Last Drop: Η επιστροφή ενός ξεχασμένου από τον χρόνο ουίσκι

Οι εξερευνητές του ουίσκι ξαναχτυπούν με το πρώτο blend αποσταγμάτων από κάθε γωνιά της Σκωτίας ηλικίας 50 ετών.

Άλλοι δηλώνουν blenders και άλλοι αποστάκτες, οι άνθρωποι πίσω από το project Last Drop προτιμούν τον όρο curators. Αντιμετωπίζουν το ποτό ως ένα έργο τέχνης ή έναν χαμένο θησαυρό που περιμένει την αρχαιολογική σκαπάνη για να έρθει στο φως. Για τα 15 χρόνια αυτής της περιπέτειας, το Last Drop αποφάσισε να λανσάρει κάτι πραγματικά διαφορετικό, το πρώτο του blend. 

 

 

Για το 22ο μπουκάλι της εταιρίας, blender J.P. Scott συγκέντρωσε ξεχασμένα single malts που μπήκαν σε βαρέλια ωρίμανσης πριν από τουλάχιστον 50 χρόνια το κάθε ένα από αυτά. Στη συνέχεια τα συγκέντρωσε σε βαρέλια τα οποία φιλοξενούσαν κάποτε bourbon και sherry για το τελικό στάδιο της ωρίμανσης. Το αποτέλεσμα είναι ένα ουίσκι με 47,8% περιεκτικότητα σε αλκοόλ με καλά κρυμμένο μυστικό τις αναλογίες και την προέλευση των αποσταγμάτων που το συνέθεσε. Το όνομα αυτού είναι Last Drop 50-Year-Old Signature Blended Scotch Whisky. 

 

Για τους ανθρώπους πίσω από το Last Drop αυτό το μπουκάλι είναι η πεμπτουσία αυτής της 15ετούς πορείας τους μετά από περίπου 10.000 μπουκάλια που έχουν εμφιαλώσει. Κυνήγησαν μισοάδεια βαρέλια που κανείς δεν τα ήθελε γιατί κρίθηκαν ασύμφορα για εμφιάλωση δίνοντας και ένα μήνυμα κατά του food waste. To τελικό αποτέλεσμα το κρίνουν ως ένα μουσειακό έκθεμα, το οποίο όμως μπορεί κάποιος να το απολαύσει και να το ζήσει, και όχι απλά να στέκεται να το θαυμάζει. 

 

 

Το χρώμα του είναι ζεστό, προδίδει ότι έχει ωριμάσει σε δύο ειδών βαρέλια με ένα άρωμα που αποζητά υπομονή για την κατανόησή της πριν έρθει στο στάδιο της γευσιγνωσίας. Κάθε γωνιά της Σκωτίας είναι παρούσα σε αυτό το blend χωρίς να δημιουργείται ένα ενιαίο άρωμα. Η τύρφη συνυπάρχει με τον θαλασσινό αέρα και τα άνθη με τη βανίλια και τα αποξηραμένα φρούτα. Στο στόμα κυριαρχούν τα αποξηραμένα φρούτα, όπως το βερίκοκο και τα δαμάσκηνα. 

 

 

Η υφή είναι τόσο πυκνή και κρεμώδης που «την κόβεις με το μαχαίρι» και βοηθάει στη μακρά και έντονη επίγευση που μένει για αρκετή ώρα στο στόμα. Κάθε ένα από τα 500 αυτά μοναδικά μπουκάλια συνοδεύεται από μια ίδια μινιατούρα 50ml για δοκιμή, μια δερμάτινη συσκευασία, πιστοποιητικό αυθεντικότητας, ένα βιβλιάριο γευσιγνωσίας και φυσικά την ιδιόχειρη υπογραφή του Colin Scott. Όλα αυτά στην τιμή των 4.250 δολαρίων ανά φιάλη, ένα ποσό που επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό του μουσειακού τεχνουργήματος. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved