Οδηγός επιβίωσης για όσους αγχώνονται στα ταξίδια

Τα χαρτιά, οι ετοιμασίες και όλα όσα πρέπει να προσέχεις όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό.

Τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι ωραία, αλλά κίνδυνοι υπάρχουν παντού. Το ότι ετοιμάζεσαι να κάνεις τουρισμό, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να σκέφτεσαι τι θα γίνει αν κάτσει η στραβή. Ακόμη περισσότερο, είναι σημαντικό να βρίσκεσαι πάντα σε ετοιμότητα.

Γι ‘ αυτό και πήρε το μάτι μας τις συμβουλές μίας πρώην πράκτορα της CIA, που αν και απλές, θα σου σώσουν την ζωή αν τις κάνεις κτήμα σου.

 

 

1. Πριν φύγεις

457

Εμπιστέψου τα προσωπικά σου έγγραφα σε κάποιον δικό σου. Ένας κολλητός ή κάποιο μέλος της οικογένειας, καλό θα είναι να έχει φωτοτυπία του διαβατηρίου και της ταυτότητάς σου σε περίπτωση που είτε τα χάσεις, είτε στα κρατήσουν οι αρχές για οποιονδήποτε λόγο. Ακόμα καλύτερο θα είναι οι άνθρωποι αυτοί να γνωρίζουν το καθημερινό σου πρόγραμμα, έτσι ώστε αν κάτι σου συμβεί να ξέρουν οι τοπικές Αρχές από που να ξεκινήσουν.

Ενημερώσου για το τοπικό σύστημα υγείας. Αν δεν ταξιδεύεις σε χώρα της Ευρώπης και ειδικά αν επισκέπτεσαι χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής ή της Νότιας Αμερικής, θα πρέπει να γνωρίζεις το τι υπάρχει στην περιοχή. Πολλά από τα νοσοκομεία έχουν ελλείψεις σε βασικά φάρμακα και πολλά από αυτά πωλούνται στην μαύρη αγορά έναντι χιλιάδων δολαρίων. Ωστόσο δεν είναι κακό να πάρεις μαζί σου αντιβιώσεις που γνωρίζεις ότι δεν σου προκαλούν αλλεργίες και που θα κάνουν δουλειά – αν και εφόσον χρειαστούν.

Βγάζεις λεφτά ΠΑΝΤΑ από πριν. Και αν δεν μπορείς να ταξιδέψεις με αρκετά, φροντίζεις να επισκεπτείς ανταλλακτήριο στο αεροδρόμιο του προορισμού και όχι σε μικρά μαγαζιά σε σκοτεινά στενάκια. Γιατί εκτός από αυτά πολύ πιθανόν να κλάψεις και κανένα νεφρό.

Μάθε για την εγκληματικότητα στην περιοχή. Yπάρχουν συμμορίες; Πόσα περιστατικά συμβαίνουν ανά ώρα; Ποια η θέση της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη με τις πιο εγκληματικές χώρες στον πλανήτη; Κυκλοφορείς όλες τις ώρες της ημέρας ελεύθερα ή χρειάζεται προσοχή από μία συγκεκριμένη ώρα και μετά; Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να γνωρίζεις ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι για το μέρος που θα επισκεφτείς.

 

 

2. Όσο βρίσκεσαι εκεί

hr Taken 2 1

Κράτα χαμηλό προφίλ. Δεν λέμε να κινείσαι απαραίτητα σαν αίλουρος όπως ο Jason Bourne, αλλά να μην δίνεις σήμα ότι είσαι τουρίστας. Άρα μην περπατάς με κάμερα κρεμασμένη στο λαιμό, μην φωνάζεις δυνατά την μητρική σου γλώσσα και μην δείχνεις ότι κουβαλάς μαζί σου πολλά λεφτά – π.χ. γιατί να μετράς τα χρήματα σου στον πάγκο ενός καφέ;

Προσοχή στις μετακινήσεις. Μην μπαίνεις σε ταξί με αγνώστους που σου προτείνουν διαδρομές, μην επιβιβάζεσαι σε «περίεργα» αυτοκίνητα ή άλλους είδους συγκοινωνίες και κινήσου μόνο με ΜΜΜ και ταξί. Η εξαπάτηση σε τουρίστες και μετέπειτα κλοπή με «ψεύτικη» υπηρεσία συγκοινωνίας, είναι από τις τοπ τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία. Δεν  θες να το ρισκάρεις.

Προστάτεψε τα πράγματα σου. Μην αφήνεις χύμα τα προσωπικά σου αντικείμενα στα ξενοδοχεία και ούτε καν μέσα στις βαλίτσες. Προτιμάς το χρηματοκιβώτιο -αν και εφόσον διαθέτει το δωμάτιο- διαφορετικά επέλεξε διάφορες κρυψώνες μέσα στο hostel, το δωμάτιο ή το AirBnb που μόνο εσύ θα γνωρίζεις που βρίσκονται τα αντικείμενα.

Αναμείξου με το πλήθος. Το να ακολουθείς τους ίδιους χαιρετισμούς, τα έθιμα και τον τρόπο συμπεριφοράς των ντόπιων, σε κρατάει υπεράνω υποψίας. Το ίδιο συμβαίνει με τον σεβασμό στους νόμους, ώστε να μην μπλέξεις με την τοπική αστυνομία και να μην τραβιέσαι μέχρι την πρεσβεία. Προσπάθησε να είσαι όσο το δυνατόν φυσιολογικός και πολύ λιγότερο τουρίστας.

 

 

3. Και να θυμάσαι

Taken 2 Liam Neeson

Να γνωρίζεις το βασικό λεξιλόγιο της χώρας που θα επισκεπτείς. Όπως το πού βρίσκεται η αστυνομία, το νοσοκομείο ή πως να ζητήσεις βοήθεια. Ίσως να σε βγάλει από μπελάδες πολύ πιο εύκολα απ’ ότι θα περίμενες.

Μην πανικοβάλλεσαι. Η ζωή δεν είναι ταινία του James Bond. Όση περισσότερη ψυχραιμία δείξεις, τόσο καλύτερα θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις την οποιαδήποτε κατάσταση.

Μην μπλέξεις σε καβγάδες. Ξέχνα τον τσαμπουκά και μην σηκώσεις χέρι παρά μόνο αν κινδυνέψει η ζωή σου. Το γεγονός και μόνο ότι δεν είσαι ντόπιος, δεν θα μετρήσει υπέρ σου ακόμη και αν έχεις δίκιο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved