Η βραβευμένη εμφιάλωση της χρονιάς που φεύγει

Είδαμε πολλά και διάφορα, αλλά μόνο ένα κατάφερε να βραβευτεί.

Παρότι υπάρχουν δεκάδες διαγωνισμοί εκεί έξω που κάθε χρονιά τα αποστάγματα παρελαύνουν μπροστά από απαιτητικούς κριτές, ο διαγωνισμός του Σαν Φρανσίσκο, το περίφημο San Fransisco World Spirits Competition (SFWSC) , έδωσε και φέτος την απάντηση για την πιο ξεχωριστή εμφιάλωση της χρονιάς που φεύγει.

Ο νικητής για τις κατηγορίες Best in Show Whisky και Best Single Malt Scotch Whisky, ήταν φέτος το αποστακτήριο Tomatin που βρίσκεται στην καρδιά των Highlands, κοντά στην πόλη του Inverness. Συγκεκριμένα, ήταν η εμφιάλωση 36 ετών στους 45.1 αλκοολικούς βαθμούς (ABV). Το αποστακτήριο του Tomatin βρίσκεται περίπου μια ώρα βόρεια του Inverness, το Tomatin είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά διαμάντια των σκωτσέζικων single malt.

Το Tomatin, το οποίο ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν κάποτε ένα από τα μεγαλύτερα αποστακτήρια της χώρας και, από το 1986, ανήκει σε σε δύο ιαπωνικές εταιρείες, την Takara Shuzo και την Okura & Co. Η εμφιάλωση των 36 ετών ήταν ένα μοναδικό πάντρεμα βαρελιών. Αρχικά refilled hogshead (βαρέλι 230-250 λίτρων) και butt (500 λίτρων) από sherry Oloroso. Είναι ένα εξαιρετικά smooth στη γεύση αλλά και παράλληλα πολυεπίπεδο whisky, αρκετά εκφραστικό όπου κυριαρχούν νότες από φρούτα – πεπόνι, ροδάκινο, μελωμένο βερίκοκο. Αρκετά φρουτώδες στη μύτη με τα τροπικά φρούτα να κυριαρχούν, ενώ στον ουρανίσκο είναι αρκετά κρεμώδες, με νότες από μήλα και κανέλα. Το τελείωμα δίνει μία μακρά επίγευση, εξίσου φρουτένια που ολοκληρώνει το αποτέλεσμα.

Εκτός από τον μεγάλο σταρ, αξίζει να αναφερθεί πως το William Heavenhill, 9th Edition Bourbon, 54.5% ABV κέρδισε στην κατηγορία των Best Straight Bourbon, ενώ το ‘‘12 Riders on the Storm’’, 53.25% ABV της Whiskey Thief Distilling, κέρδισε στην κατηγορία Best Single Barrel Bourbon άνω των 10 ετών.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved