Στα παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO τα Μετέωρα

Και πώς είναι δυνατόν να μην γίνει αυτό;

Δεν μας φάνηκε περίεργο -όταν μάθαμε ότι η τοποθεσία των Μετεώρων ανήκει πλέον στη λίστα με τα παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO. Εξάλλου, δεν επιλέχθηκε τυχαία από τον Έλληνα Σπιλμπεργκ -Αντρέας Γεωργίου- να γυρίσει μία από τις σειρές που πρωταγωνιστούσε και ο Ντάνος. Ωστόσο, ας  μείνουμε όμως στο πραγματικό νόημα της είδησης για να κατανοήσουμε ότι μένουμε στη χώρα με τα ωραιότερα φυσικά τοπία.

Ο χρήστης Ευρωπαίος αισθάνεται μαγευτικά στην τοποθεσία Μετέωρα

 

 

Τι είναι το Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων

Το 2015 το Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων έλαβε νομική υπόσταση με τη μορφή Συνδέσμου. Η έδρα είναι στο Παρίσι και είναι ο εταίρος της UNESCO στο νέο πρόγραμμα αναγνώρισης περιοχών που δημιούργησε το 2015. Προϋπόθεση για να αναγνωριστεί μια περιοχή ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO είναι να είναι μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Τα Παγκόσμιας Γεωπάρκα UNESCO οφείλουν να πληρούν υψηλά στάνταρ ποιότητας  και υπηρεσιών και αξιολογούνται κάθε τέσσερα χρόνια μέσα από ένα αυστηρό πρωτόκολλο. Οι δραστηριότητες των Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO επεκτάθηκαν σε όλο τον κόσμο και σήμερα συμμετέχουν σε αυτό 140 περιοχές από 37 χώρες.

Ποτέ ξανά τα Μετέωρα δεν ήταν τόσο όμορφα

Για τα Μετέωρα

Και ποιος δεν έχει πάει στα Μετέωρα που πραγματικά η ομορφιά τους είναι μαγική. Είναι ένα σύμπλεγμα από σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, στον νομό Τρικάλων στη Θεσσαλία, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο σημαντικότερο μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία, από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved