Όταν σκεφτόμαστε τον «προβολέα», όπως μεταφράζεται στα ελληνικά το floodlighting, συνήθως σκεφτόμαστε τον φωτισμό μεγάλων εξωτερικών χώρων -αλλά στον κόσμο των σχέσεων και της συναισθηματικής συμπεριφοράς, ο προβολέας περιγράφει μια διαφορετική και συχνά ανθυγιεινή δυναμική. Αναφέρεται στην τάση ενός ατόμου να μοιράζεται ξαφνικά έντονα προσωπικές, συναισθηματικές λεπτομέρειες νωρίς σε μια σχέση ή αλληλεπίδραση, πριν το άλλο άτομο να είναι έτοιμο για αυτό το επίπεδο οικειότητας. Αυτή μάλιστα η συμπεριφορά φαίνεται ότι είναι μία τάση που κυριαρχεί στη Gen Z.
Έχεις και εσύ ζευγάρι στην παρέα σου που είναι μαζί από τα 18;
Πώς εμφανίζεται ο Floodlighting στις σχέσεις
Σε συναισθηματικούς όρους, ο «προβολέας» συμβαίνει όταν κάποιος αποκαλύπτει βαθιά μυστικά ή τραυματικές εμπειρίες του πολύ νωρίς. Μοιράζεται ευάλωτα συναισθήματα για να δοκιμάσει την πίστη ή την ενσυναίσθηση κάποιου. Λέει πολλά για να δημιουργήσει γρήγορα μια ψευδή αίσθηση εγγύτητας με το άλλο πρόσωπο, δημιουργώντας μια ψεύτικη σύνδεση. Θέλει να τον κάνει να πιστέψει ότι υπάρχει κάτι πραγματικό μεταξύ τους.
«Ξεφορτώνει» προσωπικά προβλήματα σε κάποιον που δεν γνωρίζει καλά, αναζητώντας επιβεβαίωση, ο «προβολέας» κατακλύζει το άλλο άτομο και παρακάμπτει τη φυσική διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης και συναισθηματικής ασφάλειας με την πάροδο του χρόνου. Και αυτό μάλλον θα κοστίσει αργότερα στον άλλο άνθρωπο.
Σε ποια χώρα κάνουν καλύτερο σεξ;
Η συμπεριφορά του Floodlight συχνά έχει τις ρίζες του σε:
Φόβο απόρριψης: Προσπαθεί να επιταχύνει την οικειότητα για να αποφύγει την εγκατάλειψη.
Άλυτο τραύμα: Μια υποσυνείδητη προσπάθεια επεξεργασίας του πόνου μέσω άλλων.
Αναζήτηση προσοχής: Θέλει άμεση συμπάθεια ή σύνδεση.
Φτωχά όρια: Δεν αναγνωρίζει τι είναι κατάλληλο να μοιραστεί με κάποιον στα διαφορετικά στάδια μιας σχέσης.
Μπορεί να συμβεί σε ρομαντικές, πλατωνικές ή ακόμα και εργασιακές σχέσεις.
Το άτομο που υφίσταται αυτή την τακτική, μπορεί να νιώσει χειραγώγηση. Δημιουργεί δυσφορία ή πίεση για να ανταποκριθεί στις έντονες αποκαλύψειςτου άλλου ανθρώπου. Από την άλλη, το άτομο που κάνει τον «προβολέα», μπορεί να οδηγήσει στο να απωθήσει άθελά του ανθρώπους. Επίσης, μπορεί να αποφεύγει τον βαθύτερο αυτοστοχασμό εξωτερικεύοντας τα συναισθήματα πολύ γρήγορα.
Αν νιώθεις ότι σου συμβαίνει κάτι τέτοιο:
Οικοδόμησε την εμπιστοσύνη με τον άλλο άνθρωπο σταδιακά, αφήνοντας χώρο για αμοιβαία ευπάθεια.
Εστίασε στη δημιουργία συναισθηματικής ασφάλειας και όχι στην άμεση εγγύτητα.
Θέσε ήπια αλλά σταθερά όρια.
Να θυμάσαι ότι:
Οι υγιείς σχέσεις χτίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, τη συναισθηματική ασφάλεια και τις κοινές εμπειρίες με την πάροδο του χρόνου. Το να είσαι ανοιχτός είναι κάτι όμορφο, η εξισορρόπηση της ειλικρίνειας με τον κατάλληλο ρυθμό είναι το κλειδί για τη δημιουργία ουσιαστικών συνδέσεων. Η αναγνώριση της συμπεριφοράς του «προβολέα» - είτε στον εαυτό μας είτε στους άλλους - βοηθά στη διατήρηση υγιέστερων σχέσεων με περισσότερο σεβασμό.