Balcones: Γιατί πρέπει κάποια στιγμή δοκιμάσεις ένα bourbon από το Texas

Στο ερώτημα για το αν ένα αποστακτήριο μόλις 13 ετών μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορικό, στην περίπτωση του Balcones, η απάντηση είναι φυσικά και μπορεί.

Πριν σηκώσετε το φρύδι με απορία και αποδοκιμασία σαν τον Sean Connery, αξίζει να ξεκινήσουμε με το αξιοπερίεργο δεδομένο ότι μέχρι να ανοίξει το αποστακτήριο του Balcones, στο Texas δεν λειτουργούσε κανένα αποστακτήριο από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό για να χαρακτηριστεί ιστορικό αυτό το ευαγές ίδρυμα, όμως έχει καταφέρει πολλά περισσότερα.

Το bourbon θεωρητικά είναι ένα πολύ πιο απλό ποτό σε σχέση με τα ξαδέλφια του από τη Σκωτία, όμως η στενότητα της γεωγραφικής του προέλευσης, γύρω από το Kentucky, έχει βοηθήσει στο να φτιαχτεί ένας ιδιαίτερος μύθος με μοναδικά υλικά το καλαμπόκι και μερικά φρεσκοκομμένα βαρέλια. 

 

 

Οι άνθρωποι πίσω από το Balcones γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν υπήρχε κανένα νόημα να αντιγράψουν μια δοκιμασμένη συνταγή ελπίζοντας να βγάλουν κάτι μοναδικό. Γι’αυτό και έκαναν αυτό που ξέρουν να κάλυτερα οι Τεξανοί σε σχέση με κάθε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ, να φτιάξουν ένα ουίσκι που να φωνάζει από μακριά την καταγωγή του. Ο τοπικισμός των Τεξανών, που μοιάζει αρκετά σε ιδιοσυγκρασία με τον δικό μας κρητικό και μανιάτικο, ήταν καθοριστικής σημασίας συστατικό για το Balcones Texas-style bourbon.

Στην παρασκευή ο χάλκινος άμβυκας είναι πανταχού παρών όπως ορίζουν οι άγραφοι κανόνες της αμερικανικής απόσταξης, όμως η βύνη είναι ξεχωριστή και 100% τεξανή. Αυτή αποτελείται από ένα μείγμα από μπλε καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη. Όλα τα δημητριακά είναι σπαρμένα και θερισμένα εντός της πολιτείας και ειδικά το μπλε καλαμπόκι είναι ταυτισμένο με την τεξανή και μεξικάνικη κουλτούρα. 

 

 

Το απόσταγμα ωριμάζει για 24 μήνες σε φρέσκα βαρέλια, τα οποία φυσικά έχουν περάσει από το απαραίτητο καψάλισμα. Το αποτέλεσμα ορίζεται φυσικά από μπλε καλαμπόκι, το οποίο έχοντας πιο έντονη γεύση σε σχέση με το κίτρινο δίνει τον τόνο από τη μύτη μέχρι την επίγευση του Balcones. Λόγω του καψαλισμένου βαρελιού η αίσθηση του καλαμποκιού θυμίζει έντονα pop corn και το συνολικό προφίλ του είναι γενικά στρογγυλό. Οι νότες καραμελωμένου pecan, μελιού και κρέμας γάλακτος συμπληρώνουν το γλυκόπιοτο και συνάμα ξεχωριστό προφίλ του. 

 

 

Η επιτυχία του Balcones έχει επιτρέψει στους ανθρώπους πίσω από αυτό το success story να πειραματιστούν με διάφορα μείγματα βύνης ακόμα και από κάθε δημητριακό ξεχωριστά όπως τo 100% rye που βγάζουν. Παρά τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα των αποσταγμάτων τους θεωρούν ότι η τεξανή ταυτότητα θα ήταν κενή αν αυτή δεν συνοδευόταν από μία τίμια τιμή. Με κάτω από 30 δολάρια μπορεί κάποιος να γευτεί μια γουλιά από την ιστορία του Texas.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved