To Caterham Project V δίνει νέα πνοή στη σπορ ηλεκτροκίνηση

Μια μικρή εταιρεία που δεν κάνει εκπτώσεις στην οδηγική απόλαυση, δείχνει πώς γίνεται η δουλειά.

Στην Caterham έχουν μια πολύ διαφορετική προσέγγιση για τον όρο της εξέλιξης μιας και έχουν διαλέξει ένα μονοπάτι που προτιμά την ουσία από το θεαθήναι. Δεν είναι τυχαίο που για δεκαετίες ουσιαστικά εξελίσσουν αδιάκοπα το ίδιο σχεδόν αυτοκίνητο, τη θρυλική Lotus 7 επεμβαίνοντας σε όλους τους καίριους τομείς, εκτός από αυτόν της εμφάνισης. Άλλωστε το 7άρι ήταν πάντα όμορφο, γιατί να το πειράξεις.

Ιδού το πιο «αυθάδες» Caterham όλων των εποχών

Οι Άγγλοι θέλησαν να πειράξουν λίγο τη συνταγή λίγο πριν το πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση. Αντί να διαφημίσουν την αλλαγή πορείας με ένα ηλεκτρικό Seven, που σίγουρα θα δούμε κάποια στιγμή στο μέλλον, παρουσίασαν ένα κουπέ που δεν μοιάζει σε τίποτα με κανένα άλλο, με στόχο να το βάλουν στην παραγωγή την επόμενη διετία. 

Κάτω από το όμορφο χυτό αμάξωμα βρίσκεται η τεχνολογία του μέλλοντος. Ένας ηλεκτροκινητήρας ισχύος 268 ίππων στο πίσω μέρος κινεί τους πίσω τροχούς. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε μόλις 4 δεύτερα, η τελική φτάνει τα 230 χαω, ενώ η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί από το 20% στο 80% σε μόλις 15’, με την αυτονομία να φτάνει τα 400χλμ με πλήρη φόρτιση.

 

 

Σε όλα τα υπόλοιπα παραμένει ένα παραδοσιακό Caterham, από το βάρος και τις έξυπνες μηχανικές λύσεις, μέχρι το μηχανολογικό «παζλ» από άλλα αυτοκίνητα. Όπως το Seven έχει μοτέρ Ford, κιβώτιο από Mazda MX5 και διαφορικό από BMW, έτσι και το αμάξωμα του Project V έχει στοιχεία από Audi TT και Maserati που δίνουν έτοιμες λύσεις και αφήνουν τους μηχανικούς της Caterham να ασχοληθούν με το στήσιμο και την ανάρτηση διπλών ψαλιδιών και στις 4 γωνίες του ηλεκτρικού κουπέ με την 2+1 διαρρύθμιση στο σαλόνι του. 

Το αποτέλεσμα είναι ένα κουπέ που ζυγίζει 1.100 κιλά περίπου χάρη σε πατέντες όπως την απουσία χώρου αποσκευών μπροστά. Πρόθεση των Άγγλων είναι να πετύχουν μια τιμή πώλησης γύρω στις 80.000 λίρες σε δύο χρόνια που θα βγει στην παραγωγή το Project V ώστε να μπει χρήμα που θα επιταχύνει και τον εξηλεκτρισμό του Seven που δεν πρόκειται να μας αφήσει τόσο εύκολα, όσο όμορφα και γρήγορα κουπέ κι αν φτιάξουν παράλληλα με αυτό. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved