Το μοναδικό κόλπο για να ξέρεις πότε είναι σωστά ψημένο το κρέας

Δεν θα κάνεις ποτέ ξανά λάθος έτσι.

Πώς θα ξέρεις αν είναι σωστά ψημένο το κρέας σου; Αυτή είναι η αιώνια απορία του ψήστη. Ο έμπειρος όμως ψήστης ξέρει την απάντηση. Εσύ την ξέρεις; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να μάθεις πως το κάνεις σωστά. Υπάρχουν πολλές ορολογίες που θα πρέπει να μάθεις.

Τι είναι το έμμεσο ψήσιμο; Να προτιμήσουμε μαρινάδα ή καρύκευμα; Ποιες είναι οι σωστές θερμοκρασίες για κάθε τύπο κρέατος; Τι πρέπει να προσέχουμε όταν ψήνουμε ψάρι; .

Είτε ψήνετε στα κάρβουνα, είτε στο γκάζι, αυτό που καθορίζει περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ο τύπος ψησταριάς, όσο η σωστή τεχνική ψησίματος. Ούτως ή άλλως, κάθε τύπος ψησταριάς έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και αδυναμίες.

 

 
 

Πώς πρέπει να είναι όμως το σωστά ψημένο κρέας;

Ζουμερό, μαλακό, νόστιμο είναι τα τρία επίθετα γαστριμαργικής απόλαυσης που πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα ψημένο κομμάτι κρέας. Σε αυτά, ως Έλληνες, θα πρέπει να προσθέσουμε και τη φράση «χωρίς καθόλου αίμα». Θαύματα δεν γίνονται και τα όρια του «χωρίς αίμα» με το «παραψημένο» είναι εντελώς ασαφή και θέμα ελάχιστων δευτερολέπτων.

Εμείς βρήκαμε το πιο καλό κόλπο έτσι ώστε να είσαι πάντα μέσα στο ψήσιμο και ποτέ να μην κάνεις λάθος. Σίγουρα χρειάζεται εμπειρία, δεν μπορεί να μην έχεις ψήσει ποτέ ούτε αυγό και ξαφνικά να γίνεις ο υπέρτατος ψήστης κρέατος. Θέλει και λίγο τριβή στην πράξη. Από την άλλη όμως χρειάζεται και η θεωρία.

 

 
 

Πώς μπορούμε λοιπόν πρακτικά (αλλά σίγουρα) να διαπιστώσουμε εάν το κρέας είναι ψημένο στον βαθμό που επιθυμούμε, εφόσον δεν διαθέτουμε θερμόμετρο; Η λύση βρίσκεται κυριολεκτικά στο χέρι μας.

Συγκεκριμένα, με ένα πανεύκολο τεστ: ακουμπάμε την επιφάνεια του κρέατος και στη συνέχεια συγκρίνουμε τη μέτρηση ακουμπώντας με το δάκτυλο του ενός χεριού, το «παχύ» τμήμα κάτω από τον αντίχειρα του άλλου.

Πώς όμως θα γίνει αυτό πρακτικά; Υπάρχουν πολλά είδη ψησίματος εκεί έξω, εδώ θα δεις πως θα εκτελέσεις το κόλπο αυτό σε κάθε διαφορετικό ψήσιμο:  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved