To Whisky Live έβαλε και πάλι το ουίσκι στο θρόνο του βασιλιά

Όλα όσα είδαμε στο event στη Μεγάλη Βρεταννία.

Η ετήσια γιορτή του ουίσκι στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε με το Whisky Live της Αθήνας, το οποίο, όπως και στην Θεσσαλονίκη, γνώρισε θεαματική συμμετοχή από τους πιστούς που βρέθηκαν στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία για να δοκιμάσουν τις εκλεκτές ετικέτες του. Ήταν μία βραδιά μοναδική που είχε ένα και μόνο στόχο: να θυμίσει πως το ουίσκι είναι δικαιωματικά ο βασιλιάς των ποτών και πως το Whisky Live είναι ο θεσμός που διασφαλίζει τη συνεχή ενθρόνισή του.

Πριν περάσουμε όμως σε λεπτομέρειες, θεωρούμε αναγκαίο να τονίσουμε το παρακάτω. Ο λόγος που το συγκεκριμένο event γνωρίζει μοναδική επιτυχία χάρη στους διοργανωτές του, είναι η κοινή αγάπη που μοιράζονται με τον κόσμο για το ουίσκι. Κανείς από τους προσκεκλημένους αλλά και από τους παρευρισκόμενους δεν βρίσκεται εκεί επειδή πρέπει. Πέρα από τις δοκιμές των ετικετών που παρουσιάζονται, υπάρχει μία ομαδική αγάπη με κοινό στόχο την ανάπτυξη του ουίσκι στο μυαλό όσων το έχουν αγαπήσει αλλά και η εκ νέου μάθηση σε όσους το είχαν ενδεχομένως «παρεξηγήσει» στα νιάτα τους λόγω ατασθαλιών. Το ουίσκι, ακριβώς επειδή έχει το δικό του παντρεμένο κοινό, είναι το μοναδικό ποτό που μπορεί να υποστηρίξει αυτολεξεί την έννοια fine drinking. Και εμείς, ως Ratpack, είμασταν περήφανοι που βρεθήκαμε εκεί.

Αρχικά το πρώτο ευχάριστο, πέρα από την οργάνωση και την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος, ήταν η επιλογή των ετικετών. Μιλάμε κυριολεκτικά για φιάλες από όλο τον κόσμο με βραβευμένα single malts, από παραδοσιακές αλλά και νέες χώρες, με πολλές ετικέτες που – τις περισσότερες – δεν θα τις βρεις στην ελληνική αγορά, αλλά με την Σκωτία και την Ιρλανδία να έχουν παραδοσιακά τον πρώτο ρόλο. Έτσι εκτός τις 6 περιοχές της βασίλισσας Σκωτίας, υπήρχε μία έξοχη και καλομελετημένη λίστα από τον υπόλοιπο κόσμο με ετικέτες όπως Quiet Man και Sexton από το Σμαραγδένιο νησί, το 12αρι Millstone που έδειχνε ότι οι Ολλανδοί μόνο μεσάνυχτα δεν έχουν από ουίσκι, το ταιβανέζικο Yushan παλαιωμένο σε βαρέλια bourbon, το γαλλικό Brenne με την ιδιαίτερη μυρωδιά του και πολλές ακόμη ετικέτες που ήταν διαθέσιμες για δοκιμές. Ο κριτής των World Whisky Awards, Simon Roser, βρισκόταν στη Μεγάλη Βρετανία και είχε υπό την εποπτεία του σπάνιες φιάλες για τους κατόχους VIP και exclusive εισιτηρίων (σ.σ.: από Glenfiddich 30 ετών μέχρι Highland Park 8 ετών έτους 1991), που εκτός από το να προσφέρει φρόντιζε να ενημερώνει τον κόσμο  και για το terroir της εποχής της απόσταξης.

 

 

Ιδιαίτερα τυχεροί ήταν όσοι παραβρέθηκαν στα δύο masterclass που έδωσε ο Rob Allanson, εκδότης του Whisky Magazine και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των World Whiskies Awards, ενώ και ο δικός μας whisky expert και διευθυντής σύνταξης του Ratpack, Κώστας Χρήστου, σχολίασε συγκεκριμένες φιάλες για τους ιδιαίτερους τρόπους παραγωγής τους. Όμως πέρα από την πάντα ιδιαίτερη παρουσίαση του Rob Allanson, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν ξεκάθαρα οι φιάλες που χρησιμοποιήθηκαν στα masterclass. Ξεκινώντας από το ιαπωνικό Kurayoshi με το ιδιαίτερο νερό που προέρχεται από την ανενεργό ηφαιστειογενή ζώνη στην περιφέρεια Tottori, περνώντας στο αγαπημένο όλων Tardhu 14 ετών όπου φαίνεται η μεγαλοπρέπεια ενός καλού Speyside και περνώντας στα Old Fitzgerald, Τhe English, στην ιδιαίτερη επίγευση του καναδικού Caribou Crossing, για να καταλήξουμε στα Sullivan’s Cove και την highland υπεροχή ενός αγαπημένου Glenmorangie 14 ετών. Όλα τα παραπάνω με τον Rob Allanson να δίνει κυριολεκτικά… ρέστα στην παρουσίαση και απαντώντας στις ερωτήσεις των παρευρισκόμενων.

Το δεύτερο masterclass (σ.σ.: για το οποίο χρειάστηκαν να δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις εξαιτίας της μεγάλης ζήτησής του), ήταν και ένα ταξίδι σε συγκεκριμένα διάσημα blends όπου τονίστηκε από τον Rob Allanson τόσο η διαφοροποίηση τους από τα single malts αλλά και η ανάγκη της ύπαρξής τους για την επανεκτίμηση της γεύσης ενός καλού blending. Έτσι, μετά το World Tour του πρώτου masterclass έλαβε χώρα το δεύτερο με τίτλο  ‘‘Ireland and Islay, smoke and butter”, που δεδομένου της αγάπης που έχει δείξει το κοινό στα peated whiskies από την πρώτη στιγμή (σ.σ.: εμείς και οι Σκανδιναβοί τα αγαπάμε ιδιαίτερα), γνώρισε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Ξεκίνησε όμως από σταθερές αξίες στα blend όπως το Johnnie Walker Blue Label για να περάσει στο «φρέσκο» ιρλανδικό Roe&Co που επιλέχτηκε από διακεκριμένους bartenders, για να περάσουμε στο Μπέλφαστ και στο Dunville’s, στο «χάλκινο» καμάρι του Cork, το Writer’s Tears και στη συνέχεια στα απαλά και ζεστά μπαχαρικά του Clonakilty. Όλο αυτό το ταξίδι κατέληξε όμως στην βόμβα μεγατόνων των peated, το καμάρι των Islay, το Ardbeg. Η βραδιά έκλεισε με ξενάγηση στον κόσμο του πούρου από τον cigar expert, Νίκο Νικολαΐδη και με την κλήρωση ενός Macallan 15 ετών από την Εuropcar, χορηγό εταιρεία της διοργάνωσης.

Το Whisky Live, ο πανελλαδικός θεσμός του fine drinking whisky, είναι κάτι παραπάνω από ένα πλούσιο event. Είναι μία γιορτή για όλους εμάς που καθημερινά θυμόμαστε τους λόγους που αναγνωρίζουμε το ουίσκι ως βασιλιά των ποτών, την πολυπλοκότητα της κάθε φιάλης ξεχωριστά και την αναγκαιότητα να μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για εκείνο.

“There is no bad whiskey. There are only some whiskeys that aren’t as good as others.” – Raymond Chandler

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved