«Την πρώην μου την λέγανε Δανάη...»

Η Μάτα Λίτου γράφει για το ηλεκτροσόκ που υφίσταται η νυν σου όταν ακούει από τα χείλη σου το όνομα της προκατόχου.

3 SHARES

Το θέμα «καίει» σαν πατάτα που μόλις έβγαλες από το φούρνο και την έβαλες κατευθείαν στο στόμα. Είναι εκείνη, η ανύποπτη στιγμή, συνήθως μεταξύ τρίτου και πέμπτου κρίσιμου ραντεβού που πέφτει, εντελώς τυχαία ή κατά λάθος αλλά προκαλώντας θόρυβο ατομικής βόμβας, το όνομα της κοπέλας που «έβλεπες» πριν από εκείνη, αυτή την πως την λένε μωρέ, της πρώην σου τέλος πάντων. Ακόμη κι αν δεν διευκρίνισες, πως το όνομα που άκουσε ανήκει στην πρώην σου, εκείνη θα το ξέρει ενστικτωδώς πριν της το πεις. Δεν κάνω πλάκα. Στο άκουσμά του, θα νιώθει να τη διαπερνάει ηλεκτρικό ρεύμα, θα σηκωθούν οι τρίχες της στον αέρα, χάνοντας για λίγο το χρώμα και τη μιλιά της. Κλάσματα του δευτερολέπτου μετά, θα σχηματιστεί στο πρόσωπό της ένα αμήχανο χαμόγελο και παριστάνοντας την -περίπου- άνετη, θα το επαναλάβει, τρεκλίζοντας από μέσα της, με αφορμή κάποια ερώτηση όπως: «Και με τη Δανάη πότε χωρίσατε;». Δανάη είπαμε ε; ΚΑΤΕΧΩΡΗΘΗ! Επόμενος παρακαλώ.

Στο μέλλον, θα προκύψουν πολλές άβολες στιγμές που θα εύχεται να μπορούσε να κάνει «skip» αυτό το σημείο της ιστορίας, να διαγράψει το όνομά της για πάντα από το μυαλό της, ιδανικά και από το δικό σου. Για αρχή, μία συμβουλή φίλε μου, αν αποφασίσεις να ανοίξεις τον «φάκελο» της πρώην, δεν υπάρχει ο «σωστός» τρόπος για να τον κλείσεις. Είναι κάτι σαν τον Ασκό του Αιόλου. Ο βαρύς και ασήκωτος φάκελος που φέρει με μαύρα bold γράμματα το όνομα της πρώην σου, είναι ένα δώρο που δεν το ζήτησε αλλά θα το κρατήσει.

Το «ψαχτήρι» στα social media 

Αναλόγως με την κοπέλα που βρίσκεται απέναντί σου στο παρόν φίλε μου, να ξέρεις πως οι αντιδράσεις ποικίλουν. Γνωρίζω κορίτσια που το πρώτο πράγμα που έκαναν επιστρέφοντας σπίτι μετά το «στοιχειωμένο» ραντεβού που πρωτοαναφέρθηκε το όνομα της πρώην, ήταν να αναζητήσουν ίχνη της σε σχόλια και likes κάτω από post και φωτογραφίες του φίλου τους στα social media. Ξέρω άλλες που «χτύπαγαν» μεταμεσονύχτιες κλήσεις στις κολλητές τους, ρωτώντας με αγωνία: «Λες να μην την έχει ξεπεράσει ακόμα;». Δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις αλλά στην προκειμένη, υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες. Αυτές που ένα «Δανάη» δεν είναι ποτέ αρκετό και θέλουν να μάθουν τα πάντα και στον αντίποδα, εκείνες που γνωρίζουν ότι το να μάθουν τα πάντα, ή έστω όσα πιο πολλά μπορούν για εκείνη, μόνο μπελάδες θα φέρει.  

«Μετά το pop, δεν έχει στοπ» έλεγε μία διαφήμιση. Συνήθως όταν καταφέρει το όνομα της πρώην να αποδράσει από την άκρη των χειλιών σου, μετά θα «μπαινοβγαίνει» με άνεση, εκτός αν η κοπέλα σου ξεκαθαρίσει πως δεν θέλει να συζητάτε για εκείνη. Κάτι που 99%, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να συμβεί, εκτός αν καταλήξεις να το αναφέρεις πιο συχνά από το δικό της. Το πόσο θα καταφέρει να «εισχωρήσει» το φάντασμα της πρώην στη νέα σου σχέση, έχει να κάνει με το πόσο και οι δύο θα το επιτρέψετε να συμβεί.

Την ώρα που την αναφέρεις, μπορεί να θεωρεί το φτωχό σου μυαλό πως απλά γίνεται μία αναφορά σε κάτι παρελθοντικό, όπως ένα ταξίδι στο εξωτερικό, ή κάποια γενέθλια, η φίλη σου όμως, θα επικεντρωθεί στο ότι σε εκείνο το ταξίδι στο εξωτερικό, σε εκείνα τα γενέθλια, ήταν και η «Δανάη» στο πλάι σου. Αυτό μπορεί να γίνεται με οποιοδήποτε καθημερινή ή ξεχωριστή εμπειρία την περιλαμβάνει. Ακόμη και αν εσύ έχεις σβήσει τη «Δανάη» από τα «καρέ» του μυαλού σου, στα φαντασιακά καρέ που δημιουργεί εκείνη στο μυαλό της, η «Δανάη» έχει ρόλο πρωταγωνίστριας. Όσο «σίγουρη» κι αν είναι για σένα ή τον εαυτό της, προϋποθέτει μεγάλο διάστημα κοινού χρόνου ζωής, ιδανικά μεγαλύτερο από ότι πέρασες με την πρώην σου, για να σταματήσει το ζήτημα να την χτυπάει σαν «τέιζερ» και να τη βάζει σε μία διαδικασία εντελώς μάταιης «σύγκρισης».

Τι πιστεύουμε και μας ενοχλεί (όντως)

Στην πραγματικότητα, δεν μας ενοχλούνε οι πρώην σας. Τις περισσότερες φορές, τυχαίνει να είναι τόσο υπέροχες που θα μπορούσαμε να πίνουμε ατελείωτους καφέδες μαζί τους. Αν δεν ήταν άλλωστε, δεν θα τις διαλέγατε. Μας ενοχλεί, πως όταν αναφέρεστε σε εκείνες, μας διαπερνάνε αυτές τις αυτόματες «τσιμπιές» που νιώθουν οι άνθρωποι, όταν νομίζουν ότι χάνουν κάτι από τη μοναδικότητά τους. Δεν μας ενοχλεί, ούτε μας φοβίζει η ίδια η «Δανάη» ή η όποια «Δανάη». Μας φοβίζει ότι ίσως εμείς να μην καταφέρουμε ποτέ να «σημαίνουμε» κάτι παραπάνω από αυτό που ήταν εκείνη για εσάς. Μας φοβίζει το ότι με εμάς δεν έχετε προλάβει ακόμη να μοιραστείτε τόσα πολλά, που συνεπάγεται με το ότι δεν έχουμε προλάβει να κατακτήσουμε ακόμη το δικό μας ξεχωριστό χώρο στην καρδιά σας και -μη χειρότερα- ίσως να μην καταφέρουμε ποτέ να τον κατακτήσουμε. «It’s human nature» που έλεγε και η Madonna το ένδοξο 1994 -δεν φταίμε εμείς.  

Αν όλα κυλάνε παραμυθένια στη νέα σου σχέση φίλε μου, δεν βρίσκω κάποιο λόγο να «στριμώξεις» σε αυτό το όνομα της πρώην σου, τουλάχιστον όχι ακόμα. Ωστόσο, το να μην γίνει για μεγάλο διάστημα καμία αναφορά στην όποια «Δανάη» σου, μπορεί να της κινήσει υποψίες ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο που σε «τσούζει» ακόμα και μέσα σου δεν έχει τελειώσει. Αν θες να είσαι καλυμμένος από όλες τις μπάντες, πέτα στα γρήγορα ένα «Δανάη» και σε βάθος χρόνου, που θα έχεις νιώσει και εσύ και η νέα σου φίλη αρκετά άνετα, μπορείς να ανοίξεις μία πιο αναλυτική συζήτηση, στην οποία θα μπορεί να σου κάνει και εκείνη, όλες τις απαραίτητες ερωτήσεις που χρειάζεται, για να καθησυχάσει τον εαυτό της ότι καμία «Δανάη» δεν παίζει πια μπάλα στο γήπεδο της καρδιάς σου.


Αν απολαμβάνετε να μπαίνετε στο μυαλό των γυναικών, μπορείτε να διαβάστε περισσότερα άρθρα από την κατηγορία "SHE SAID"

3 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved