Intime  Κοσμάς Τσιλιανίδης, αυτός ο υπέροχος τύπος

Ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου, ξύρισε το κεφάλι του σ’ ένδειξη συμπαράστασης.

Είναι από εκείνα τα παιχνίδια που πρόκειται να τα ξεχάσουμε γρήγορα. Ο ΟΦΗ με τον ΠΑΣ Γιάννινα αναδείχθηκαν ισόπαλοι με το πάμφτωχο 0-0, μοιράστηκαν τον βαθμό αλλά όχι και τις εντυπώσεις. Γιατί όλα τα βλέμματα, όλα τα φώτα της δημοσιότητας, έπεσαν δικαίως στον Κοσμά Τσιλιανίδη. Αυτό το υπέροχο παιδί, έναν αθλητή που κοσμεί τα ελληνικά γήπεδα. Ο 28χρονος εξτρέμ μπήκε ως αλλαγή στο 72ο λεπτό της αναμέτρησης αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει κόντρα στον «Άγιαξ της Ηπείρου». Ε, και; Παρόλα αυτά κέρδισε τις εντυπώσεις και τον θαυμασμό μας. Το παλικάρι από τη Θεσσαλονίκη που βγάζει το παντεσπάνι του στην Κρήτη έστειλε το πιο όμορφο μήνυμα σε όλη τη φίλαθλη Ελλάδα. Ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου, ξύρισε το κεφάλι του σ’ ένδειξη συμπαράστασης για όλους εκείνους που παλεύουν με τον καρκίνο. Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τσιλιανίδης στέλνει το δικό του κοινωνικό μήνυμα. Στο πρόσφατο παρελθόν έχει αναδειχθεί το ήθος του και το κοινωνικό του πρόσωπο. Ένας αθλητής που κάνει το μίζερο και μπολιασμένο από τοξικότητα ελληνικό ποδόσφαιρο, λίγο καλύτερα. Μια ηλιαχτίδα ελπίδας, ένα παιδί που το βράδυ του Σαββάτου μάς έδωσε έναν λόγο να χαμογελάσουμε.

 

 

Τι είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου;

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου (UICC) ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου και προσφέρει την ευκαιρία για μια ευρύτερη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για αυτή την ασθένεια της σύγχρονης κοινωνίας μας.

Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στις χώρες της ΕΕ μετά τις καρδιαγγειακές νόσους, καθώς κάθε χρόνο προκαλεί το θάνατο 1,2 εκατομμυρίων ατόμων.

Στατιστικά, η Ευρώπη αν και διαθέτει περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών κρουσμάτων καρκίνου! Με δεδομένο, λοιπόν, ότι περίπου 2,6 εκατομμύρια άτομα διαγιγνώσκονται με τη νόσο, είναι προφανές ότι ο καρκίνος αποτελεί τεράστια απειλή για την κοινωνία μας. Σύμφωνα με τις εκθέσεις για την κατάσταση της υγείας στην ΕΕ, ο καρκίνος αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες πρόωρων θανάτων στην ΕΕ, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι τον τοποθετούν στις πρώτες θέσεις τα επόμενα χρόνια.

Στην πραγματικότητα τα στοιχεία δείχνουν ότι το 40% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί, αν εφαρμόσουμε όσα γνωρίζουμε ήδη!

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στηρίζει το έργο των κρατών μελών για την πρόληψη του καρκίνου και τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας ζωής για τους ασθενείς με καρκίνο, τους επιζώντες ασθενείς, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους και διαρθρώνεται γύρω από ορισμένους βασικούς τομείς, στους οποίους η ΕΕ μπορεί να προσδώσει μέγιστη αξία:

  • πρόληψη
  • έγκαιρη ανίχνευση
  • διάγνωση και θεραπεία
  • ποιότητα ζωής των ογκολογικών ασθενών και των επιζώντων


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved