To Breitling Navitimer Cosmonaute είναι το ξεχασμένο διαστημικό ρολόι

Όταν όλοι θυμούνται τον πρώτο, τότε ο δεύτερος πρέπει να πει και πάλι την ιστορία του, αυτή τη φορά λίγο πιο καθαρά.

Φέροντας τον τίτλο «το πρώτο ελβετικό ρολόι που βρέθηκε στο διάστημα» καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν έχει τον φαντεζί τίτλο του Omega Speedmaster ως το πρώτο ρολόι στη Σελήνη, αλλά και ούτε αυτόν του πρώτου ρολογιού στο διάστημα μιας και ο Γιούρι Γκαγκάριν φορούσε ένα σοβιετικό ρολόι. Ωστόσο το Navitimer της Breitling δεν είναι ένα λιγότερο ιστορικό ρολόι και το 1962 έγραψε τη δική του ιστορία σε τροχιά γύρω από τη Γη. 

Οι απαιτήσεις της Nasa  για το ρολόι που θα φορούσε ο αστροναύτης Scott Carpenter ανάγκασαν τους μηχανικούς της Breitling να κάνουν μια μικρή αλλαγή της τελευταίας στιγμής στον χρονογράφο τους. Ένα ρολόι με 12ωρο κύκλο δεν έχει κανένα απολύτως νόημα σε τροχιά γύρω από τη Γη με τις έννοιες τις ημέρας και της νύχτας να είναι απολύτως σχετικές, έτσι ζητήθηκε από τους Ελβετούς μιας 24ωρη κλίμακα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παραδοθεί ο χρονογράφος στους αστροναύτες μόλις 7 ημέρες πριν από την εκτόξευση του Mercury-Atlas 7, η ελβετική ακρίβεια στα καλύτερά της.

 

 

60 χρόνια μετά η Breitling θυμάται το επίτευγμά της και παρουσιάζει το Navitimer Cosmonaute σαν φόρο τιμής σε εκείνο το πρωτοποριακό ταξίδι. Η 24ωρη αρίθμηση δεν θα μπορούσε να λείπει, μένοντας όσο πιο κοντά γίνεται στο αρχικό σχέδιο. Η πλατινένια στεφάνη είναι κι αυτή παρούσα, γιατί το 1962 πίστευαν ότι το ευγενές αυτό μέταλλο θα ανταποκρινόταν καλύτερα στις ακραίες συνθήκες του διαστήματος.

 

 

Στο πίσω μέρος ένα κρύσταλλο ζαφειριού δίνει μια ματιά στο εσωτερικό του μηχανισμού αλλά και στα στοιχεία της αποστολής του Mercury 7 και του Scott Carpenter που έκαναν αυτούς τους 3 ιστορικούς κύκλους γύρω από τη Γη. Στην περίμετρο της πίσω πλευράς της κάσας υπάρχει και η αρίθμηση της περιορισμένης παραγωγής και αν το 362 δεν μοιάζει και πολύ στρογγυλός αριθμός παραγωγής, αυτό οφείλεται στο ότι 362 συνολικά φορές έκαναν όλα τα «διαστημικά» Navitimer στα χέρια των αστροναυτών του προγράμματος Mercury πριν προχωρήσει η Nasa στο πρόγραμμα Apollo.

Το Breitling Navitimer Cosmonaute είναι διαθέσιμο τόσο με δερμάτινο λουράκι από αλιγάτορα, όσο και με ένα μπρασελέ που θυμίζει στο πάτερν το μπρασελέ του Carpenter, με ένα ασύμμετρο twist που προσπαθεί να τραβήξει το βλέμμα από την 24ωρη κλίμακα του καντράν.  

  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved