Το Rolex Deep Sea Special είναι ο βασιλιάς των Submariner

Ποιος δεν θα ήθελε να έχει το ρολόι που βρέθηκε στο βαθύτερο σημείο του πλανήτη;

Οι μύθοι χτίζονται με τέτοιο τρόπο που πολλές φορές χάνεται η ρίζα τους. Απλά υπάρχουν και μεγαλώνουν με τη στιγμή που γεννήθηκαν να μην έχει πια σημασία. Είναι ένα χαρακτηριστικό που ενισχύει το κύρος τους, μοιάζουν να μην επηρεάζονται από τη ροή και τη φθορά του χρόνου σαν να ήταν εκεί από κτίσεως κόσμου και να σκοπεύουν να μείνουν ζωντανοί για πάντα. Ένας τέτοιος θρύλος είναι και το Rolex Submariner.

 

 

Κανείς ακριβώς δεν κατάλαβε πότε ακριβώς έγινε το ρολόι status symbol. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι δεν είναι απλά ένα ακόμα καταδυτικό ρολόι, δεν είναι καν το καλύτερο, αλλά είναι σίγουρα το πιο ποθητό ρολόι του κόσμου με τη μαύρη αγορά να ανθίζει. Όλοι θέλουν ένα Submariner και είναι διατεθειμένοι να δώσουν τα διπλά λεφτά από τη στιγμή που η Rolex αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση.

Μπορεί ο προσδιορισμός της στιγμής εκείνης που έγινε cult icon το Submariner να μην είναι εύκολος, όμως ξέρουμε ότι χωρίς το Rolex Deep Sea Special, ίσως να μην είχε έρθει ποτέ. Το πρώτο Submariner κυκλοφόρησε το 1954 και ήταν το αποτέλεσμα της εμπειρίας που συλλέχθηκε από τη χρήση του πρωτότυπου Rolex Deep Sea. Είχε τοποθετηθεί στην εξωτερική επιφάνεια του βαθυσκάφους Trieste το οποίο έφτασε σε βάθος 3.150 μέτρων. 

 

 

Η ιστορία γράφτηκε όμως λίγα χρόνια αργότερα, το 1960, όταν μια βελτιωμένη εκδοχή του Rolex Deep Sea όταν έφτασε σε βάθος 10.916 μέτρων κατά την εξερεύνηση της τάφρου των Μαριανών. Για να εορταστεί αυτή η επιτυχία, η Rolex παρουσίασε αυτή τη ρέπλικα με το όνομα Deep Sea Special.

H αδιανόητα μικρή παραγωγή του, αν μπορούμε να μιλάμε για παραγωγή σε αυτά τα νούμερα, έφτασε μόλις τα 35 κομμάτια με το συγκεκριμένο των φωτογραφιών να είναι το τελευταίο και Νο 35. Ένα από αυτά, το Νο 3 βρίσκεται στο Smitsonian, ενώ πολύ σπάνια βγαίνει κάποιο από αυτά προς πώληση και δημοπρασία. Μόλις 5 από αυτά έχουν βγει στο σφυρί, το τελευταίο το 2009 όπου και έπιασε τις 600 χιλιάδες δολάρια. 

 

 

Τον προσεχή Νοέμβριο αναμένεται να δημοπρατηθεί το Νο 35 και οι εκτιμήσεις το θέλουν να φτάνει εύκολα τα 2,4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Είναι εξαιρετικά απίθανο να κάνουμε κάποια προσφορά για το Rolex Deep Sea Special, όμως δεν μπορούμε παρά να το τιμήσουμε ως πατριάρχη της οικογένειας των Submariner. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved