Ίσως το κλειστό προφίλ σου στο Instagram να μην είναι και τόσο κλειστό

Πώς εφαρμογές σαν το IGLookup παραβιάζουν την ιδιωτικότητά σου.

Το Instagram είναι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο οι χρήστες είναι συνήθως πιο εξωστρεφείς από κάθε άλλο μέσο. Οι ρυθμίσεις ιδιωτικότητας συνήθως αφήνονται πιο χαλαρές και οι περισσότεροι από εμάς εκτιθέμεθα περισσότερο. Άλλωστε μια φωτογραφία ακόμα από τις διακοπές δεν πείραξε ποτέ κανέναν, σωστά; 

Μερικές φορές όμως καραδοκούν και stalkers, άνθρωποι που δεν θα θέλαμε να «εισβάλλουν» στις ιδιωτικές μας στιγμές και τότε επιλέγουμε να «κλείσουμε» το προφίλ μας. Κλείνει όμως στα αλήθεια ή κάποιος μπορεί να παρακάμψει το πρωτόκολλο ιδιωτικότητας του Instagram;

 

 

Ειδικοί σε θέματα cybersecurity λένε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό από πολλές third-party εφαρμογές, όπως το IGLookup. Όμως καλούν όσους μπαίνουν στον πειρασμό να τις κατεβάσουν να μην το κάνουν. Πέρα από το ανήθικο του πράγματος, όλες αυτές οι εφαρμογές χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. 

Στη μία είναι αυτές που είναι ξεκάθαρη απάτη, δεν σου προσφέρουν καμία πρόσβαση σε ιδιωτικούς λογαριασμούς και απλά έχεις εγκαταστήσει ένα κακόβουλο λογαριασμό στη συσκευή σου. Στην άλλη κατηγορία βρίσκονται οι άλλες, οι πιο ύπουλες. Είναι αυτές που όντως υπόσχονται αυτό που κάνουν, σπάνε τις δικλείδες ασφαλείας του Instagram και προσφέρουν θέαση μέσω της κλειδαρότρυπας.

 

 

Και αυτές στη συντριπτική τους πλειοψηφία περιέχουν κακόβουλο λογισμικό και επειδή δεν είναι προφανής η απάτη τους όπως στις άλλες, τις έχεις για περισσότερο καιρό εγκατεστημένες στο smartphone ή το tablet σου. Σε αυτή την περίπτωση γυρίζει μπούμερανγκ η υπόθεση της «παρακολούθησης» αφού αυτός που εγκαθιστά μια τέτοια εφαρμογή είναι αυτός τελικά που δίνει όλες τις ευαίσθητες πληροφορίες σε άγνωστους. 

Τώρα αν θες να θωρακίσεις καλύτερα τον λογαριασμό σου στο Instagram υπάρχουν τρόποι, αρκεί να θυμάσαι ότι στην ψηφιακή εποχή που ζούμε μέσα στα κοινωνικά δίκτυα, κανείς δεν είναι 100% ασφαλής. Πρέπει να είσαι συνεχώς σε επαγρύπνηση και επικαιροποίηση των δικλείδων ασφαλείας που διαθέτεις.  

 

 

Τα password που χρησιμοποιείς πρέπει να είναι αρκετά περίπλοκα και να μην είναι προφανή. Αν τα αλλάζεις και συχνά, είναι ακόμα καλύτερα. Πριν εγκαταστήσεις μια εφαρμογή να προσέχεις πάντα τα στοιχεία στα οποία ζητάει πρόσβαση. Ακόμα και όταν μια εφαρμογή μοιάζει ασφαλής, μπορείς να επιλέξεις να έχει πρόσβαση σε όσο το δυνατόν λιγότερες πληροφορίες σου. Κλειδί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η πρόσβαση στην τοποθεσία σου. Όσο πιο «μυστική» την κρατάς, τόσο πιο ασφαλής είσαι από κακόβουλες εφαρμογές.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved