Ο ιπτάμενος Τομ Κρουζ ξεμπροστιάζει τον Λευκό Οίκο στο American Made

Εσκομπάρ, όπλα, μαύρο χιούμορ και ένα τεράστιο σκάνδαλο της CIA.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της φιλμογραφίας του Τομ Κρουζ είναι ότι πολύ συχνά αρέσκεται να εξερευνά την άλλη πλευρά του αμερικανικού ονείρου, την πιο σκοτεινή, αυτή που κρύβεται πίσω την έξωθεν καλή μαρτυρία της χώρας των ίσων ευκαιριών και των υψηλών αξιών και ιδανικών.

Με το «American Made» (στην παραγωγή του οποίου συμμετέχει και η Hercules Films του Πάρη Κασιδόκωστα) επανέρχεται στο αγαπημένο του θέμα και στο αγαπημένο του είδος (και στα αγαπημένα του αεροπλάνα), παραδίδοντας μια περιπέτεια για τη ζωή του Μπάρι Σιλ, ενός πιλότου που στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές του ’80 δούλευε ταυτόχρονα για τη CIA και τον Πάμπλο Εσκομπάρ. Στην αμερικανική υπηρεσία έδινε πληροφορίες και συνέδραμε στις λιγότερο ή περισσότερο φανερές επεμβάσεις της στην Κεντρική και Νότια Αμερική, ενώ και για λογαριασμό του βαρόνου ναρκωτικών εκτελούσε τις επικίνδυνες μεταφορές του «εμπορεύματος». Προφανώς, η διπλή αυτή δραστηριότητα απέφερε στον ίδιο μυθικά κέρδη.

Και αν ο Κρουζ βρίσκεται σε γνώριμα νερά, θα έχει τρομερό ενδιαφέρον να δούμε την οπτική του σκηνοθέτη, Νταγκ Λίμαν, ο οποίος ναι μεν λατρεύει το είδος της περιπέτειας, αλλά προτιμά sci-fi περιβάλλον («Χωρίς Ταυτότητα», «Στα Όρια του Αύριο»).

Untitled

Στο «American Made» δεν επιχειρεί απλώς μια εντυπωσιακή ανασύσταση των ‘70s και του όλου πολιτικού κλίματος της εποχής, αλλά προσθέτει και κωμικά στοιχεία (όπως είχε κάνει στο «Ο κύριος και η κυρία Σμιθ») για να τονίσουν «από την ανάποδη» τον παραλογισμό και τον κυνισμό της Εξουσίας. Το American Made είναι μια ανοιχτή ειρωνεία στην εξωτερική πολιτική του Λευκού Οίκου.

Η ιστορία του Σιλ βασίζεται σε πολυετή έρευνα του σεναριογράφου Γκάρι Σπινέλι ο οποίος, εμπνευσμένος από την υπόθεση του Argo, βούτηξε σε αρχεία, εκθέσεις και κάθε λογής υλικό για τα πολλά, άγνωστα και πλέον ξεχασμένα σκάνδαλα της CIA στη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, τότε που πολλές παρασκηνιακά ουσιαστικά υποκαθιστούσε την επίσημη κυβέρνηση των ΗΠΑ λειτουργώντας με δικούς της νόμους και κανόνες. Άλλωστε, η περίπτωσή του, όταν έγινε γνωστή, στιγμάτισε την οκταετή θητεία του Ρίγκαν.

AA59 D017 00139 RV2 S

Ωστόσο, δεν είναι μια κλασική ιστορία ενός «καρφιού» που τα οικονομάει από δύο αφεντικά με συγκρουόμενα συμφέροντα. Ο Σιλ ήταν οικογενειάρχης, πάτερ-φαμίλιας, που κατάφερνε με τρομερή επιτυχία να φλομώνει στο ψέμα τόσο την οικογένειά του (εύκολο) όσο και τις μυστικές υπηρεσίας των ΗΠΑ (δύσκολο). Το μόνο που χρειάζεται για να τα καταφέρεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι έχει ποτίσει το αίμα σου από τις «αρχές» του τυχοδιωκτισμού και κυρίως να μην έχεις κανένα πρόβλημα να πεις ακόμα και το πιο κατάφωρο ψέμα σαν την πιο σπουδαία αλήθεια. Χρειάζεσαι θράσος και τρέλα και από αυτά ο Σιλ διέθετε μπόλικα.

AA59 D025 00039RV2 VFX

Ο Τομ Κρουζ μάλιστα δήλωσε για τον ήρωα που υποδύεται ότι «έζησε σε μια μοναδική εποχή της αεροπορίας και της ιστορίας γενικότερα. Είχε μια πολύ περιπετειώδη ζωή που σε όλους φαντάζει απίστευτη. Σαν να έκανε βόλτα στην ιστορία. Κάτι που, πλέον, δε θα μπορούσε να ξανασυμβεί. Ήταν ένας αντι-ήρωας που ήθελε μια περιπετειώδη ζωή. Έσπασε κάθε είδους κανόνες. Σήμερα που όλα ελέγχονται και παρακολουθούνται, αυτό που εκείνος και οι πιλότοι του έκαναν μοιάζει εξωφρενικό».

Και μεταξύ μας, δύο ώρες με Τομ Κρουζ να πιλοτάρει μεταφέροντας λαθραία όπλα και ναρκωτικά, προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και έχοντας στο πλευρό την Σάρα Ράιτ), είναι αν μη τι άλλο δύο ώρες καθαρής και όμορφης ψυχαγωγίας.

 

Η ταινία American Made θα προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved