Getty Έρευνα δείχνει ότι τελικά τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία

Εμείς το είχαμε ψιλοκαταλάβει, αλλά είναι καλό να το επιβεβαιώνουν και επιστήμονες

Το όνομα του Daniel Kahneman πιθανώς να σου διαφεύγει. Πρόκειται για έναν Ισραηλινοαμερικανό ψυχολόγο και οικονομολόγο που διακρίνεται για το έργο του στην ψυχολογία της κρίσης και της λήψης αποφάσεων, καθώς και στα «οικονομικά της συμπεριφοράς», για τα οποία του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ στις Επιστήμες το 2002. Το 2010 είχε πραγματοποιήσει μία μελέτη σχετικά με τη συνάρτηση μεταξύ ευτυχίας και εισοδήματος, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ η συναισθηματική ευημερία αυξάνεται με το εισόδημα, «δεν υπάρχει περαιτέρω πρόοδος πέρα από ένα ετήσιο εισόδημα 75.000 δολαρίων». Αυτή η μελέτη είχε μεγάλη επιτυχία και υποστήριξη από τη μεσαία τάξη των ΗΠΑ, καθώς στην Αμερική το μεσαίο εισόδημα είναι 70.784 δολάρια.

Ωστόσο, 13 χρόνια μετά, ο Kahneman ουσιαστικά παραδέχεται ότι έκανε λάθος. Ο καθηγητής του Πρίνστον συνεργάστηκε πρόσφατα σε μια μελέτη με το συνάδελφό του ψυχολόγο Dr. Matt Killingsworth, η οποία συνεργασία είναι κάπως περίεργη, δεδομένου ότι ο ερευνητής έχει φτιάξει όνομα υποστηρίζοντας το αντίθετο από τον Kahneman.

 

 

Το 2021, ο Killingsworth δημοσίευσε μια μελέτη με τίτλο: «Η συναισθηματική ευημερία αυξάνεται με το εισόδημα, ακόμη και άνω των 75.000 δολαρίων ετησίως». Στη νέα κοινή τους μελέτη, η οποία αποκαλείται περιπαικτικά «μια αντίπαλη συνεργασία», το συμπέρασμα του Killingsworth αποτελεί τον νικητή σε αυτό το μπρα ντε φερ. Ουσιαστικά δεν κατάφεραν να βρουν ένα όριο που να σχετίζεται με το εισόδημα στη συναισθηματική ευημερία.

Με άλλα λόγια, το να κερδίζεις περισσότερα χρήματα πιθανότατα θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο. Είναι καιρός να σταματήσεις πως υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσό ανά έτος (για παράδειγμα 100.000 δολάρια) που θα σε βγάλει από το πνευματικό αδιέξοδο. Η έρευνα – η οποία περιέλαμβανε ping σε τυχαίες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, μέσα μια εφαρμογής που ονομάζεται Track Your Happiness- δεν ήταν ακριβώς ομόφωνη, δίνοντας και ένα μικρό δίκιο στην αρχική μελέτη του Kahneman το 2010. Υπάρχουν ορισμένα άτομα που ακόμη και τα περισσότερα χρήματα δεν απαλύνουν το φάσμα της κατάθλιψης, της θλίψης, της μοναξιάς ή της κλινικής κατάθλιψης.

Πόσα λεφτά έχεις στην άκρη για μια ώρα ανάγκης;

Ωστόσο αυτοί οι άνθρωποι είναι μια μειοψηφία και όχι ο κανόνας. Όσο για εκείνους τους «βρόμικους» πλούσιους, όλοι τους βγάζουν σίγουρα περισσότερα από 200.000 δολάρια το έτος, ωστόσο κι αυτοί αποτελούν μία μειοψηφία που δεν αγγίζουν την ευτυχία. Όπως λέει ο Kahneman , «για τους περισσότερους ανθρώπους τα μεγαλύτερα εισοδήματα συνδέονται με μεγαλύτερη ευτυχία». Αλλά όχι για όλους τους μεγιστάνες.

 

 

Ποιος είναι τελικά ο μεγάλος νικητής; Από την άποψη της ευτυχίας, εκείνοι που καταφέρνουν να αυξήσουν το εισόδημά τους χωρίς να χάνουν το νόημα της ζωής. Το να αποδίδεις το μεγάλο μέρος της δυστυχίας σου σε οικονομικά προβλήματα δεν είναι η λύση. Οφείλεις να λάβεις υπόψη ότι τα χρήματα, όπως η υγεία, η συντροφιά ή η τελευταία φορά που η ομάδα σου κέρδισε το πρωτάθλημα, είναι απλώς ένα ακόμη κομμάτι στο μωσαϊκό της προσωπικής σου ευτυχίας. Αν είσαι τυχερός και αυξήσεις το εισόδημά σου κατά μεγάλο βαθμό, τότε η ζωή πιθανότατα θα γίνει πιο όμορφη.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved