To Ti’ Punch είναι το απλό κοκτέιλ που μας θυμίζει ότι υπάρχει και μια άλλη Καραϊβική

Φυσικά μιλάμε για τη γαλλόφωνη Καραϊβική που επιμένει να κάνει τα πράγματα λίγο διαφορετικά, αλλά με το ίδιο πάθος.

Στην όμορφη γλώσσα των κρεολικών, το ti’ δεν είναι τίποτα παραπάνω από τη λέξη που χρησιμοποιούν για το «μικρό» από το petite και όταν μιλάμε για ένα punch εννοούν ότι χρησιμοποιούν για αυτό τα απολύτως απαραίτητα υλικά για αυτό. Παρά τη λιτότητα στη λίστα των συστατικών, το Ti’ Punch έχει κατακτήσει τη θέση του πιο αγαπητού κοκτέιλ σε όλη τη γαλλόφωνη Καραϊβική, στη Γουαδελούπη και τη Μαρτινίκα, άρα το ουκ εν τω πολλώ το ευ έχει ακόμα μια πανηγυρική εφαρμογή.

Στο επίκεντρο του κοκτέιλ αυτού βρίσκεται το rhum agricole, τόσο σαν κυρίαρχο αλκοολούχο, όσο και σαν φορέας χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί το rhum agricole, όπως ονομάζεται το ρούμι που φτιάχνουν στο γαλλόφωνο τμήμα της Καραϊβικής είναι ένα εντελώς διαφορετικό ρούμι από τα ισπανόφωνα. Αυτό που δίνει τον διαφορετικό του χαρακτήρα είναι ο φρέσκος χυμός ζαχαροκάλαμου από τον οποίο αποστάζεται, σε αντίθεση με τα ισπανόφωνα ρούμια που χρησιμοποιούν κυρίως μελάσα. 

 

 

Αυτή η ιδιαιτερότητα δίνει στο rhum agricole μια πολύ πιο γήινη επίγευση και έναν έντονο grassy χαρακτήρα στον ουρανίσκο. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερης και χειρότερης ποιότητας ρούμι σε ό,τι αφορά την πρώτη ύλη της απόσταξης, είναι απλά διαφορετικά και κάθε είδος ρουμιού έχει το δικό του ορκισμένο κοινό. 

Για την παρασκευή του, το Ti’ Punch έχει και σε αυτόν τον τομέα τη δική του εντελώς ασυνήθιστη διαδικασία, αν φυσικά θες να το κάνεις με τον παραδοσιακό τρόπο. Αντί για σέικερ και ποτήρια με πάγο, ξεκινάμε με ένα απλά παγωμένο ποτήρι. Στύβουμε μια φέτα λάιμ στο ποτήρι και ρίχνουμε τη στυμμένη φέτα σε αυτό. Προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σιρόπι από ζαχαροκάλαμο και ανακατεύουμε με το κουταλάκι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Τέλος συμπληρώνουμε με 60ml του rhum agricole της αρεσκείας μας και απολαμβάνουμε. H παράδοση απαιτεί ένα φρέσκο λευκό ρούμι, αλλά πάντα μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ένα πιο ώριμο και σκουρόχρωμο για ένα λίγο πιο πολύπλοκο και ενδιαφέρον γευστικό αποτέλεσμα. Ο πάγος είναι προαιρετικός, κυρίως για όσους θέλουν να το πιουν λίγο πιο αργά και επιθυμούν να το κρατήσουν δροσερό για περισσότερη ώρα, αλλά αυτό είναι μάλλον δύσκολο για ένα τόσο νόστιμο κοκτέιλ. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved