How to Become a Tyrant: Μαθήματα δικτατορίας από το Netflix

Το μίνι ντοκιμαντέρ σου προσφέρει ένα manual τυραννίας με οδηγό τον Peter Dinklage.

Τυραννία. Υπάρχει από την εποχή των αρχαίων και ευθύνεται για ουκ ολίγες καταστροφές, κοινωνικές αναταράξεις και, φυσικά, κατάλυση ατομικών δικαιωμάτων. Αν βάλουμε και μετρήσουμε όλες εκείνες τις φορές που ένας λαός καταπιέστηκε από έναν δικτάτορα, θα δούμε κάτι περισσότερο από ένα μάθημα ιστορίας. Κάτι πιο τρομαχτικό. Σχέδιο, μεθοδικότητα, αποφασιστικότητα. Θα μπορούσε να πει κανείς πως το να γίνεις δικτάτορας θα μπορούσε να αποτελεί και στόχο καριέρας, ειδικά αν είσαι ναρκισσιστής, ημίτρελος, μεγαλομανής και…με πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση από ότι θα περίμεναν όλοι οι άλλοι. Και είναι τόσο περίεργο αυτό;

 

 

Το How to Become a Tyrant του Netflix, κάνει ένα ταξίδι στην ιστορία γνωστών δικτατόρων με αφηγητή τον Peter Dinklage. Ταξίδι είπαμε; Όχι, σημειώστε λάθος. Αυτό εδώ δεν είναι άλλο ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ που περιγράφει για το πως οι διάφοροι δικτάτορες ανέβηκαν στην εξουσία. Κυρίως, είναι ένα εγχειρίδιο γεμάτο «συμβουλές» μιας και οι συνταγές που ακολούθησαν ο Χίτλερ, ο Καντάφι, ο Σαντάμ, ο Ίντι Άμιν και άλλοι,  είναι όλες δοκιμασμένες. Τι σημαίνει αυτό; Πώς οι άνθρωποι που έπεσαν στα δίχτυα τους και γνώρισαν το φόβο και τον τρόμο, την προπαγάνδα τους και το πώς τους έκαναν να νιώσουν ισχυροί, που τους απείλησαν και τους φυλάκισαν, που τους εξευτέλισαν και τους βασάνισαν, δεν ήταν απλά θύματα των πράξεων τους αλλά ενός στρατηγικού σχεδίου που είχε ο καθένας στο μυαλό του για να επιβληθεί. Ασχέτως αν αυτό πέτυχε ή όχι. Και το χειρότερο; Αποδεικνύεται πως όλα μπορούν να ξανασυμβούν ανά πάσα στιγμή.

Το ντοκιμαντέρ των 6 επεισοδίων ωστόσο δεν είναι ένα manual για να βγάλουμε εμείς τον δικτάτορα που κρύβεται μέσα μας, αλλά ένα how-to που χρησιμοποίησαν εκείνοι και το οποίο σχολιάζεται από ψυχολόγους, πολιτικούς αναλυτές και ιστορικούς, βοηθώντας το κοινό να αντιληφθεί το σχέδιο πίσω από το πραξικόπημα και την διακυβέρνηση σε συνεργασία με τον τρόμο. Νομίζατε πώς ό,τι έκαναν αυτά τα άτομα ήταν τυχαίο; Φυσικά και όχι. Όλα είχαν τον σκοπό τους.

 

 

Όλα αυτά από τον Tyrion Lannister φυσικά, μιας και ποιος είναι καλύτερος από τον άνθρωπο του βασιλιά, το δεξί χέρι της αυτοκράτειρας, τον Hand of the Queen και άνθρωπο των διαδρόμων των ανακτόρων. Μέσα από επεισόδια που φέρουν τους τίτλους ‘‘Seize Power’’ ή και ‘‘Reign Through Terror’’, ετοιμάσου για ένα πολύ διαφορετικό ταξίδι στην εξουσία. Άκρως μεθυστικό αλλά και ταυτόχρονα αιματηρό.

Διαθέσιμο στο Netflix.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved