Ο Arturo Burzio αναδείχθηκε elit Martini Master 2022 βλέποντας τη βιωσιμότητα σαν πρόκληση

O παγκόσμιος τελικός του elit Martini Master διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ήταν μια πραγματική γιορτή του fine drinking και της κοινωνικής ευθύνης.

Λένε πώς ένας από τους καλύτερους τρόπους για να σχεδιάσεις το μέλλον είναι να πάρεις έμπνευση από το παρελθόν χωρίς να προσπαθείς να το επαναλάβεις. Άρα πώς θα μπορούσε να σχεδιάσει κάποιος το μέλλον του fine drinking χωρίς να λάβει υπόψη του το πιο κλασικό κοκτέιλ του κόσμου, το martini. 

Αυτόν τον συνδυασμό κατάφερε η elit Vodka με τον τελικό του elit Martini Master που για πρώτη φορά διεξήχθη στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στον χώρο του εστιατορίου Delta, μια πολυβραβευμένη vodka σε ένα βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin εστιατόριο. 

 

YP1 8295

 

Γύρω από την εμβληματική χυτή μπάρα του Delta, συναντήθηκε μια έμπειρη κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τον Ago Perrone του The Connaught Bar, τη Sandrae Lawrence από το Cocktail Lovers, τον Edoardo Mortara της Maserati MSG Racing και τον Brand Ambassador και βραβευμένο bartender Jack Sotti. Πίσω από αυτή βρέθηκαν οι δέκα διαγωνιζόμενοι που διακρίθηκαν από δέκα διαφορετικές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από το Μεξικό. 

Η πρόκληση που ανέλαβαν οι 10 κορυφαίοι bartenders δεν ήταν μόνο να συνθέσουν το καλύτερο martini με βάση την elit Vodka, αλλά να οραματιστούν το μέλλον του εμβληματικού κοκτέιλ μέσα από τη σύνθεσή τους. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι στον πυρήνα της έμπνευσης τους έπρεπε να είναι η βιωσιμότητα μέσα από υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί και έτσι απέκτησαν μια δεύτερη ζωή ως συστατικά ενός martini. 

 

YP1 1738

 

Ανάμεσα στα υλικά που έπρεπε να επιλέξουν οι διαγωνιζόμενοι ήταν φλούδες από λεμόνια, λάιμ και δαμάσκηνα, καφές που έχει εκχυλιστεί κλπ. Από την άσκηση δημιουργικότητας των bartender ξεχώρισε αυτή του Arturo Burzio. Ο ταλαντούχος 25χρονος Ιταλός από το Τορίνο που βρίσκεται πίσω από την μπάρα του Scarfes Bar στο Rosewood του Λονδίνου μας μίλησε λίγο μετά από την ανέλπιστη για τον ίδιο βράβευσή του.

«Ακόμα είμαι σε σοκ και δεν το έχω συνειδητοποιήσει εντελώς, ήταν ένα τρομερό ταξίδι, σαν χτες θυμάμαι τον Brand Ambassador της elit Vodka να έρχεται στο μπαρ που δουλεύω και μαζί με τον manager του Scarfes Bar συζητήσαμε για τον διαγωνισμό αυτό αλλά και για τη βιωσιμότητα. Αμέσως αγκαλιάσαμε την πρόκληση της βιωσιμότητας γύρω από το martini. 

 

1a

 

Ήταν τόσο πρωτόγνωρη η πρόκληση που έψαξα να βρω έμπνευση και έπεσα πάνω στη χορηγία της elit Vodka στην Formula E, την πιο βιώσιμη μορφή αγώνων. Έτσι ο ηλεκτρισμός έγινε η κινητήριος δύναμη και έμπνευση για τον πειραματισμό με υλικά και συνταγές που έχουν στον πυρήνα τους τη zero waste φιλοσοφία» 

Σε ό,τι αφορά τα υλικά που διάλεξε για το martini μου, εκτός της elit Vodka φυσικά, πρωταγωνιστές είναι τα φύλλα ελιάς και οι φλούδες λεμονιού. 

«Στα μπαρ έχουμε μάθει ότι αφού στύψουμε τα λεμόνια, πρέπει να πετάμε τις λεμονόκουπες, αλλά με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να μας δώσουν αρώματα και γεύση μέσα από μια δεύτερη ζωή. Μια δεύτερη ζωή που έρχεται μέσα από τη χρήση του ηλεκτρισμού κατά την επεξεργασία»

 

1b

 

Στο δεύτερο martini του, ο Arturo διάλεξε τα φύλλα παντζαριού σαν κυρίαρχο νέο συστατικό. Πρόκειται για ακόμα ένα υλικό που έχουμε μάθει να πετάμε, αφού πρώτα έχουμε αξιοποιήσει τα παντζάρια. Για να το εντάξει στο martini του δούλεψε πολύ με τις αναλογίες και τα υπόλοιπα υλικά προκειμένου να πετύχει μια αρμονική συνύπαρξη μεταξύ τους. Γι’αυτό και το νικητήριο martini λέγεται Armonia και μεταξύ άλλων περιέχει κακάο, αλάτι, ρακόμελο, μαστίχα και φυσικά τα φύλλα παντζαριού που έδωσαν και το χαρακτηριστικό του κοκκινωπό χρώμα.   

Κατά τη βράβευση ο Damian McKinney, Διευθύνων Σύμβουλος του Stoli Group, συνεχάρη όλους τους διαγωνιζόμενους,  για τη δημιουργικότητα και την καινοτομία που είχαν όλες οι συνταγές τους. Ωστόσο αυτό που έδωσε το κάτι παραπάνω στη σύνθεση του Arturo, η οποία και βραβεύτηκε δίνοντάς του τον τίτλο του elit Martini Master 2022, ήταν η αυθόρμητη εφευρετικότητά του.

 

YP1 1956

 

Αυτό είναι και το απόσταγμα ενός βιώσιμου μέλλοντος για το fine drinking όπως εκφράζεται από την elit Vodka. Η αυθόρμητη εφευρετικότητα είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τη βιωσιμότητα και με αυτό το σύνθημα περιμένουμε την επόμενη διοργάνωση elit Martini Master, ελπίζουμε σύντομα ξανά στην Ελλάδα.     

Για να μάθετε περισσότερα για το elit Martini Masters, ακολουθήστε στο Facebook και στο Instagram την elit Vodka, το #elitMartiniMasters και επισκεφτείτε τη διεύθυνση https://elitvodka.com/

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved