Πώς μία… αστραπή από τα Σεπόλια, έγινε ο «κεραυνός εν αιθρία» του ΝΒΑ;

Τον Γιάννη Αντετοκούνμπο τον συναντούσα σχεδόν κάθε μέρα επί ένα χρόνο στο δρόμο, καθώς το σπίτι μου ήταν απέναντι από το γήπεδο που έκανε προπόνηση με τον Φιλαθλητικό στου Ζωγράφου. Λέγαμε ένα τυπικό «γεια» και αυτό πολλές φορές βιαστικά. Δεν είχε τύχει να τον γνωρίσω, αλλά όλοι όσοι συναναστρέφονταν μαζί του, μεταξύ των οποίων και ένας φίλος μου που έπαιζε στην ομάδα εκείνη την περίοδο, είχαν πάντα έναν καλό λόγο να πουν. Μάλιστα, οι περισσότεροι εστίαζαν στο πόσο «χαμηλών τόνων» παιδί ήταν κι όχι τόσο στο μεγαλειώδες ταλέντο του στο παρκέ. Έχουν περάσει έξι χρόνια και ακόμα θυμάμαι το δέος που με «χτύπησε σαν κεραυνός», όταν έμαθα ότι επιλέχθηκε στη θέση 15 του ΝΒΑ Ντραφτ από τους Μιλγουόκι Μπακς το 2013.

Πολύ γρήγορα το ψιλόλιγνο παιδί από τα Σεπόλια έγινε γνωστό σε κάθε γωνιά του πλανήτη: Κάποιοι τον έμαθαν το 2014 ως τον απόλυτο πρεσβευτή του MILKO με μότο το «Ψηλά το Κεφάλι», άλλοι ως τον πρώτο μη Αμερικανό αθλητή που διακόσμησε το εξώφυλλο του δημοφιλούς ηλεκτρονικού παιχνιδιού NBA 2K το 2018, αλλά πλέον όλοι τον ξέρουν ως τον Έλληνα MVP του αμερικανικού πρωταθλήματος, που δεν σταματά να παραδίδει μαθήματα ταπεινοφροσύνης, ήθους και συνέπειας σε κάθε του εμφάνιση. Εξάλλου, για να αναδειχθεί κάποιος σε μεγάλο αθλητή, δεν αρκεί να έχει μόνο το ταλέντο και τις σωματικές προδιαγραφές, αλλά και το χαρακτήρα που θα τον κάνει να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους παίχτες-πρότυπα. Και θα εξηγήσω, αμέσως, το γιατί.

Αρχικά, μας υπενθυμίζει συνεχώς ότι «τα αγαθά κόποις κτώνται». Όχι μόνο εντός παρκέ, αλλά και εκτός γηπέδου, όταν από μικρό παιδί δούλευε σκληρά, προσπαθώντας να επιβιώσει στα Σεπόλια. «Από μικρός δούλευα πολύ. Ήταν μια συνήθεια που την πήρα από τους γονείς μου, που δούλευαν ασταμάτητα για να έχουμε να φάμε. Υπάρχουν στιγμές, που ακόμα σκέφτομαι το παρελθόν, ειδικά όταν έχω σκαμπανεβάσματα στο ΝΒΑ. Μου θυμίζουν πως ζούσα. Το ταξίδι ήταν απίστευτο. Ποτέ δεν φανταζόμουν που θα βρισκόμουν τώρα. Είμαι εδώ χάρη στο παρελθόν. Με έκαναν σκληρό, με έμαθαν πώς να προσεγγίσω τη ζωή», διαβάζω να λέει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του ο Έλληνας MVP του ΝΒΑ.

 

anteko

 

Τι είναι, όμως, το μπάσκετ για τον Γιάννη; «Είναι οι αφίσες στο δωμάτιό σου. Είναι η μουσική της μπάλας. Είναι οι μπλούζες που στάζουν. Είναι τα 1.000 σουτ την ημέρα και οι μπασκέτες χωρίς διχτάκι. Το μπάσκετ δεν είναι μόνο για άντρες, είναι για όλους. Είναι τα καρφώματα που απέτυχαν. Είναι η παρέα, η γειτονιά, τα αδέρφια σου», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο ίδιος σε ένα από τα inspirational βίντεο του MILKO για τον Greek Freak. Έχοντας αυτές τις αξίες, o Γιάννης πίστεψε στη δική του αλήθεια για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Σήμερα, χάρη στις επιδόσεις, την επιμονή και το πάθος που δείχνει στην προπόνηση, χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο αθλητικούς παίχτες αυτήν τη στιγμή στον κόσμο. Προσπαθεί να βρίσκει πάντα τρόπο για να προπονηθεί, ακόμα και όταν ο κόουτς των Μπακς «κλειδώνει» το γήπεδο και δίνει στους παίχτες της ομάδας ρεπό, προκειμένου να ξεκουραστούν. «Δεν το κάνω. Ακόμα κι αν δεν γυμναστώ στο γήπεδο, θα το κάνω σπίτι μου. Θέλω να γίνομαι καλύτερος κάθε μέρα», αναφέρει ο 24χρονος φόργουορντ, τονίζοντας παράλληλά ότι έχει πάντα στο μυαλό του το τι κάνουν οι άλλοι μεγάλοι παίκτες, όταν αυτός ξεκουράζεται. Έχει δηλώσει, μάλιστα, ότι θα ήθελε ακόμα και μετά από ένα ματς που θα είχε σημειώσει 61 πόντους, να επιστρέφει στο γυμναστήριο για να κάνει το κάτι παραπάνω στην προπόνηση!

Μπορεί ο Γιάννης να εργάστηκε συστηματικά και με συνέπεια για να κατακτήσει τον τίτλο του MVP του NBA, ωστόσο η διάκριση δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός. «Πολλοί θα σκέφτονταν τι πρέπει να κάνουν για να γίνουν MVP. Όχι εγώ. Θέλω απλά να βγω στο γήπεδο να βοηθήσω την ομάδα μου να νικήσει», εξηγεί ο ίδιος. Η προσωπική 

προβολή, εξάλλου, φαίνεται ότι δεν τον νοιάζει. Θέλει απλά τα παιδιά της ομάδας του να νιώθουν καλά γύρω του. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που προτιμάει να τον σηκώσει από το έδαφος ένας συμπαίκτης του κι ας προσφέρεται ευγενικά κάποιος αντίπαλος. «Έτσι χτίζεις σχέσεις», εξηγεί ο ίδιος.

Δεν ξεχνάει τις ρίζες του κι από πού ξεκίνησε. Το βλέπεις σε κάθε του δήλωση ή δημόσια εμφάνιση: από την ομιλία του κατά την παραλαβή του βραβείου του MVP, όπου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει κανέναν από τα άτομα που τον στήριξαν όλο αυτό το δύσκολο διάστημα, μέχρι τις «γαλανόλευκες» ενδυματολογικές του προτιμήσεις. Και δεν μιλάω μόνο για τον Παρθενώνα στη φόδρα του σακακιού, αλλά και για τα αθλητικά παπούτσια που φορούσε στο Μουντομπάσκετ της Κίνας, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Μάλιστα, μου έχει κάνει εντύπωση και μία δήλωσή του, στην οποία αναφέρει ότι μία από τις αγαπημένες του στιγμές, ήταν -όταν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα στις ΗΠΑ- είδε στην εξέδρα του γηπέδου σημαίες, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τη δεύτερη πατρίδα του, τη Νιγηρία.

 

antbo.jep

 

 

Δεν έχει καβαλήσει το καλάμι. Όχι μόνο επειδή σέβεται την ελληνική σημαία και δεν υπογράφει πάνω της ως «σούπερσταρ», αλλά γιατί δεν βλέπεις να κάνει τη «χλιδάτη» ζωή των υπόλοιπων διάσημων παιχτών του ΝΒΑ, παρά το γεγονός ότι οι ετήσιες απολαβές του Greek Freak αγγίζουν τα 43,2 εκατομμύρια δολάρια (Forbes 2019). «Είμαι προσεκτικός με τα χρήματα μου. Δεν είμαι τσιγκούνης. Ξοδεύω πολλά για μένα και την οικογένεια μου. Εγώ εκεί που 

μεγάλωσα, στην Ελλάδα, έμαθα αλλιώς. Δεν θα χάσω αυτές τις αξίες. Δεν νομίζω. Η πρώτη φορά που αγόρασα πρώτης θέσης αεροπορικό εισιτήριο ήταν μετά το συμβόλαιο που υπέγραψα. Όταν είσαι rookie ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί στο μέλλον. Προσπαθούσα να μαζέψω χρήματα. Μπορεί να τραυματιζόμουν. Έπρεπε να εκμεταλλευτώ εκείνα τα λεφτά, των πρώτων χρόνων. Ήξερα πως θα υπογράψω συμβόλαιο, τους έλεγα, αλλά χτύπα ξύλο ποιος ξέρει τι θα συμβεί», έχει εξηγήσει ο ίδιος.

Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=wdlnmR4-hkk

Πολλοί θα αναρωτιούνται ακόμα το πώς μία αστραπή από τα Σεπόλια, έγινε ο «κεραυνός εν αιθρία» του ΝΒΑ. Την απάντηση επιχειρεί να δώσει και η νέα καμπάνια του MILKO με όχημα την αληθινή ιστορία των αδερφών Αντετοκούνμπο και σλόγκαν το #KANTOALITHINO, στην οποία αποτυπώνεται με μοναδικό τρόπο, η προσπάθεια και η επιμονή που χρειάστηκε να δείξουν, τόσο ο Γιάννης, όσο και ο Κώστας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να γίνουν NBA players…

 

miljpeg

 

Το MILKO, μάλιστα, εξακολουθεί να καινοτομεί, λανσάροντας δύο νέα καινοτόμα προϊόντα: το MILKO PROTEIN Choco και το MILKO PROTEIN Dark Choco με 26g πρωτεΐνης! H συγκεκριμένη σειρά απευθύνεται σε όσους χρειάζονται επιπλέον κίνητρο και έξτρα ενέργεια στην καθημερινότητά τους, καθώς κάθε μπουκάλι έχει την ιδανική ποσότητα, που μπορεί να τονώσει τους μύες μετά την προπόνηση.

Για παράδειγμα, το MILKO PROTEIN Dark Choco αποτελεί μια διαφορετική εκδοχή της αγαπημένης σοκολατένιας γεύσης, με περισσότερο κακάο, 26 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μπουκάλι 500ml και χωρίς ζάχαρη! Περιέχει φυσικά σάκχαρα, είναι φυσική πηγή βιταμίνης Β2, ασβεστίου και φωσφόρου, έχει 0% λιπαρά και είναι απαλλαγμένο από συντηρητικά και γλουτένη, ενώ το 52% της ενεργειακής του αξίας παρέχεται από τις πρωτεΐνες!

Για τους λάτρεις της κλασικής γεύσης MILKO, το MILKO PROTEIN Choco περιέχει επίσης 26 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μπουκάλι 500ml, καθώς και 50% λιγότερη ζάχαρη σε σχέση με τα υπόλοιπα ροφήματα γάλακτος με κακάο! Απαλλαγμένο από λιπαρά, συντηρητικά, γλουτένη, το MILKO PROTEIN Choco είναι φυσική πηγή βιταμίνης Β2, ασβεστίου και φωσφόρου, με το 46% της ενεργειακής του αξίας να παρέχεται από τις πρωτεΐνες!

 

jpegmilko



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved