5 λόγοι που η εργένικη Καθαρά Δευτέρα είναι απλώς απολαυστική

Τι είναι αυτό που κάνει τόσο γοητευτική την ιδέα της προσμονής ενός τριημέρου; Είναι αυτή η απόδραση από την καθημερινή ρουτίνα των πέντε εργάσιμων ημερών; Είναι η ευκαιρία να δούμε τους φίλους μας; Είναι αυτή η αδήριτη ανάγκη για δημιουργία στιγμών που αξίζουν να μείνουν για πάντα στη μνήμη μας; Μήπως είναι ένα νήμα που τα ενώνει όλα αυτά μαζί και κάνει αυτήν την επιπλέον ημέρα αργίας να αξίζει πραγματικά;

Όλα τα τριήμερα τα αγαπώ, αλλά υπάρχει ένα ειδικά, που έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Από παιδί θυμάμαι να περιμένω με προσμονή τη ζεστή λαγάνα, το πέταγμα του χαρταετού με τον πατέρα μου και φυσικά, την αφορμή για να φάω λίγο ακόμα Μακεδονικό Χαλβά με Κακάο. Οι μικρές αποδράσεις της Καθαράς Δευτέρας δεν είχαν το άγχος της προετοιμασίας και της διαμονής. Μπορεί να αποφασίζαμε ακόμα και το πρωί της γιορτινής ημέρας το πού θα την περάσουμε.

Για τους ίδιους λόγους η Καθαρά Δευτέρα παραμένει ακόμα και σήμερα η πιο αγαπημένη Δευτέρα της εργένικης ζωής μου. Ξεκινάμε από το ότι έχω ένα βράδυ παραπάνω για να βγω με τους φίλους μου και να ζήσω μια Κυριακή, σαν να είναι Σάββατο. Η επέκταση του Σαββατοκύριακου σε συνδυασμό με τη μία λιγότερη εργάσιμη μέρα της εβδομάδας που ακολουθεί, είναι ο καλύτερος οιωνός και γεμίζει πραγματικά τις μπαταρίες μου.

Από τα φοιτητικά μου χρόνια μυήθηκα στη μυσταγωγία της Καθαράς Δευτέρας μπαίνοντας σιγά σιγά στον κόσμο των μεγάλων. Το διάλειμμα από την εξεταστική ήταν ό,τι χρειαζόταν, καθώς και το γεγονός ότι μπορούσαμε να στήσουμε ένα καθαροδευτεριάτικο τσιμπούσι, χωρίς να έχουμε την παραμικρή ιδέα μαγειρικής. Μπορούσαμε να κάνουμε το απόλυτο τραπέζι ή πικ-νικ για τα Κούλουμα, ακόμα και αν η φαντασία μας στη μαγειρική εξαντλούνταν στα πολύ βασικά.

Η ευκολία στην προετοιμασία μπορεί να είναι τρομερή υπόθεση για έναν εργένη και την παρέα του, αλλά κακά τα ψέματα, αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετό. Υπάρχουν αυτοί που βαριούνται τη γαλοπούλα τα Χριστούγεννα, υπάρχουν και αυτοί που δεν θέλουν ούτε να βλέπουν το αρνί του Πάσχα. Ωστόσο όλοι - μα όλοι - συμφωνούν πως τα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας είναι πεντανόστιμα. Από τη ζεστή λαγάνα που βουτάει στην απαλή ταραμοσαλάτα, μέχρι το ευχάριστο γαργάλημα στον ουρανίσκο, από το τουρσί και από το τηγανητό καλαμαράκι με την τραγανή και συνάμα τρυφερή υφή του που σκάει σε αλλεπάλληλα κύματα, μέχρι τον βελούδινα γλυκό Μακεδονικό Χαλβά: Δεν υπάρχει κάποιος που σηκώνεται νηστικός από το τραπέζι.

Διαβάστε περισσότερα στο Queen.gr



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved