Ξέρεις που βρίσκεται το δάσος με τις πράσινες πυραμίδες;

Κατάφυτες βουνοκορφές με παράξενο σχήμα διαμορφώνουν έναν από τους πιο εντυπωσιακούς βιότοπους του κόσμου.

To δάσος του Maolan βρίσκεται στην επαρχία Guizhou της Κίνας, στα νοτιοανατολικά της  περιοχής του Libo. Είναι ένα σύμπλεγμα βουνοκορφών από ασβεστόλιθο και η μοναδικότητά τους έγκειται στο ότι καλύπτονται σε ποσοστό 87,54% από πυκνή δασική βλάστηση. Έχει έκταση πάνω από 20.000 εκτάρια και φιλοξενεί πάνω από 2000 είδη χλωρίδας με 40 από αυτά να είναι ενδημικά.

 

Είναι ένα από τα ελάχιστα υποτροπικά δάση με ασβεστολιθικό έδαφος και γι’αυτό είναι και πεδίο μελετών διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων οι οποίοι το θεωρούν ώς ένα τεράστιο μουσείο φυσικής ιστορίας. Η έκτασή του και οι δραματικές αυξομειώσεις υψομέτρου δημιουργούν μια ευρύτατη γκάμα κλιματολογικών και εδαφολογικών δεδομένων κάτι που εξηγεί και την εκτεταμένη βιοποικιλότητα του δάσους, ενώ τα επιστημονικά δεδομένα που συλλέγονται χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη συμβατικών καλλιεργειών. Οι ντόπιοι το αποκαλούν Σμαράγδι της Γης όχι μόνο λόγω των έντονων πράσινων αποχρώσεων που έχει, αλλά και για το σχήμα της κορυφογραμμής.

Οι απότομες βουνοπλαγιές θυμίζουν κοπές και πλευρές πολύτιμου λίθου κάτι που έχει συμβάλει και στις μεταφυσικές θεωρίες και θρύλους που ακολουθούν το δάσος. Εκτός από το ενδιαφέρον των επιστημόνων, συγκεντρώνει και χιλιάδες τουρίστες που το επισκέπτονται από ολόκληρη την Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved