Φαίνεται πως η ανθρωπότητα έπινε ουίσκι από νωρίς

Ιστορικοί ανακάλυψαν πως η πρώτη αναφορά σε σκωτσέζικο ουίσκι βρίσκεται ακόμα σε μια επιγραφή του 1505 στα «Burgh Records» του Aberdeen.

Σκωτία. Ουίσκι. Δυο λέξεις ταυτόσημες. Η μια θα μπορούσε να συμπληρώσει την άλλη. Οι άνθρωποι στην πάντα μουντή, αλλά πανέμορφη και ξεχωριστή χώρα έχουν αναγάγει σε πραγματική επιστήμη τη δημιουργία αυτού του ποτού. Του δικού τους, εθνικού ποτού για την ακρίβεια.

 


Αλλά πως ξεκίνησαν όλα; Πως αυτό το «μικρόβιο» σχεδόν άλλαξε μια για πάντα την ιστορία ενός λαού; Μια επιγραφή του 1505 από το Aberdeen, συνεχίζει να αποτελεί την πρώτη πηγή που δείχνει ξεκάθαρα τη σχέση των Σκωτσέζων με το ουίσκι.

64d9fd0fe86850e862354ff3ffdef50a


Το εν λόγω κείμενο ανακαλύφθηκε από την ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Aberdeen, Δρ. Claire Hawes και αποτελεί μέρος μιας διευρυμένης έρευνας για την κληρονομιά του Sir Andrew Gray, ενώ ονοματίζει μεταξύ άλλων τα περιουσιακά του στοιχεία «ane stellatour for aquavite» και «ros wattir».

Σύμφωνα με τους ερευνητές η περιγραφή του κειμένου δείχνει πως η λέξη «aquavite» (η λέξη που χρησιμοποιούντα στη γλώσσα Middle Scots για το ουίσκι) προέρχεται από το λατινικό «aqua vitae» (νερό της ζωής) και σήμαινε κυρίως το να πιεί κάποιος ουίσκι παρά η διαδικασία της κατασκευής της πυρίτιδας.

64e011b41828f0a1191793837c71bd5e


Η παλαιότερη αναφορά λοιπόν στο ουίσκι έρχεται από το Exchequer Roll (κάτι σαν υπουργικό συμβούλιο) του 1494, στο οποίο ένας μοναχός όνοματι John Cor έλαβε «8 κουταλιές βύνης, με τις οποίες θα φτιάξει το «aqua vitae» για τον βασιλιά». Ωστόσο, ειδικοί επεσήμαναν πως το «aqua vitae» του John Cor θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή πυρίτιδας ή ακόμα σε έρευνες αλχημείας, παρά στη διαδικασία κατασκευής ενός ποτού.

«Το εύρημα αυτό αποτελεί έναν θησαυρό στην ιστορία του εθνικού μας ποτού», τόνισε ο Δρ. Jackson Armstrong, Ανώτερος Λέκτορας στα μαθήματα φιλοσοφίας και ιστορίας του Πανεπιστημίου του Aberdeen, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που ανέλαβε την καταγραφή του ευρήματος και συνέχισε: «Αναδιατυπώνει την ιστορία του ουίσκι της Σκωτίας και προτείνει νέα επίπεδα πολυπλοκότητας στην αστική ιστορία της χώρας.

Η επιγραφή αποτελεί την πρώτη πηγή στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά η μηχανή απόσταξης του «aquavite» και αυτός ο εξοπλισμός υπήρξε ουσιαστικά την περίοδο της Αναγέννηση για την πόλη του Aberdeen, την ίδια περίοδο μάλιστα που ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιό μας και μεγάλωναν σταδιακά οι εκπαιδευτικές συνθήκες για τον άνθρωπο.»

Οι ιστορικοί που έχουν αναλάβει την έρευνα, έχουν πλέον στο πλευρό τους και τη Chivas Brothers γνωστή για ουίσκι που παράγει όπως το Chivas Regal, το Ballantine’s και το The Glenlivet, η οποία χρηματοδότησε την έρευνά τους με 15.000 αγγλικές λίρες.

H Δρ. Haws τόνισε πως η κίνησή αυτή από την Chivas, θα βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την βαθύτερη και καλύτερη εξέταση του «Burgh Records» για νέες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες σε ό, τι έχει να κάνει με την απόσταξη, πληροφορίες που ίσως αλλάξουν τον τρόπο σκέψεις πολλών για την προέλευση του εθνικού ποτού της Σκωτίας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved