Gen X: Γιατί δεν θέλει να αφήσει τη δουλειά της;

Δεν ζουν για να δουλεύουν, δουλεύουν για να ζουν. 

Έχουμε μιλήσει πολύ για τη Gen Ζ και τον τρόπο που σκέφτεται, ωστόσο είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναφερθεί στην Gen X, δηλαδή, στους γεννημένους μεταξύ 1965-1980. Πρόκειται για όσους σήμερα είναι στα 40 με 60 έτη. Αν μιλήσουμε καθαρά με εργασιακούς όρους είναι εκείνοι που λογικά αυτή την στιγμή είναι προϊστάμενοι ή έχουν θέση ευθύνης σε όποιον κλάδο εργάζονται. Είναι εκείνοι που εν αγνοία τους «κανονικοποίησαν» το work-life balance, δηλαδή, την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και εργασίας. 

Η Gen Z ρίχνει άκυρο στις δουλειές με κύρος

Η φιλοσοφία της Gen X για τη δουλειά

Η Gen X είναι βαθιά συνδεδεμένη με τη δουλειά και είναι ένας από τους λόγους για να ξυπνάνε το πρωί ευδιάθετοι. Σε αντίθεση με τη φιλοσοφία της Gen Z που μπορεί να κάνει διαλείμματα στην επαγγελματική της σταδιοδρομία ή να αφήσει θέσεις εργασίας για ξεκούραση, αυτή η γενιά είναι πρόθυμη να παραμείνει στο εργατικό δυναμικό, καθώς η δουλειά είναι ένας κεντρικός πυλώνας στη ζωή τους. Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι που πολλοί από την Gen X δεν θέλουν να σταματήσουν να εργάζονται. Αρχικά, οι οικονομικοί λόγοι τους καθιστούν ανίκανους σε μεγάλο βαθμό να παραιτηθούν από ένα σταθερό εισόδημα. Δεύτερον, έχουν δουλέψει σκληρά για να χτίσουν την καριέρα τους, ανεβαίνοντας σταδιακά τη «σκάλα ανέλιξης» και δεν θέλουν να τα παρατήσουν.

 

pexels pixabay 416405


Δεν τους αρέσουν τα διαλείμματα

Έρευνα με περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους που απολύθηκαν πρόσφατα από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Meta, Amazon και Twitter, έδειξε ότι το 9% των Gen Zers και το 4,5% των millennials θα έκαναν διαλείμματα μετά τις απολύσεις τους, αλλά μόνο το 2,6% των Gen Xers θα έκανε παύση από την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Συγκεκριμένα, ο Michael S North, επίκουρος καθηγητής στο School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έχει ως αντικείμενο μελέτης την εξέλιξη του εργατικού δυναμικού μέσα από τις γενιές λέει ότι ένας λόγος που πολλοί Gen Xers διστάζουν να απομακρυνθούν από την εργασία είναι λόγω των οικονομικών υποχρεώσεων, αλλά και για το στάδιο ζωής που έχουν φτάσει.


«Έχουν μεγαλύτερες πιέσεις για να έχουν εισόδημα προκειμένου να εξασφαλίσουν οικονομικά τις οικογένειές τους. Επιπλέον, ορισμένα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι η Gen X έχει περισσότερα χρέη από άλλες γενιές, Πολλά μέλη της ανήκουν επίσης στη «γενιά των σάντουιτς», έχουν υποχρεώσεις τόσο για τα παιδιά τους όσο και για τους γονείς τους. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt των ΗΠΑ, η εργασιακή ανασφάλεια στη μέση ηλικία μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία.

Ακόμη, αυτή η γενιά γνωρίζει πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η απασχόληση, καθώς ήταν στο εργατικό δυναμικό κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης των αρχών της δεκαετίας του 1990, αλλά και όταν ξεκίνησε η παγκόσμια ύφεση το 2008. Σήμερα, οι εργαζόμενοι της Gen X καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις, που σε περίπτωση που τις χάσουν είναι εξαιρετικά δύσκολο να το διαχειριστούν. Η Gen X δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τη σταδιοδρομία που έχει κερδίσει με σκληρή δουλειά τα τελευταία χρόνια.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved