Εγκαινιάζεται το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Οικονομία και στην Επιστήμη του Καφέ – Ernesto Illy

Το ίδρυμα Ernesto Illy και η illycaffè εγκαινιάζουν φέτος στην Τεργέστη, για το 11ο ακαδημαϊκό έτος, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Οικονομία και στην Επιστήμη του Καφέ – Ernesto Illy. Οι φοιτητές που θα παρακολουθήσουν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θα διαρκέσει ένα έτος και θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, είναι 23 και προέρχονται από 16 διαφορετικές χώρες. 

Το 11ο ακαδημαϊκό έτος του πρώτου μεταπτυχιακού τίτλου στα Οικονομικά και στην Επιστήμη του Καφέ – Ernesto Illy ξεκίνησε με σκοπό να προσφέρει στους φοιτητές που έχουν πτυχίο στα οικονομικά, τη μηχανολογία και τις γεωπονικές επιστήμες μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση σχετικά με την καλλιέργεια του καφέ, από τη φυτεία μέχρι το φλιτζάνι, την κοινωνική αξία της κατανάλωσης του καφέ και την κουλτούρα των χωρών παραγωγής.

Το μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Οικονομία και την Επιστήμη του Καφέ – Ernesto Illy,  είναι μοναδικό στον κόσμο και επικυρώνει την Τεργέστη ως παγκόσμια πρωτεύουσα σε ό,τι αφορά την κουλτούρα του καφέ. Το διακεκριμένο διδακτικό προσωπικό προέρχεται από το Πανεπιστήμιο της Τεργέστης και της Ούντινε, το Πανεπιστήμιο Drexel, τη Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων Kedge, τη Σχολή Διοίκησης MIB Trieste, το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, το Πανεπιστήμιο του Τρέντο, το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Κολοράντο, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και τον μη κερδοσκοπικό αγροτικό οργανισμό World Coffee Research. Οι εταίροι που υποστηρίζουν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι το Πανεπιστήμιο της Τεργέστης, το Πανεπιστήμιο της Ούντινε και το SISSA - Scuola Internazionale Superiore di Studi Avanzati di Trieste (Διεθνής Σχολή Ανωτάτων Σπουδών της Τεργέστης). Το ίδρυμα Ernesto Illy συνέβαλε με 11 πλήρεις και 4 μερικές υποτροφίες σε αξιόλογους φοιτητές από χώρες παραγωγής καφέ. Το ίδρυμα Friuli επιβεβαίωσε για αυτό το ακαδημαϊκό έτος μια υποτροφία σε έναν αξιόλογο φοιτητή από την περιοχή της Ούντινε.

Οι φοιτητές που έχουν εγγραφεί σε αυτό το ακαδημαϊκό έτος είναι 23 και προέρχονται από 16 χώρες: Αιθιοπία, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Κένυα, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μοζαμβίκη, Νικαράγουα, Ονδούρα, Ουγκάντα και Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή απήχηση του μεταπτυχιακού τίτλου. Από τους 206 φοιτητές που προέρχονται από 33 χώρες και αποφοίτησαν τα προηγούμενα 10 ακαδημαϊκά έτη (86 γυναίκες και 120 άνδρες), το 88% εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στον κόσμο του καφέ και έχουν βελτιώσει τη θέση τους στην αγορά εργασίας με την απόκτηση του μεταπτυχιακού τους τίτλου.

Για πρώτη φορά, οι 9 ενότητες του μαθήματος παρέχονται με υβριδικό τρόπο και θα κατανεμηθούν σε δώδεκα μήνες –από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2022– με διαδικτυακά μαθήματα, αλλά και εργαστηριακές δραστηριότητες κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην έδρα της illycaffè στην Τεργέστη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους εργαζόμενους φοιτητές να παρακολουθήσουν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Οι διευθυντές του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι ο Furio Suggi Liviani, διορισμένος από την illycaffè, ο Andrea Tracogna από το Πανεπιστήμιο της Τεργέστης και ο Pietro Romano, διορισμένος από το Πανεπιστήμιο της Ούντινε.

Οι αγρότες εδώ και χρόνια δυσκολεύονται λόγω των χαμηλών τιμών του καφέ και των παγκόσμιων και περιβαλλοντικών προκλήσεων και απειλών. Ενόψει των σωρευτικών επιπτώσεων από την κρίση στις τιμές του καφέ και από την πανδημία του Covid-19, υφίσταται μια σοβαρή απειλή για τα μέσα διαβίωσης των καλλιεργητών καφέ, αλλά και ένας δραματικός κίνδυνος για το μέλλον του καφέ. Ένας αυξανόμενος αριθμός νέων ανθρώπων σε νοικοκυριά που καλλιεργούν καφέ, εγκαταλείπουν την "οικογενειακή επιχείρηση" προς άλλα μέρη και θέσεις εργασίας που θεωρούνται πιο ελπιδοφόρες και προσοδοφόρες για το μέλλον τους. Επιπλέον, πολλές από τις θέσεις εργασίας που συχνά κατέχουν οι νέοι στην αλυσίδα αξίας του καφέ έχουν πρόσφατα χαθεί.

Η illycaffè πιστεύει ότι οι νέοι είναι το μέλλον του τομέα του καφέ και έχουν το δικαίωμα να το διαμορφώσουν. Επομένως η κατάρτιση και η ανταλλαγή γνώσεων είναι σημαντικές για τον κλάδο του καφέ.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved