Ο Γιάννης Βαρουφάκης βλέπει κύκλους και sci-fi τα βράδια

Μετά τη συνέντευξή του στο BBC,η Επιστημονική Φαντασία είναι πλέον στην υπηρεσία του μέγιστου οικονομικού διανοητή.

Ίσως να μην το πήρες χαμπάρι, αλλά ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίστηκε σε στην εκπομπή του BBC «Viewsnight». Μάλλον δεν θα το πήρες, γιατί πλέον το γεγονός ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλάει κάπου δεν αποτελεί είδηση. Κατά το δημοσιογραφικό κλισέ, ο πρώην Υπουργός ανήκει στην κατηγορία «σκύλος δαγκώνει άνθρωπος». So what, δηλαδή, που λένε και στο χωριό μου.

Κι όμως, πάντα έχεις κάτι να πεις για το Γιάννη. Η εκπομπή φιλοξενούσε τις απόψεις και τις προτάσεις γνωστών προσωπικοτήτων σχετικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση. Κάθε ένας είχε στη διάθεση του περίπου ένα λεπτό. Αστεία πρόκληση για τον Γιάνη, ο οποίος σε ένα λεπτό μπορεί να δώσει λύση στην ύφεση, να αναλύσει την απόφαση του Μπέντο να κόψει τον Τσόρι από τη λίστα της UEFA και θα του μείνουν και δέκα δεύτερα για να περιγράψει πώς απέρριψε την πονηρή πρόταση δύο μοντέλων της  Victoria’s Secret επειδή ήθελε να δει Voice.

Ο Γιάννης λοιπόν μίλησε για το New Deal που το έχει πατεντάρει αλλά δυστυχώς κανείς δεν τόσο ευφυής να το καταλάβει και να το εφαρμόσει και να λύσει το πρόβλημα του αμέσως. Μίλησε για την ανάγκη να αυξηθούν οι βασικοί μισθοί (λες και θέλει κανείς το αντίθετο) και να θεσπιστεί παγκόσμιος κατώτατος μισθός –στο σημείο αυτό έπεσαν από τα γέλια δύο με τρεις κούπες ρύζι που είναι ο μισθός ενός 13χρονου Μπαγκλαντεσιανού ανειδίκευτου εργάτη που ράβει μπάλες 14 ώρες τη μέρα.

Η άνεση στο φακό, η υποβλητική αγόρευση, αυτό το βλέμμα όλο υποσχέσεις που στο πρώτο πετάρισμα θα ισοπεδώσει τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά και στο δεύτερο θα φέρει την παγκόσμια οικονομία στα καλά της, όλα αυτά ήταν αναμενόμενα.

Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν ο Γιάννης θα πασπάλιζε τις οικονομικές του απόψεις με το τηλεοπτικό τρεντ της εποχής, δηλαδή με sci-fi πινελιές. Στην πραγματικότητα, ο πρώην  υπουργούς παρουσίασε την παρούσα κατάσταση σαν μια sci-fi δυστοπία, όπου μηχανές και άνθρωποι βρίσκονται σε ακήρυχτο πόλεμο, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι καλοπερνάνε στις παγκόσμιες Μητροπόλεις και άλλοι υποφέρουν στην περιφέρεια.

varoufakis 232

 

Το στόρυ δεν είχε «Mad Max» είχε όμως την απαραίτητη «ψαγμένη» αναφορά στους λουδίτες, εκείνο το κίνημα των βρετανών υφαντουργών στις αρχεές του 19ου αιώνα που έσπαγε τις αυτόματες κλωστοϋφαντουργικές μηχανές προκειμένου να μην χάσουν τη δουλειά τους από τα «ρομπότ» της εποχής.

Είναι προφανές ότι ο Γιάνης έχει δει «the O.A», «Stranger Things» από τα καινούργια και «Metropolis» του Fritz Lang από τα παλιά. Είναι προφανές ότι οραματίζεται τον εαυτό του να απευθύνεται στους κατοίκους όλη της υφηλίου με ένα status κάτι ανάμεσα σε οικονομικό προφήτη και πολιτικό ηγέτη, ενώ θα ανεμίζουν από πίσω του σημαίες με λαχουρένια πουκάμισα.

Και η αλήθεια είναι ότι το πάει καλά. Αν θέλει να κερδίσει οσκαρική υποψηφιότητα για καλύτερο πρωτότυπο σενάριο. Ή αν ψάχνει για θέση Μίκι Μάους στην Disneyland, για να δώσουμε τη φυσική συνέχεια στο σχόλιο που είχε κάνει ο Βρετανός συντηρητικός Τζορτζ Όσμπορν όταν έγινε γνωστό ότι ο Γιάνης προσφέρει τις συμβουλές του στο κόμμα των Εργατικών.

Εξάλλου, η οικονομική πραγματικότητα και η σκέψη του Βαρουφάκη έχουν κάνει block η μία την άλλη και δεν συναντιούνται. Όταν συναντήθηκαν για ένα εξάμηνο, ξέρεις τι έγινε. Άλλωστε δεν χρειάζεται να στο θυμίσουμε, το πληρώνεις ακόμα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved