To επετειακό Omega Ploprof μας θυμίζει γιατί υπήρξε ένα ρολόι-ορόσημο

H συμπλήρωση 75 ετών για τα καταδυτικά ρολόγια της Omega, είχε μια ευχάριστη έκπληξη.

Τρία τέταρτα του αιώνα συμπλήρωσαν τα ρολόγια της ελβετικής εταιρείας πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και κάπως έπρεπε να εορταστεί αυτή η αδιάκοπη σύνδεση μεταξύ των δύο κόσμων. Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά όλα τα μοντέλα Seamaster, από αυτό με την αντοχή στα 150 μέτρα, μέχρι το Ultradeep των 6.000 μέτρων απέκτησαν από μία συλλεκτική έκδοση. Όλα σε μπλε ντεγκραντέ απόχρωση που υπογραμμίζει τη σχέση των Seamaster με τον βαθύ ωκεανό και το απέραντο γαλάζιο.

Μάλιστα αν τα βάλουμε στη σειρά θα δούμε ότι το σύνορο μεταξύ ανοιχτών και σκούρων αποχρώσεων αλλάζει ανάλογα με το μοντέλο ακολουθώντας το όριο βάθους, όσο πιο ανθεκτικό, τόσο πιο σκούρο το καντράν σε μια προσομοίωση του φωτός που μειώνεται όσο βαθαίνει η θάλασσα. Ανάμεσα σε όλα τα Seamaster όμως, υπάρχει ένα που κλέβει την παράσταση και σίγουρα θα είναι το πιο ποθητό της γκάμας ανάμεσα στους συλλέκτες.

 

 

Το Ploprof δεν είναι το πιο ανθεκτικό μοντέλο της γκάμας και σίγουρα δεν είναι από τα πολύ ανθεκτικά γενικά ανάμεσα στα καταδυτικά ρολόγια. τα 600μ δεν συγκρίνονται με τα τετραψήφια νούμερα των κορυφαίων του είδους. Μάλιστα δεν ήταν κορυφαίο ούτε όταν παρουσιάστηκε με την ιδιαίτερη προσέγγιση της Omega στον δρόμο για το ρεκόρ.

Η ιδιαίτερη κάσα του το μετέτρεψε σε cult σύμβολο. Πολύγωνη, ασύμμετρη και τεράστια με διαστάσεις 55mm επί 48mm φορέθηκε από θρύλους όπως ο Gianni Agnelli με το χαρακτηριστικό στυλ πάνω από τη μανσέτα του πουκαμίσου. Για πάνω από μισό αιώνα η μονομπλόκ κάσα του, από ατσάλι παλιότερα και από τιτάνιο σήμερα αφηγείται μια αιρετική ιστορία, παράλληλη με όλων των υπόλοιπων καταδυτικών ρολογιών.

 

 

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε έντονη φημολογία για την κατάργησή του. Παρά το cult status του και το ορκισμένο κοινό, η Omega πάντα το κρατούσε στη γαλαρία της γκάμας της, σαν τον ατίθασο έφηβο της οικογένειας που του λένε να μείνει στο δωμάτιό του στις οικογενειακές μαζώξεις. Ωστόσο η συμμετοχή του στους οικογενειακούς εορτασμούς για 75 χρόνια των Seamaster μοιάζει με πανηγυρική επανεισδοχή στους κόλπους σαν ισότιμο μέλος φορώντας τα γιορτινά του. Ελπίζουμε αυτή τη φορά η Omega να πυκνώσει τις εμφανίσεις του Ploprof με αυτή την αφορμή   



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved