Πώς να αντιμετωπίσεις μια κακή δουλειά;

Ώρα να πας στη δουλειά.

 

Η δουλειά είναι δουλειά και αυτό σημαίνει πάρα πολλά πράγματα. Αρχικά, είσαι αναγκασμένος να πηγαίνεις σε ένα γραφείο και να συναναστρέφεσαι άτομα (στην καλύτερη των περιπτώσεων για ένα οχτάωρο) που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τους έλεγες ούτε γεια. Και είναι ακριβώς έτσι. Έρχεσαι σε επαφή καθημερινά με ανθρώπους που πολλές φορές δεν συμπαθείς καν, αλλά τι να κάνεις πρέπει να πληρώσεις το ενοίκιο σου και δεν είσαι κληρονόμος και καμιάς μεγάλης περιουσίας.

Το πιο δύσκολο κομμάτι στη δουλειά είναι πως πρέπει να βγάζεις projects, που δεν βλέπεις καν τη χρησιμότητά τους. Και έστω ότι πας και το λες στον προϊστάμενό σου τα πιο πιθανά σενάρια για την απάντησή του είναι τα εξής τρία: 1) Εδώ δουλεύεις και έτσι το θέλουν… (πρακτικά αυτό μεταφράζεται ως δεν με νοιάζει η άποψή σου 2) Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς και θα είναι σαν να τετραγωνίζεις τον κύκλο 3) Μπορεί να κάνει ότι τον νοιάζει. Εντάξει, είναι και κάποιοι που όντως τους νοιάζει και δεν έχουν ύφος χιλίων καρδιναλίων.

Αυτή την τελευταία κατηγορία με το τόσο τουπέ που είναι βασιλικότεροι του βασιλέως δεν την κατάλαβα ποτέ. Φέρονται στους υφισταμένους τους με τόση αγένεια λες και είναι ιδιοκτήτες της εκάστοτε επιχείρησης, ενώ απλά είναι εκείνοι οι υπάλληλοι που δεν τα έχουν καλά με τον εαυτό τους. Ναι, δεν τα ‘χεις καλά με τον εαυτό σου, όταν βγάζεις τις ανασφάλειές σου στους άλλους. Θα αναλύσουμε τους τύπους των συναδέλφων σε ένα άλλο κείμενο, ας εστιάσουμε εδώ στο πώς θα αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες της δουλειάς σου. Να ξέρεις πως πέρα από ακραίες καταστάσεις, όπου και αν πας θα βρεις τους ίδιους ανθρώπους με άλλα ονόματα. Οπότε πάρε βαθιά ανάσα και δες τι μπορείς να κάνεις.

Δεν μπορείς να ελέγχεις τα πάντα

Αυτή είναι η αρχή για πολλά πράγματα. Είσαι εκεί που είσαι γιατί πρέπει να δουλέψεις, μπορεί να σε εκνευρίζει ένας συνάδελφος, όμως πρέπει να τον ανεχτείς. Και δεν είναι κρίμα να χαλάς την ενέργεια σου και μετά τη δουλειά; Τελείωσε σε το οχτάωρο, έχεις την υπόλοιπη ημέρα. Λοιπόν, βάλε τα πράγματα σε μια σειρά. Γράψε σε ένα χαρτί όλα τα παράπονά σου και βάλε τα πέντε που σε ενοχλούν περισσότερο σε διαδοχική σειρά. Αφού καταλήξεις στα δύο που σε ενοχλούν περισσότερο, δες τι θα μπορούσε να αλλάξει. Φυσικά, κάθε φορά που αισθάνεσαι ότι κάτι σε θίγει να το λες.

Μήπως αυτά που ποστάρεις στα social media καταστρέφουν την καριέρα σου;

Μετέτρεψε τα παράπονα σε προτάσεις

Οι συνάδελφοί σου -αν είναι κάπως νορμάλ- θα σε σεβαστούν περισσότερο και θα είναι πιο πρόθυμοι να αλλάξουν αν εκτός από το να αναφέρεις αυτά που σε ενοχλούν, τους προτείνεις και λύσεις. Μη διαμαρτύρεσαι συνεχώς, προσπάθησε να λύσεις τα ζητήματα. Αυτό έχει σημασία στο τέλος της ημέρας. Για παράδειγμα, εάν εργάζεσαι συστηματικά για πολλές ώρες, δεν έχει νόημα να γκρινιάζεις, ζητάς από τους ανωτέρους σου περισσότερα χρήματα ή βοήθεια, αλλιώς δεν θα έχεις καμία όρεξη για δουλειά πια. Αν δεν το κάνουν, είναι άλλη συζήτηση. 

 

 

Μην σπαταλάς τον χρόνο σου

Μπορεί όντως να υπάρχουν προβλήματα, όπως υπερβολική δουλειά, ανταγωνιστικότητα και λογικό είναι να σε απασχολεί. Όμως μην το παρακάνεις. Μην βάζεις τη δουλειά πάνω από τον προσωπικό σου χρόνο. Ωραία, εργάζεσαι εκεί που εργάζεσαι, αλλά έχεις σύντροφο, φίλους, ενδιαφέροντα. Μην χάνεις όλη την ημέρα μιλώντας για τη δουλειά. Πήγαινε το βράδυ για μπίρες με την παρέα σου και άσε στην άκρη την γκρίνια.

Gen X: Γιατί δεν θέλει να αφήσει τη δουλειά της;

Μείνε θετικός και παραγωγικός

Σκέψου τα θετικά της δουλειάς σου, όλο και κάτι θα έχει δεν γίνεται. Επικεντρώσου σε αυτά. Για παράδειγμα, ότι παίρνεις έναν καλό μισθό (αν δεν παίρνεις, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα) ή ότι έχεις καλό ωράριο ή ότι η εταιρεία σου είναι γνωστή και άρα θα σε βοηθήσει στην επόμενη δουλειά. Να είσαι ευγνώμων για αυτό που έχεις, δεν λέω να ωραιοποιείς καταστάσεις, όμως πρέπει να αναγνωρίζεις τα θετικά της κάθε κατάστασης, θα σε βοηθήσει γενικά στη ζωή σου.

Βρες μια καινούρια δουλειά

Αν έχεις προσπαθήσει τα πάντα, αλλά τα πράγματα ακόμα δεν βελτιώνονται, μερικές φορές υπάρχει μόνο ένα πράγμα να κάνεις: Άλλαξε δουλειά. Ξεκίνα να στέλνεις βιογραφικά για να βρεις κάτι που σε ενδιαφέρει καλύτερα, δεν υπάρχει λόγος να χαλάς άλλο τη διάθεσή σου.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved