To Omega Speedmaster Super Racing επαναπροσδιορίζει τον όρο υψηλή ωρολογοποιία

Ρεκόρ βάθους, ευγενή μέταλλα και πετράδια αποπροσανατόλιζαν για χρόνια το βαθύτερο νόημα του όρου.

Τι είναι το πρώτο που ψάχνει κανείς διατρέχοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός καλού ρολογιού; Ένα τετραψήφιο νούμερο στην αντοχή σε βάθος; Τα υλικά κατασκευής; Το σεβάσμιο όνομα του οίκου; Ποια θέση έχει ακρίβεια της μέτρησης; Μάλλον δεν βρίσκεται και πολύ ψηλά. Αν δίνεις ένα σεβαστό ποσό για ένα αυτόματο ρολόι περιμένεις ένα σχετικά αξιόπιστο χρονομέτρη στον καρπό σου, ακόμα κι αν στο καντράν μεταξύ του άξονα των δεικτών και της θέσης 6 δεν υπάρχει η ανάλογη υπογραφή πιστοποίηση. 

 

 

Οι πιο κυνικοί θα πουν ότι η ακρίβεια είναι σχετική και αν αυτή είναι αυτοσκοπός, η αγορά ενός Casio με μηχανισμό χαλαζία είναι μονόδρομος γιατί κανένα μηχανικό ρολόι δεν μπορεί να κοντράρει αυτό το ορυκτό με τις μαγικές, για τα κλασικά ρολόγια ιδιότητες. Να όμως που η Omega θυμήθηκε ότι υπήρχε μια εποχή που οι Ελβετοί έψαχναν την απόλυτη ακρίβεια και ήταν περήφανοι για τους μηχανισμούς που έφτιαχναν και όχι για τα πετράδια που αράδιαζαν στη στεφάνη των ρολογιών τους. Αυτή η επιστροφή στις ρίζες ίσως είναι αποτέλεσμα της λήξης της κούρσας των καταδυτικών με τo Omega Ultra Deep να μην καταφέρνει να κρατάει για πολύ καιρό τα σκήπτρα της κατηγορίας και το Rolex Deep Sea Challenge να κλείνει οριστικά τη συζήτηση. 

Ένα ρολόι έτοιμο να ταξιδέψει στον πλανήτη Άρη 

Όποια κι αν ήταν η αναάγκη που γέννησε το Speedmaster Super Racing, αυτό για το οποίο είναι περήφανο δεν είναι ούτε οι διαστημικές του περγαμηνές, ούτε κάποιο εξωτικό υλικό για την κάσα του, αλλά η ακρίβεια στη μέτρηση που μετά από fine tuning φτάνει το +/- 0,1 sec τη μέρα. 

 

 

Για να επιτευχθεί αυτό η Omega προχώρησε σε μία καινοτομία στο κομμάτι των ελατηρίων του μηχανισμού την οποία ονομάζει Spirate. Ένα πορτμαντό του spiral και του rate. Χωρίς να μπούμε σε ενδελεχείς τεχνικές λεπτομέρειες, πρόκειται για έναν αρθρωτό μηχανισμό με ευέλικτα ρουλεμάν που μπορεί και αυτοκαλιμπράρει τη σκληρότητα του ελατηρίου προσφέροντας ως και δέκα φορές πιο ακριβή μέτρηση και μάλιστα το fine tuning του μηχανισμού δεν απαιτεί την κλασική διαδικασία της συντήρησης, αλλά μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα σε κάποιο κατάστημα Omega.

To τελευταίο Bond watch που φόρεσε ο Daniel Craig 

Πρόθεση της εταιρείας είναι να μπει σε άλλα ρολόγια της το Spirate, αλλά για την πρεμιέρα του, παρουσίασε ένα πολύ ειδικό Speedmaster, κάτι το απολύτως λογικό άλλωστε. Το Speedmaster Super Racing με το κιτρινόμαυρο μοτίβο σε δείκτες, καντράν και ενδείξεις είναι ένας μικρός φόρος τιμής στο Aqua Terra 15.000 Gauss και στο πρωτότυπο 160.000 Gauss που κλείνουν δέκα χρόνια. Κατά λοιπά είναι το ίδιο Speedmaster που ξέρουμε και αγαπάμε με τη διάμετρο κάσας στα 44,25mm. Εκτός του κλασικού μπρασελέ, η συσκευασία περιλαμβάνει κι ένα NATO λουράκι στο ίδιο κιτρινόμαυρο μοτίβο και έτσι κλείνει το κομμάτι των αισθητικών διαφοροποιήσεων. 

 

 

Η τιμή του έχει προσδιοριστεί στα περίπου 10.000 ελβετικά φράγκα, άλλα όλοι οι φίλοι του καλού ρολογιού πιστεύουν ότι έχουμε μπροστά μας μια τρομερή επενδυτική ευκαιρία. Η ακραία ακρίβεια που χαρίζει το Spirate και το ότι σταδιακά θα περάσει στα Seamaster και άλλα μοντέλα της Omega, είναι αποδείξεις ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ρολόι που θα μείνει στην ιστορία ως αυτό που θα ορίσει τη δική του εποχή. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved