pexels Τι δεν γνωρίζεις για τη βενζίνη που βάζεις στο αυτοκίνητό σου

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που η πλειοψηφία των οδηγών αγνοεί;

Με τη βενζίνη δεν παίζουμε. Είναι το δημοφιλέστερο καύσιμο στην Ελλάδα και μέχρι πριν μερικά χρόνια απαγορευόταν να κυκλοφορεί Ι.Χ. που να καταναλώνει πετρέλαιο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας αναφορικά με τη βενζίνη γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο αυτοκίνητό μας.

Ποιος είναι ο τύπος αμόλυβδης που πρέπει να βάλεις;

Στα περισσότερα αυτοκίνητα, το καύσιμο των 95 οκτανίων αρκεί ώστε να διασφαλιστεί η απροβλημάτιστη λειτουργία του κινητήρα. Από την άλλη, η χρήση της 98άρας βενζίνης είναι επιβεβλημένη όταν ο κινητήρας είναι άμεσου ψεκασμού και επομένως έχει υψηλότερη σχέση συμπίεσης, συγκριτικά με ένα μοτέρ έμμεσου.

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να βάζεις βενζίνη

Έχει ημερομηνία λήξεως;

Η καθαρή βενζίνη δεν αντιδρά με την υγρασία της ατμόσφαιρας και γι' αυτό το λόγο δεν μπορεί να χαλάσει. Οπότε, εφαρμόζοντας όλες τις σωστές πρακτικές, σε θεωρητικό επίπεδο δεν λήγει. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε σε αυτό το σημείο, είναι ότι η θεωρία από την πραγματικότητα απέχει πάρα πολύ ειδικά για την βενζίνη του εμπορίου. Στο εμπόριο δεν υπάρχει καθαρή βενζίνη καθώς αυτή που προμηθευόμαστε από το βενζινάδικο έχει ήδη αναμιχθεί με πρόσθετα, τα οποία είναι διαφορετικά για κάθε κατασκευαστή και είναι τα πρόσθετα που φροντίζουν να κρατούν καθαρό τον κινητήρα μας. Τα εν λόγω πρόσθετα ενδέχεται να είναι ευαίσθητα στην υγρασία αλλά και το φως, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τυχόν φωτοχημικές αντιδράσεις και δημιουργία μικροοργανισμών στην επιφάνεια του καυσίμου αντίστοιχα. Έτσι η διάρκεια «ζωής» της βενζίνης μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

 

 

 

Μπορείς να την αποθηκεύσεις

Ως ένα ιδιαίτερα πτητικό και εύφλεκτο υγρό η βενζίνη εξατμίζεται με μεγάλη ευκολία και χάνει κατά τη διάρκεια μέρος εκείνων των συστατικών που την κάνουν να αναφλέγεται. Ωστόσο μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για ένα διάστημα από τρεις έως και έξι μήνες, ανάλογα με το μίγμα της και ακόμη πιο σημαντικά με τις συνθήκες αποθήκευσης. Για την αποθήκευση της μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο κατάλληλα δοχεία, πλαστικά ή μεταλλικά, τα οποία έχουν ειδική σήμανση και είναι εγκεκριμένα για μεταφορά εύφλεκτων υγρών.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved