Το αγαπημένο κοκτέιλ του Βενιαμίν Φραγκλίνου

All time classic. 

Το 1763 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος έγραψε μια επιστολή προς τον James Bowdoin II. Σε αυτό το γράμμα υπήρχε ανάμεσα στα άλλα και μία συνταγή για milk punch – μείγμα από κονιάκ, χυμό εσπεριδοειδών, νερό και ζάχαρη σε συνδυασμό με βρασμένο γάλα. Μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο, αλλά είναι πραγματικό νόστιμο. Και κυρίως μπορεί να κυκλοφορούν δεκάδες συνταγές για milk punch, αλλά σίγουρα αυτή του Φραγκλίνου έχει άλλη αξία. Πριν δούμε τη συνταγή ας μάθουμε λίγο καλύτερα το κοκτέιλ.

Brandy Crusta: Η ξεχασμένη ιστορία του τι ήταν κάποτε η Νέα Ορλεάνη

Όπως και τα περισσότερα κοκτέιλ, έτσι και αυτό δημιουργήθηκε κάπως παράδοξα. Σε γενικές γραμμές η ιστορία του έχει ως εξής: Στο γάλα που είναι και το βασικό συστατικό, προστέθηκε ένα αλκοολούχο μείγμα, αλλά και εσπεριδοειδή. Στη συνέχεια ξεκίνησαν να το πήζουν και αφού το στράγγιζαν ό,τι έμενε από τη διαδικασία ήταν ένα διαυγές ρόφημα με βελούδινη υφή.

Η πρώτη συνταγή γράφτηκε το 1688 στη Σκωτία, ενώ η πρώτη αναφορά σε  βιβλίο μαγειρικής έγινε το 1711. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος κατέγραψε τη δική του εκδοχή το 1763. Σήμερα πια είναι ένα από τα κλασικά κοκτέιλ με μακρά ιστορία.

 

 

Η συνταγή για το Milk Punch του Βενιαμίν Φραγκλίνου 

Μερίδες: 18

6 φλιτζάνια κονιάκ
11 λεμόνια, μόνο φλούδες
4 φλιτζάνια νερό
1 μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
2 φλιτζάνια φρέσκος χυμός λεμονιού
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 φλιτζάνια γάλα πλήρες

Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο αεροστεγές δοχείο βάζεις το κονιάκ και τις φλούδες λεμονιού. Καλύπτεις και αφήνεις για 24 ώρες. Χρησιμοποιώντας ένα λεπτό κόσκινο, σουρώνεις το μείγμα με το κονιάκ και πετάς τις φλούδες. Προσθέτεις το νερό, το μοσχοκάρυδο, τον χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη και ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, βάζεις το γάλα να βράσει. Προσθέτεις στο γάλα το μείγμα του κονιάκ και ανακατεύεις. Το αφήνεις ακάλυπτο για 2 ώρες – θα αρχίσει σταδιακά να πήζει καθώς κάθεται. Στραγγίζεις το μείγμα και πιέζεις για να βγάλεις όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά. Τέλος, το βάζεις σε μπουκάλι και πριν το σερβίρεις, ανακατεύεις ελαφρά και πασπαλίζεις με φρέσκο μοσχοκάρυδο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved