Ενές Καντέρ: Η φωνή του δικαίου που δεν φοβάται τίποτα και κανέναν

Δεν φοβάται μην «τσαλακωθεί», δεν λογαριάζει τα χρήματα που χάνει, ούτε κάνει πίσω από τις απειλές θανάτου που δέχεται.

Σε έναν κόσμο όπου οι περισσότεροι αθλητές παίρνουν τα λεφτά τους, κάνουν τις συμφωνίες τους με τους χορηγούς, χαρίζουν καμία φωτογραφία στους ακόλουθούς τους στο Instagram και δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τα «εγκόσμια», ένας Τούρκος μπασκετμπολίστας δεν λέει να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Και δεν σταματάει να τα βάζει με την αδικία, όπως την αντιλαμβάνεται ο ίδιος, αγνοώντας το προσωπικό κόστος, την οικονομική ζημία, ακόμα και τις απειλές κατά της ζωής του.

 

 

Την ιστορία του Ενές Καντέρ και τα όσα έχει «σούρει» κατά του Ερντογάν τη γνωρίζουμε εδώ και χρόνια. Ο Καντέρ δεν μπορεί να επισκεφθεί την Τουρκία, οι γονείς του τον έχουν αποκηρύξει (πιθανότατα διότι δεν είχαν άλλη επιλογή), οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας τον έχουν στο στόχαστρο και ο ίδιος αποφεύγει να ταξιδέψει στην Ευρώπη διότι φοβάται ότι δεν θα ξαναδεί ποτέ το φως του ήλιου – έχουν υπάρξει άλλωστε περιστατικά όπου Τούρκοι πράκτορες έδρασαν θρασύτατα εκτός Τουρκίας, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι δρουν ακόμα και μέσα στην Ελλάδα κυνηγώντας αντιφρονούντες. Περιμένει να πάρει την αμερικανική υπηκοότητα (αφού ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ πολλά χρόνια) ώστε να ξενοιάσει μια και καλή από το «βραχνά» της απειλής με το οποίο ζει και ο οποίος μεταφράζεται σε χυδαία και υβριστικά μηνύματα στα social media και «υποσχέσεις» για το τι θα του κάνουν άμα πέσει στα χέρια τους.

 

 

Ο Καντέρ, που έχει δηλώσει πολλές φορές πόσο αγαπάει τη χώρα μας, που έχει πει πως θα ήθελε μια μέρα να παίξει στον Παναθηναϊκό και είδε με χαρά τον αδελφό του να αγωνίζεται στη χώρα μας, δεν είναι εμμονικός, ούτε το πρόβλημά του είναι αποκλειστικά ο «δικτατορικός» τρόπος που λειτουργεί ο Ερντογάν – το πρόβλημά του είναι η αδικία γενικότερα. Και αυτήν την περίοδο, είναι τα δικαιώματα των ανθρώπων στο Χονγκ – Κονγκ και το Θιβέτ. Γι’ αυτό παίρνει τα αθλητικά παπούτσια που του δίνει η εταιρεία με την οποία συνεργάζεται, τα στέλνει σε έναν καλλιτέχνη κι εκείνος τα ζωγραφίζει με τα μηνύματα που θέλει να «περάσει» ο Καντέρ. Γι’ αυτό θα βγάλει τα παπούτσια σε δημοπρασία, ώστε να μαζευτούν χρήματα που θα πιάσουν τόπο. Γι’ αυτό ανεβάζει βίντεο στα social media, όπου λέει τις δικές του αλήθειες και αρνείται να δώσει συνεντεύξεις σε μεγάλα αμερικανικά δίκτυα που τον πολιορκούν – θεωρεί ότι η φωνή του, σε συνδυασμό με τα μπλουζάκια που φοράει και αυτά που γράφει πάνω τους, είναι πιο δυνατή στα social media, πιο «αφιλτράριστη» και μπορεί να φτάσει γρηγορότερα σε κάθε γωνιά του κόσμου. Γι’ αυτό μιλάει για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο του 2022 και ότι πρέπει να αφαιρεθούν από μια χώρα που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι’ αυτό τα βάζει με διάσημη αθλητική εταιρεία, στηλιτεύοντας τις συνθήκες εργασίας και εκμετάλλευσης που επικρατούν στα εργοστάσιά τους στην Κίνα.

 

 

Ο Καντέρ δέχεται απειλές όλα αυτά τα χρόνια αλλά δέχεται και ευγνωμοσύνη. Στους αγώνες των Σέλτικς, κάνουν την εμφάνισή τους σημαίες του Θιβέτ και πλακάτ όπου τον ευχαριστούν για όσα κάνει γι’ αυτούς. Δέχεται επίσης ευχαριστήριες επιστολές από την Αμερικανική Ένωση Ουιγούρων και την εξορισμένη Βουλή του Θιβέτ. Με τη σειρά του στέλνει επιστολές σε ανθρώπους, τους οποίους καλεί να τον συνδράμουν στον αγώνα ενημέρωσης που κάνει, ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως έκανε με τον Φιλ Νάιτ, ιδιοκτήτη της NIKE: «Τι θα λέγατε να κλείσω αεροπορικά εισιτήρια και να πετάξουμε για την Κίνα μαζί; Μπορούμε να επισκεφθούμε τα στρατόπεδα σκλαβιάς για να το δείτε με τα δικά σας μάτια. ΛεΜπρόν Τζέιμς, Μάικλ Τζόρνταν, μπορείτε να έρθετε και εσείς».

 

 

Δεν ξέρω αν κάποιος από τους παραπάνω κυρίους θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά του – τα σχόλιά του υπέρ του Θιβέτ και κατά της Κίνας, έχουν προκαλέσει την απαγόρευση των αγώνων των Σέλτικς στην Κίνα, ενώ ούτως ή άλλως υπάρχει από πέρυσι μια απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κινεζική αγορά λόγω δηλώσεων αξιωματούχων του ΝΒΑ, τις οποίες οι Κινέζοι εξέλαβαν ως εχθρικές. Ο Καντέρ πάντως «δεν μασάει»: «Αδίστακτε δικτάτορα Γινγκ Πινγκ και το Κομμουνιστικό Κινεζικό Κόμμα, ακούστε με δυνατά και καθαρά: Το Χονγκ Κονγκ θα ελευθερωθεί. Σε όλους τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ που παρακολουθούν, σας παρακαλώ να γνωρίζετε ότι είμαι στο πλευρό σας. Δεν είστε Κινέζοι, δεν είστε Βρετανοί, είστε κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ». Κι εσύ Καντέρ, αν μη τι άλλο, είσαι παλικάρι!



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved