Πάσχα στην Αθήνα: Τι να κάνεις για να περάσεις την ώρα σου

Δύσκολη περίοδος για να είναι κανείς στην πόλη, αλλά υπάρχει φως στο τούνελ.

Ίσως το Πάσχα στην Αθήνα να ακούγεται κάπως ξενέρωτο. Σίγουρα δεν είναι Χριστούγεννα και σίγουρα η πόλη το Πάσχα είναι λίγο θολή. Όλοι πάνε στα χωριά και στα λαγκάδια, όλοι επιστρέφουν στα νησιά τους και αυτοί που έχουν απομείνει ξέμπαρκοι κανονίζουν να πάνε κάποιο ταξίδι με το πλοίο σε κάποιο γραφικό νησάκι έτσι ώστε να δουν κάτι το διαφορετικό.

 

 
 

Τι γίνεται όμως με εκείνους που μένουν πίσω; Τι θα απογίνουν αυτοί; Θα κάτσουν μέσα και θα τρώνε πατατάκια βλέποντας Netflix; Είναι στενάχωρη σαν εικόνα σίγουρα, από την στιγμή που οι άλλοι θα είναι ξαμολημένοι στα χωράφια και στα λιβάδια και θα τρώνε κοκορέτσια και αρνιά.

Πάσχα 2022: Δέκα διαχρονικές απολαύσεις που μας έχουν λείψει και ανυπομονούμε να ξαναζήσουμε

Τι μπορεί να κάνει κανείς λοιπόν στην Αθήνα αν αποφασίσει να μείνει;

Πάσχα στην πόλη. Πάσχα στην Αθήνα. Μπορεί να ακούγεται τρόμος αλλά πραγματικά δεν είναι, μπορεί να περάσεις ακόμη καλύτερα. Η αλήθεια είναι πως το Πάσχα στο χωριό μπορεί να έχει καταντήσει και λίγο βαρετό. Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Ίσως μία φορά που θα κάτσεις στη πόλη να είναι και κάτι το εναλλακτικό.

Ίσως ήρθε η ώρα να ανατραπεί οριστικά και αµετάκλητα, το αρνητικό «πρόσηµο» που έχει η φράση Πάσχα στην πόλη, και πλέον να θεωρείται ακόµη και προνόµιο. Μπορεί ρε φίλε να περάσεις τελικά καλά, αν κάνεις όλες τις σωστές κινήσεις όπως πρέπει.

 

 
 

Τι κι αν ο υδράργυρος ίσως να τονίζει την άφιξη του καλοκαιριού, τι κι αν σχεδόν όλοι γνωστοί και φίλοι αναχωρούν ο ένας µετά τον άλλον συν γυναιξί και τέκνοις, για την Άνω… ή την Κάτω…σε κάποια επαρχιακή πόλη, κωµόπολη ή νησί. Εσύ όμως πιστός στη πόλη, μπορείς να βρεις γωνίτσες που το Πάσχα να μετράει. Δεν είναι αδύνατον να περάσεις καλά στην Αθήνα. Έλα μπορείς…

Εσείς µένετε σε µια πρωτεύουσα όλη δική σας. Με άπλετες θέσεις πάρκινγκ (αυτό από μόνο του είναι ένας λόγος να μείνεις) το ασανσέρ της πολυκατοικίας δικό σας, την εθνική -και τα δυο ρεύµατα – όλη για εσάς, µετρό και λεωφορεία οι προσωπικοί σας… σοφέρ και φυσικά θα έχετε στη διάθεσή σας συναρπαστικές εκδηλώσεις και ψαγµένους -ναι ο όρος είναι δόκιµος- Επιταφίους.

Ας δούμε όμως μερικά όμορφα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς το Πάσχα στην Αθήνα:

Τη Μεγάλη Εβδοµάδα, επιλέξτε την Πάρνηθα και το Τατόι για εκείνη τη βόλτα που πάντα αναβάλλατε υπό το φόβο της κίνησης. Πρόκειται για µια κλασική µονοήµερη εκδροµή για τους κατοίκους αυτής της µεγαλούπολης µε ποδηλατικές και πεζοπορικές διαδροµές και ανάπαυση στη λίµνη Μπελέτσι µε διάφορες εκπλήξεις στη διαδροµή.

Αν θέλεις να δεις μερικούς από τους πιο καλοφτιαγμένους επιτάφιους τότε θα πρέπει να πας σε αυτές τις περιοχές και εκκλησίες:

Άγιος Γεώργιος, στον Λυκαβηττό

Λίγα μόλις μέτρα από το μετρό του Ευαγγελισμού, βρίσκεται το γραφικό εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Η ανάβαση στον πλακόστρωτο δρόμο αποτελεί κομμάτι του τελετουργικού, καθώς για λίγα λεπτά η ανωνυμία της μεγαλούπολης καταρρίπτεται και όλοι, κρατώντας τις λαμπάδες τους στο χέρι, γίνονται μια ενιαία πομπή με κοινό στόχο τη μετάδοση του αναστάσιμου μηνύματος.

 

 
 

Κατάλευκος, λες και ξεπήδησε από κάποιο αιγαιοπελαγίτικο νησί, ο Άγιος Γεώργιος προσφέρει μια  φαντασμαγορική εμπειρία με τα δεκάδες πυροτεχνήματα να βάφουν τον ουρανό κόκκινο και θέα όλη την Αθήνα.

Τελικά κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τον κορονοϊό το φετινό Πάσχα

Άγιος Νικόλαος, στην Πλάκα

Λίγο πιο πέρα, στα Αναφιώτικα, βρίσκεται αυτή η εκκλησία μεταξύ των οδών Πρυτανείου και Επιμάρχου. Η ιστορική της καμπάνα που εκτίθεται στον πρόναο της εκκλησίας είναι η πρώτη που χτύπησε το 1833 μετά από την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό και πολλοί φανατικοί των ορθόδοξων ψαλμών σπεύδουν εκεί την Μεγάλη Τρίτη για να ακούσουν το μελωδικό τροπάριο της Κασσιανής.

Τι άλλο όμως μπορεί να κάνει κανείς το Πάσχα στην Αθήνα;

Στην ατελείωτη ακτογραµµή της Αττικής, θα βρείτε το νησί που δε πήγατε- φανταστείτε την ταλαιπωρία µε τα πλοία, τις βαλίτσες, τα εισιτήρια κλπ. Οπότε, η λύση της Αθήνας φαντάζει τώρα κάπως ιδανική όσο παρκάρετε και κατευθύνεστε σε κάποιο ταβερνάκι και ουζερί που το λούζει ο ήλιος, στα νότια, ανατολικά ή δυτικά παράλια της Αττικής. Με λουλακί τραπεζοκαθίσµατα, τα ουζερί της Αττικής δεν έχουν φυσικά να ζηλέψουν σε τίποτα αυτά ενός φηµισµένου νησιού. Εξάλλου, η Μεγάλη Εβδοµάδα είναι µια ευκαιρία αποτοξίνωσης και κάθαρσης.

Και τελικά μπορείς να περάσεις και το δικό σου αυτοσχέδιο Πάσχα στο σπίτι σου με φίλους.

Αυλές, ταράτσες, µπαλκόνια, ακόµα και πεζοδρόµια και δρόµοι… Την Κυριακή του Πάσχα οι τυχεροί – άτυχοι που έµειναν στο κλεινόν άστυ, που λέµε, επιστρατεύουν ότι µπορεί να υποστηρίξει µια ψησταριά και κάµποσο κάρβουνο. Το µόνο που χρειάζεται είναι καλή παρέα, γνώσεις περί σουβλίσµατος και αντοχή στην τσίκνα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved