Ανταλλακτική βιβλιοθήκη μέσα σε δέντρο 110 ετών

Μπορεί να συμβούν πραγματάκια μέσα σε μια κουφάλα...

Η βιβλιοθηκονόμος Sharalee Armitage Howard ζει στο Αϊντάχο των Ηνωμένων Πολιτειών, εργάζεται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Coeur d'Alene και έχει έρωτα με τα βιβλία.

Απόδειξη; Όταν είδε το 110 ετών δέντρο που βρίσκεται έξω από το σπίτι της να σαπίζει, αποφάσισε να το αξιοποιήσει, να το κρατήσει ζωντανό για να δώσει ακόμη περισσότερη ζωή σε αυτό που αγαπά. Έτσι, το μετέτρεψε σε μία ανταλλακτική βιβλιοθήκη, ως μέρος του διαδεδομένου μη κερδοσκοπικού πρότζεκτ Little Free Library, το οποίο έχει προσελκύσει πάνω από 75.000 χρήστες χάρη στην εγκατάσταση 88 ανταλλακτικών βιβλιοθηκών παγκοσμίως.

Μία τέτοια, λοιπόν, είναι και το δέντρο της Armitage Howard, η οποία όταν μοιράστηκε την ιδέα και το έργο της στο Facebook πήρε δύναμη από την τρομερή ανταπόκριση και συμμετοχή του κόσμου.

Η βιβλιοθήκη της βρίσκεται μέσα στο δέντρο, το οποίο διαθέτει πέτρινα σκαλοπάτια, γυάλινη πόρτα και ζεστό εσωτερικό και εξωτερικό φωτισμό, προσφέροντας μια φιλόξενη λάμψη. 

 

Ο σκοπός της βιβλιοθήκης ταυτίζεται με τον λόγο ύπαρξης του παγκόσμιου οργανισμού Little Free Library: Τη δωρεάν και άμεση ανταλλαγή των βιβλίων, με σκοπό τη διάδοση της βιβλιοφιλίας.

Αυτή η ιδέα βέβαια, πέρα από την αξιοποίηση του δέντρου, δεν πρέπει να μας ξενίζει, αφού τέτοιες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες έχουμε και στη χώρα μας. Πριν μερικά χρόνια την εισήγαγαν δύο Έλληνες φοιτητές (Eιρήνη – Αιμιλία Ιωαννίδου και Λευτέρης Αμπατζής)  και το vivliothiki.org έφερε στους δρόμους της Γλυφάδας, της Κηφισιάς και του Κολωνακίου μια σειρά από ανταλλακτικές βιβλιοθήκες. Μόνο που εδώ, η ανταπόκριση του κόσμου και ακόμα περισσότερο ο σεβασμός των Δήμων προς αυτό το εγχείρημα και τις ίδιες τις βιβλιοθήκες απείχαν όσο η Κηφισιά από το Αϊντάχο.

 

rx ΓΛΥΦΑΔΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ 1

 

Αν πάντως θες να φτιάξεις κι εσύ την ανταλλακτική σου βιβλιοθήκη και να γίνεις μέρος αυτής της... βιβλιοφάγου παρέας, μπορείς να αντλήσεις πληροφορίες και tips από εδώ.

Κι αν θες να κλέψεις ιδέες, ρίξε μια ματιά στο δέντρο-βιβλιοθήκη που σου περιγράφουμε τόση ώρα:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved