Eurodilemmas: Πολλά γκολ και θέαμα ή κλειστές άμυνες και αποτέλεσμα;

Τα πολλά γκολ σημαίνουν πλούσιο θέαμα και μεγάλες συγκινήσεις, όμως, δεν είναι πάντα έτσι. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ομάδες έχουν παρουσιάσει ένα «σφιχτό» σύνολο κι έχουν φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου. Εσύ τι προτιμάς να βλέπεις στη διάρκεια ενός Euro;

Πριν καν ολοκληρωθεί, το Euro 2020 – που διεξάγεται το 2021 ως γνωστόν – έχει καταφέρει να κάνει ένα σπουδαίο ρεκόρ. Έγινε η διοργάνωση με τα περισσότερα γκολ από κάθε άλλη στην ιστορία. Κι αν το γεγονός ότι οι ομάδες πλέον είναι 24 αντί για 16, κάτι που σημαίνει περισσότερους αγώνες άρα και αυξημένες πιθανότητες για να περισσότερα τέρματα, ο μέσος όρος των γκολ ανά αγώνα αποδεικνύει ότι πράγματι η φετινή διοργάνωση είναι η πιο παραγωγική όλων των εποχών.

Ειδικότερα αναμετρήσεις όπως αυτή της Ισπανίας με την Κροατία και της Γαλλίας με την Ελβετία χάρισαν μεγάλες συγκινήσεις και γκολ. Πολλά γκολ. Η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου δεν έχει λείψει από τη φετινή διοργάνωση, αφού μέχρι τώρα έχουμε δει την μπάλα να αναπαύεται στα δίχτυα 118 φορές σε 42 αναμετρήσεις.

Αυτό σημαίνει 2,81 γκολ ανά αγώνα. Είναι ο καλύτερος ρυθμός σκοραρίσματος που έχει σημειωθεί ποτέ σε διοργάνωση από το 1960 μέχρι και σήμερα. Το 2.74 της διοργάνωσης του 2000 ήταν η αμέσως επόμενη καλύτερη επίδοση. Αναμφίβολα το θέαμα είναι πάνω από όλα και κάποια από τα γκολ που έχουν μπει στο φετινό Euro είναι συγκλονιστικά, όμως, κάποιες φορές πάνω από όλα αυτά έρχεται και η σκοπιμότητα. Ο στόχος. Η συγκέντρωση στο να καταφέρει να φτάσει κανείς ως το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι εξαιρετικά πιθανό μια ομάδα να ενδιαφερθεί πρώτα για το «μηδέν» στην άμυνά της και με το μίνιμουμ των γκολ να φτάσει ακόμα και στο τρόπαιο.

Είναι ενδεικτικό ότι στη διοργάνωση του 2000 η τροπαιούχος Γαλλία είχε πετύχει συνολικά 13 τέρματα, μαζί με αυτά που σκόραρε σε παρατάσεις, ενώ ήδη η Ισπανία έχει φτάσει στα 11 στη φετινή διοργάνωση κι ακολουθούν Ιταλία και Δανία με 9 και το Βέλγιο με 8 από τις ομάδες που συνεχίζουν στα προημιτελικά. Με τον ρυθμό που σκοράρουν οι ομάδες στο Euro 2020 είναι εξαιρετικά πιθανό η τροπαιούχος να ξεπεράσει τη συγκομιδή της Γαλλίας.

Εκτός αν προχωρώντας στα νοκ-άουτ, αποφασίσει κάποια από αυτές να υιοθετήσει την τακτική της «κλειστής» άμυνας έτσι ώστε να βεβαιωθεί για τα αποτελέσματα. Μια τακτική που έχουμε δει στο παρελθόν και που οι θιασώτες του θεάματος έχουν κατηγορήσει. Πιο ξεκάθαρο παράδειγμα από την Ελλάδα του 2004 δεν υπάρχει σε αυτό τον τομέα. Η αρμάδα του Ότο Ρεχάγκελ με επτά τέρματα σε έξι αναμετρήσεις και με μόλις τρία παθητικό, έφτασε ως την κορυφή της Ευρώπης. Ομοίως και η Δανία του 1992 με μόλις έξι γκολ σε έξι αναμετρήσεις κατάφερε να ολοκληρώσει μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις σε Euro στην ιστορία.

Αντίστοιχα, η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος το 2016 – σε μια διοργάνωση με 24 ομάδες και προφανώς περισσότερα παιχνίδια – με μόλις εννέα τέρματα σε όλο το τουρνουά κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση στα γήπεδα της Γαλλίας. Οι τρεις αυτές περιπτώσεις αποτελούν τη δικαίωση όσων υποστηρίζουν ότι «εν αρχή ην η άμυνα» και ότι το αποτέλεσμα είναι πάνω από όλα.

Την ίδια στιγμή, οι λάτρεις του θεάματος και του γκολ θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι προτιμούν να δουν τροπαιούχο μια ομάδα σαν την Ισπανία που κερδίζει 5-3 στους «16» της φετινής διοργάνωσης ή 3-0 στον ημιτελικό όπως έκανε το 2008 και το 2012, όταν τελείωσε τη διοργάνωση με 12 τέρματα…

Σε κάθε περίπτωση, είτε λατρεύεις μια «μηχανή παραγωγής γκολ» όπως είναι συνήθως οι Ισπανοί, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και εσχάτως οι Βέλγοι, είτε είσαι θιασώτης αυτών που προτάσσουν πάνω από όλα την τακτική, όπως κάνουν συνήθως ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας ή παραδοσιακές δυνάμεις σαν την Ιταλία και την Αγγλία, έχεις την ευκαιρία να δεις ποια από τις δυο πλευρές του διλήμματος θα επιβεβαιωθεί, στη συνέχεια του Euro 2020…



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved