Στο One Last Midnight συναντιούνται δύο μεγάλα πάθη

Τα ιταλικά βερμούτ μπλέκονται αρμονικά με το ρούμι της Καραϊβικής σε ένα cocktail που θυμίζει την επίσκεψη του Michael Corleone στην Κούβα.

Το βερμούτ είναι από εκείνα τα ποτά που κέρδισαν άφθονους πόντους από τη νοσταλγική διάθεση και τη ρετρολαγνεία των τελευταίων ετών που παρέσυρε σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται φυσικά το Negroni και μετά από ένα σύντομο διάστημα «αγρανάπαυσης» στο κομμάτι του cocktail με τα straight ποτά να επιστρέφουν για λίγο σαν πρωταγωνιστές, τα κλασικά cocktail γνώρισαν και πάλι δόξες ποτοαπαγόρευσης. 

 

 

Πλέον ζούμε σε μια meta φάση που ναι μεν θέλουμε τη νοσταλγική διάθεση που δίνουν vintage υλικά όπως το βερμούτ, αλλά συνάμα επιθυμούμε και ένα σύγχρονο twist που να ξεφεύγει από τον εντελώς παλιακό χαρακτήρα ενός κλασικού ποτού. Ας πούμε ότι επιθυμούμε ένα νεορετρό ποτό, όπως μας αρέσουν τα νεορετρό αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες. Το One Last Midnight είναι ακριβώς ένα τέτοιο cocktail, του οποίο το βασικό συστατικό μπορεί να είναι το ρούμι, αλλά τον χαρακτήρα του χαλυβδώνει χάρη σε όχι ένα, αλλά δύο βερμούτ. 

Την ιδέα του σκαρφίστηκε η φανταστικά δημιουργική Meaghan Dorman από το Dear Irving της Νέας Υόρκης και σαν βάση έχει το Diplomatico Mantuano και γενικά δουλεύει καλύτερα με τετοια ώριμα ρούμια η συνταγή. Στο άλλο σκέλος θέλουμε δύο βερμούτ, ένα γλυκό, σαν αυτό που θα βάζαμε σε ένα Negroni και ένα λίγο πιο πικρό σαν amaro για να ισορροπήσουμε το γευστικό του προφίλ. 

 

 

Τέλος να αναφέρουμε το τελευταίο συστατικό, το οποίο όμως θα μπει πρώτο στο ποτήρι μας, ελάχιστες σταγόνες ενός ουίσκι από το Islay, ίσα για να βραχεί το ποτήρι. Το αλάτι στο τέλος θα επιτρέψει στα βοτανικά αρώματα από το blend των βερμούτα μας να ξεφύγουν από το υγρό τους περιβάλλον για να γεμίσει η μύτη λίγο πριν την πρώτη γουλιά και ταυτόχρονα θα δώσει μια ωραία τροπή στον όρο γλυκανάλατο.

 

 

Το One Last Midnight απευθύνεται ακόμα και σε όσους θα ήθελαν ένα πιο ενδιαφέρον Manhattan γιατί μπορεί η καταγωγή των υλικών του να μην θυμίζει ΝΥ, αλλά το αποτέλεσμα ταιριάζει γάντι στο κοσμοπολίτικο προφίλ της παγκόσμιας μητρόπολης, αλλά σε μια επίγευση όχι και τόσο χειμωνιάτικη χάρη στο ρούμι. Εκτός από το ελάχιστο ουίσκι και το επίσης ελάχιστο αλάτι, το One Last Midnight θα χρειαστεί 60ml παλαιωμένου ρουμιού, 30ml γλυκού βερμούτ και 30ml bitter ρουμιού. Για την εκτέλεση δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από μια απλή και απαλή ανάδευση των υλικών με ένα μεγάλο κομμάτι πάγου. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved