο από τσιγάρα, μπριγιαντίνη στα μαλλιά και αναρίθμητες γυναίκες, το ντύσιμο του Dean διδάσκει μέχρι σήμερα το «less is more». Η πιο συνηθισμένη εμφάνιση του Dean στην καθημερινή του ζωή, δεν περιελάμβανε τίποτα περισσότερο από t-shirt, jeans και δερμάτινο μπουφάν. Δεν ήθελε κάτι άλλο γιατί έδειχνε πως δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Πώς δεν το είχε ανάγκη για να τον αναδείξει σε αντίθεση με τους περισσότερους σταρς της εποχής μας. Και αυτή η ενδυματολογική του απλότητα, ακολουθείται από κάποιους μέχρι σήμερα.

 

 

Το κληροδότημα του

Θέλουμε άντρες εκεί έξω σαν τον James Dean. Και τους θέλουν και οι γυναίκες. Όχι μόνο για τον ρομαντισμό που ακολουθεί σαν σκιά ένα θρύλο, αλλά για όλα εκείνα που πρέπει να πρεσβεύει ένας σύγχρονος άντρας. Το απλό στυλ. Την εμπειρία με τις γυναίκες όχι στο πρότυπο του ζόρικου, αλλά του άνετου. Του άντρα με όνειρα και την διάθεση να τα κυνηγήσει με οποιοδήποτε κόστος. Το γοητευτικό επαναστατικό πνεύμα που θα σε βάζει σε αμφιβολίες με τον εαυτό σου για το πόσο πραγματικά ευχαριστημένος είσαι από την κοινωνία και τους ανθρώπους τριγύρω σου.

 

James Deans Little Bastard

 

Είναι δύσκολο να γίνεις θρύλος αλλά, ο James Dean υπήρξε η εξαίρεση. Και ο κανόνας για πολλούς από εμάς.  

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved