Σεράμικο: Βγαίνουμε Κεραμεικό για μεζέδες Θεσσαλονίκης
Το ιδανικό μέρος για παρεΐστικη έξοδο στο κέντρο.
Το ιδανικό μέρος για παρεΐστικη έξοδο στο κέντρο.
Γίνεται oι γεύσεις της Θεσσαλονίκης να βρεθούν στο κέντρο της Αθήνας; Και όμως μπορεί να συμβεί, όταν αυτό γίνει με τον σωστό τρόπο, όταν υπάρχει δηλαδή μεράκι και νοστιμιά στις γεύσεις. Αυτά τα βρήκαμε στο φαγητό μας στο Σεράμικο, που βρίσκεται στον Κεραμεικό. Πρόκειται για το «νέο-γαστροστέκι- με-έμφαση-στο-sharing», δηλαδή βάζουμε το φαγητό στη μέση και δημιουργούμε με τους συνδαιτυμόνες μας κοινές μνήμες και εμπειρίες. Ποιοτική πρώτη ύλη, πλούσια γεύση και νοστιμιά σε κάθε μπουκιά, που ανακαλεί γλυκές μνήμες από εκείνα τα οικογενειακά τραπέζια που καθόμασταν όλοι μαζί. Έτσι είναι και η ατμόσφαιρα στο Σεράμικο, φιλική και νόστιμη.
Το Σεράμικο δεν «φτιάχτηκε». Ζυμώθηκε. Πρώτα στα τραπέζια του Σέμπρικου στην περιοχή των Δικαστηρίων στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στα σπίτια της Ντόχα, όπου η συνιδιοκτήτριά του Σάντρα Αγοροπούλου αναζητούσε -με τη βοήθεια του αδερφού της Ηλία, ιδιοκτήτη του Σέρμπικου- το επόμενό της βήμα, καθώς ονειρεύονταν την μετά Covid επιστροφή της οικογένειάς της στην Ελλάδα.
Ως Αθηναίος Βενιαμίν της οικογένειας του θρυλικού Σέμπρικου στη Θεσσαλονίκη, το Σεράμικο ήρθε για να δημιουργήσει τον δικό του χαμό και τη δική του ανεξάρτητη ιστορία στον αριθμό 109 της Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στην καρδιά της Αθήνας, λοιπόν, στον Κεραμεικό, σε μια γειτονιά, όπου ακόμα υπάρχει η ανθρώπινη επαφή, βρήκαμε το Σεράμικο, όπου η αισθητική του θυμίζει κάτι ανάμεσα σε αριστοκρατικό καφενείο του περασμένου αιώνα και σε μοντέρνο bistro. Σύγχρονος αλλά και minimal χώρος με την πέτρα που έχει παραμείνει ατόφια στους τοίχους από τότε που ο χώρος αποτελούσε μέρος παλιού λατομείου της περιοχής, το παλιό μωσαϊκό, το ανεπιτήδευτο ξύλο, οι κεραμικές λεπτομέρειες και η λακωνική διακόσμηση δημιουργούν μία ατμόσφαιρα καθαρή, διαυγή που δεν φωνάζει, αλλά σου κλείνει το μάτι, ψιθυρίζοντάς σου «καλώς ήρθες», «χαλάρωσε» ή και «κάτσε λίγο ακόμα».
Ο χώρος δημιουργεί τις κατάλληλες προδιαγραφές για χαλάρωση, παρότι βρίσκεσαι στην καρδιά της Αθήνας. Και οι γεύσεις για το ολοκαίνουργο μενού με το οποίο υποδέχεται τη νέα καλοκαιρινή σεζόν, δίπλα στα best seller πιάτα, όπως το συκώτι με τα μανιτάρια ή τα χόρτα με τον καβουρμά, έχει προσθέσει επιλογές όπως η ντοματοσαλάτα Καλύμνου ή η ταλιάτα μαύρου χοίρου με πουρέ ρεβιθιού και σωτέ λαχανικά. Όσο για τα γλυκά, δίπλα στη σταθερή αξία του Αρμενοβίλ ,προστίθενται πόντοι από πειρασμούς, όπως η σοκολάτα με παγωτό ανθόγαλα, χώμα κακάο και σάλτσα καραμέλας.
«Η φιλοσοφία της κουζίνας μας είναι το ίδιο το μαγείρεμα» αναφέρει αντί συστάσεων ο Βορειοελλαδίτης σεφ του εστιατορίου Γιώργος Μποϊδάνης. «Είναι να πάρουμε μια ωραία πρώτη ύλη, να τη μαγειρέψουμε σωστά, να τη μαγειρέψουμε νόστιμα. Είμαστε οπαδοί των καθαρών, γεμάτων γεύσεων, των μπαχαρικών και των μυρωδικών που ξυπνάνε αναμνήσεις». Με fine dining background, αλλά με τα πόδια του βαθιά ριζωμένα στη γη και στη ρίγανη, ο Γιώργος Μποϊδάνης ποντάρει στις ελληνικές πρώτες ύλες, στις μικρασιατικές καταβολές του, στην εποχικότητα, την φρεσκάδα των υλικών αλλά και στις δημοσκοπήσεις των πελατών και ετοιμάζει ένα μενού που καταλήγει να εξελιχθεί στο comfort food που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι.
Burrata με ντοματίνια, ρόκα, πικάντικό σαλάμι, lime και dressing ρόκας, δροσερή σαλάτα με το πικάντικο σαλάμι και το όξινο του lime να εξισορροπούν τέλεια. Θα το απολαύσεις. Πλούσια γεύση με τα φρέσκα ντοματίνια και τα dressing της να αφήνουν μια νόστιμη, παιχνιδιάρικη αίσθηση.
Κροκέτα με κόκορα κρασάτο, γραβιέρα και μαρμελάδα πιπεριάς. Οι κροκέτες επίσης δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σου, τραγανές από έξω και ζουμερές από μέσα. Η μαρμελάδα πιπεριάς της δίνει ένταση, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά νόστιμο πιάτο.
Επίσης, εδώ θα δοκιμάσεις και τα φασολάκια αλλιώς τραγανά με νόστιμη γλυκόξινη σάλτσα. Τα κλασικά φασολάκια της ελληνικής κουζίνας μαγειρεύονται αλλιώς και γίνονται η τέλεια πρόταση για συνοδευτικό. Μπορείς να τα συνδυάσεις με όλα τα πιάτα του καταλόγου. Φυσικά, πολύ καλή επιλογή είναι και η ζουμερή ταλιάτα μαύρου χοίρου με πουρέ ρεβιθιού και σωτέ λαχανικά και σάλτσα κρασιού. Οι κρεατοφάγοι θα το λατρέψουν, ενώ ο πουρές ρεβυθιού είναι απρόσμενα νόστιμος συνδυασμός.
Last but not least είναι τα γλυκά, το παγωμένο παγωμένο Αρμενοβίλ με σάλτσα σοκολάτας, αμαρέτο και καραμελωμένο αμύγδαλο ή αλλιώς ένα παραδοσιακό σεμιφρέντο από τη Θεσσαλονίκη. Απολαυστικό χωρίς να είναι βαρύ, ιδανικό για κλείσιμο. Όπως και η επιλογή για σοκολάτα με σάλτσα καραμέλας, χώμα από κακάο και παγωτό ανθόγαλο.
Τη λίστα κρασιών που έχει επιμεληθεί η Έλλη Τεντζεράκη διαθέτει αποκλειστικά ελληνικές ετικέτες με τους μικρούς παραγωγούς να δημιουργούν μεγάλες στιγμές, όπως το ροζέ του Δουλουφάκη από την Κρήτη, Δάφνιος, όπου συμπλήρωσε τέλεια τη γευστική εμπειρία του φαγητού.
info
Μεγάλου Αλεξάνδρου 109-111, Κεραμεικός, Instagram: @seramikoathens, τηλ. 210 3421080
Καθημερινές: 18:00 – 00:00
Σαββατοκύριακα: 14:00 – 00:00