InTime Ο δρόμος για το Βελιγράδι περνάει μέσα από τη «Λεωφόρο Αμύνης»

Αν ο Παναθηναϊκός είναι αυτός που πρέπει, ούτε η Ρεάλ, ούτε τα «κλέφτικα σφυρίγματα» μπορούν να τον σταματήσουν.   

Πολύ καλά κάνει ο Πασκουάλ και χρίζει ως φαβορί τη Ρεάλ κόντρα στον Παναθηναϊκό, παρά το πράσινο πλεονέκτημα έδρας: και πέρυσι ο Παναθηναϊκός είχε πλεονέκτημα έδρας κόντρα στη Φενέρ, αλλά η ομάδα του «Ζοτς» πάτησε γκάζι και ισοπέδωσε όποιον βρήκε μπροστά της μέχρι την κορυφή της Ευρωλίγκας. Πολύ καλά κάνει ο Λάσο και λέει ότι δύσκολα θα πάρει χρόνο συμμετοχής ο Γιουλ στη σειρά με τον Παναθηναϊκό: η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως θα τον δούμε τον Γιουλ αν επιτρέψουν οι συνθήκες, αν στριμωχτεί η Ρεάλ, ειδικά όταν η σειρά πάει στη Μαδρίτη, αλλά ο κόουτς προσπαθεί να θολώσει τα νερά και να βγάλει έναν άσο από το μανίκι του κάποια στιγμή – σε όποια κατάσταση κι αν είναι ο Γιουλ, ακόμα και 10 ποιοτικά λεπτά μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Πολύ καλά κάνει ο Παναθηναϊκός και ανησυχεί για τα «κομάντα» που στέλνει η Ευρωλίγκα να σφυρίξουν στο ΟΑΚΑ στους δυο πρώτους αγώνες: δεν είναι καμιά θεωρία συνωμοσίας, αλλά η πραγματικότητα ότι ο Παναθηναϊκός φέτος στην Ευρωλίγκα, εντός και εκτός έδρας δεν έχει πάρει όχι «κουκούτσι», αλλά ούτε τον πυρετό των «γκρι». Και μετά από την ανακοίνωση αποχώρησης του Παναθηναϊκού από την Ευρωλίγκα και την κορύφωση της «πολεμικής» ανάμεσά τους, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ο Μπερτομέου και οι «φίλοι του» δεν τρελαίνονται από τη χαρά τους στη σκέψη ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να βρεθεί στο final-four του Βελιγραδίου… Πολύ καλά κάνει επίσης ο κόσμος του Παναθηναϊκού που πιστεύει μέχρι το μεδούλι ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί αν περάσει τη Ρεάλ, να αξιοποιήσει φέτος το πλεονέκτημα έδρας που «προσγειώθηκε» στο ΟΑΚΑ την τελευταία στιγμή και να δει την ομάδα του στο final-four: οι πράσινοι δείχνουν χαρακτήρα τις τελευταίες εβδομάδες και πρόσωπο τόσο σοβαρό, που υπήρχε πίστη ότι ο Παναθηναϊκός μπορούσε να τα καταφέρει απέναντι στους Ισπανούς ακόμα και με μειονέκτημα έδρας, όπως υπολόγιζαν όλοι μέχρι την προτελευταία στροφή της κανονικής περιόδου.

 

Όλοι έχουν τα δίκια τους

Και όλοι κάνουν τα πλάνα τους ενόψει των αναμετρήσεων που ξεκινούν το βράδυ της Τρίτης: ο Πασκουάλ, ο Λάσο, η Ευρωλίγκα, ο κόσμος. Το θέμα είναι τι «κουβέντες» θα δούμε στο παρκέ της Αθήνας πρώτα και εν συνεχεία της Μαδρίτης – αν ο Παναθηναϊκός όμως κάνει το 2/2 στο ΟΑΚΑ, θα έχει κάνει το πιο αποφασιστικό βήμα για να ταξιδέψει Βελιγράδι τον Μάιο. Ο Τσάβι Πασκουάλ, απέδειξε πέρυσι στους τελικούς της Α1 ότι είναι ένας προπονητής που δεν λυγίζει υπό πίεση και ότι δεν «μασάει» από δυσκολίες – θυμίζω πόσο εκρηκτική ήταν η κατάσταση μετά τον αποκλεισμό από τη Φενέρ και πόσο βελτιωμένη ήταν η εικόνα του Παναθηναϊκού στη σειρά των τελικών κόντρα στον Ολυμπιακό. Φέτος ο Καταλανός κόουτς, έχει φτιάξει την ομάδα ο ίδιος σε αντίθεση με πέρυσι που την παρέλαβε μεσούσης της σεζόν και με τη βοήθεια της διοίκησης έκανε δυο προσθήκες (Τζέιμς και Πέιν) οι οποίοι μετά τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής, δείχνουν πλέον ότι έχουν αφομοιώσει πλήρως τα συστήματα της ομάδας και τα «θέλω» του κόουτς.

 

 

Ο Παναθηναϊκός έχει έναν Καλάθη που δεν έχει αφήσει το πόδι του από το γκάζι ολόκληρη τη χρονιά και – για μένα – είναι με διαφορά ο MVP της κανονικής περιόδου. Έχει τον τρελο-Τζέιμς που ζώνεται με φυσεκλίκια όποτε η «λογική» δεν αποδίδει καρπούς και πυροβολάει κατά ριπάς. Έχει τον σταθερά καλό Γκιστ και έναν Σίνγκλετον που γύρισε το διακόπτη τις τελευταίες εβδομάδες και θυμίζει τον παλιό καλό Σίνγκλετον σε επίθεση και άμυνα. Έχει ψηλούς για όλα τα γούστα και όλα τα κορμιά, με Βουγιούκα, Πέιν και Γκάμπριελ να πλαισιώνουν το Γκιστ και το Σίνγκλετον και έχει τρία «τριάρια» με διαφορετικά χαρακτηριστικά (Ρίβερς, Λοτζέσκι, Αντετοκούνμπο), που μπορούν να κάνουν πολλά και διάφορα πράγματα σε άμυνα και επίθεση, αλλά και να «αλλάξουν θέση» - ο Θανάσης μπορεί να παίξει και στο «4», ο Ρίβερς και στο «2» και πάει λέγοντας. Έχει Παππά, Λεκαβίτσιους και Ντένμον στο «ασόδυο», για να μπορέσει να φτιάξει μαζί με Καλάθη και Τζέιμς το καλύτερο δίδυμο ανάλογα με την περίσταση, έχει ακόμα και την επιλογή να παίξει με τρεις «κοντούς» αν θέλει μεγαλύτερη ταχύτητα και περισσότερους αιφνιδιασμούς.  Πόσοι είναι οι παραπάνω κύριοι; 13 και ένας ο Όγκαστ, σύνολο 14. Άρα, έχει παραπάνω απ’ όσους «χρειάζεται» για να καταλήξει στην πιο λειτουργική 12άδα για τις αναμετρήσεις με τη Ρεάλ. «Ευλογία» και «κατάρα» μαζί να έχεις περισσότερους αλλά σίγουρα καλύτερο από το να έχεις λιγότερους λόγω τραυματισμών.

 

Απλά τα πράγματα

Αρκούν τα παραπάνω όπλα για να θωρακίσει την έδρα του ο Παναθηναϊκός ενόψει Ρεάλ και να πάει Μαδρίτη με 2-0 στις αποσκευές; Αν οι παίκτες είναι αυτοί που πρέπει να είναι, αν η άμυνα λειτουργήσει σωστά και δεν αφήσει τον Ντόντσιτς να κάνει τα τρελά του, αν σπρώξει τον Ταβάρες μακριά από την ρακέτα και δεν αφήσει τον γερο-Ρέγες να μαζεύει τα επιθετικά ριμπάουντ σαν στραγάλια, αν δεν αφήσει τους περιφερειακούς της Ρεάλ να «δαιμονιστούν» και να καλπάζουν στο παρκέ, τότε οι πράσινοι θα έχουν το πάνω χέρι. Και εστιάζω στην άμυνα – όπως φαντάζομαι και ο Πασκουάλ – διότι όλα τα καλά πράγματα για τον Παναθηναϊκό φέτος από την άμυνα ξεκινούν: παίζεις καλή άμυνα, παίρνεις τα ριμπάουντ, κλέβεις μπάλες, σπας το ρυθμό του αντιπάλου, τρέχεις στον αιφνιδιασμό, βρίσκεις ρυθμό και χτίζεις αυτοπεποίθηση με τη βοήθεια 20.000 οπαδών. Αν γίνουν όλα αυτά σωστά, αν ο Παναθηναϊκός «πατήσει» πάνω στην καλή του άμυνα, βγάλει ενέργεια και πνίξει τους Μαδριλένους, τότε και θα μπορεί να τρέξει και να ψάξει τα μακρινά σουτ και να επιβάλει το ρυθμό του. Κι αν τα κάνει όλα σωστά, ό,τι και να σκαρφιστούν οι «γκρι», όσα instant replay και να βλέπουν με τις ώρες για να του σπάσουν το ρυθμό, όσα ανάποδα σφυρίγματα και να δώσουν κι όσο ξύλο μέσα στις ρακέτες κι αν «δεν δουν», δεν θα είναι αρκετό για να αποτρέψουν το μοιραίο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved