South Park Vaccination Special: Το τέλος της πανδημίας που θέλουμε

Το δεύτερο μέρος των special πανδημικών επεισοδίων της δημοφιλούς σειράς είναι περισσότερο μελαγχολικό και λιγότερο αστείο.

Το ότι για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια δεν είχαμε μια ολοκληρωμένη σεζόν South Park ήταν ίσως η μικρότερη από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Όμως σίγουρα ήταν και μία ακόμα ένδειξη του πόσα πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα, τελικά ανατράπηκαν. Το επεισόδιο με τίτλο Pandemic Special προβλήθηκε στα τέλη του προηγούμενου Σεπτεμβρίου κι επιχείρησε να συμπεριλάβει μέσα σε τρία τέταρτα της ώρας όλα όσα πρωτόγνωρα βιώσαμε στο μέχρι τότε αδιανόητο 2020. Και τα κατάφερε πολύ καλά αφήνοντας χώρο και για όλα όσα σημαντικά έζησε ο πλανήτης όπως το κίνημα Black Lives Matter. Ήταν η καλύτερη απόδειξη ότι μπορούμε να κάνουμε χιούμορ με τα πάντα, ακόμα και τα πιο σοβαρά, και παράλληλα να περάσουμε μηνύματα σοβαρού κοινωνικού προβληματισμού. Οι μετρήσεις άλλωστε αυτό έδειξαν, το Pandemic Special ήταν το επεισόδιο με την υψηλότερη βαθμολογία και με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση.

Η συνέχειά του αναμένονταν με ακόμα μεγαλύτερη αγωνία, είτε ως το δεύτερο μέρος του πρώτου, είτε ως το δεύτερο επεισόδιο μιας σεζόν που μπορεί και να ερχόταν με αργά, αλλά αποφασιστικά βήματα. Το δεύτερο ενδεχόμενο ίσως ήταν και το πιο ζηλευτό στην πορεία μιας επιστροφής στην κανονικότητα. Οι προσδοκίες για ένα εξίσου προβοκατόρικο επεισόδιο διαψεύστηκαν, όπως επίσης διαψεύστηκαν και οι προσδοκίες που το ήθελαν να είναι εξίσου αστείο, έστω και με τον τρόπο του. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ήταν ένα κακό επεισόδιο, απεναντίας ήταν ένα από τα καλύτερα.

Η μάλλον «μουδιασμένη» αναπαράσταση της πραγματικότητας είναι ένα έξυπνο εύρημα πως αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως επιστροφή στην κανονικότητα είναι πολύ μακριά ακόμα, αν έρθει και ποτέ. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η επιστροφή του Garrison ως δασκάλου στο South Park (δηλαδή η εκλογή Biden) σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει ως μαγικό ραβδί που θα ένωσει ένα βαθιά διαιρεμένο έθνος. Όπως επίσης δεν θα μπορούσε να ξεχαστεί ως μια απλή γραφική διαμαρτυρία η έφοδος στο καπιτώλιο και το QAnon. Ειδικά το τελευταίο καταλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος του τελευταίου επεισοδίου.

Πέρα από τη χρήσιμη ανασκόπηση του πόσο παρανοϊκή θεωρία συνωμοσίας είναι το QAnon (Σε γενικές γραμμές η χολιγουντιανή ελίτ πίνει το αίμα παιδιών για να διατηρηθεί αθάνατη), είναι πολύ διδακτική η απώλεια του ελέγχου αυτού του τερατώδους πράγματος από τον Garrison. Η εργαλειοποίηση τέτοιων θεωριών συνωμοσίας πολλές φορές γυρίζουν μπούμερανγκ και αυτή είναι μια τέτοια ακριβώς περίπτωση.

Ο τίτλος Vaccination Special δικαιολογείται από την αγωνία ολόκληρου του πληθυσμού να εμβολιαστεί με κάθε κόστος. Η επιστράτευση ακόμα και της βίας, της εξαπάτησης, του χρηματισμού και οποιουδήποτε άλλου πρόσφορου μέσου για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα είναι ένα καταπληκτικό εύρημα. Οι αναφορές στην απειλή του θανάτου είναι ελάχιστες και το εμβόλιο δεν ταυτίζεται άμεσα με την επιβίωση από την COVID-19, αλλά με την επιστροφή στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής. Συμβολικά το τελευταίο θύμα της φονικής πανδημίας είναι η κυρία Nelson. Η ασιατικής καταγωγής δασκάλα είναι το σύμβολο της επιθετικότητας την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν πλέον χιλιάδες Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής αφού το επικίνδυνο παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών τους έχει μετατρέψει σε αποδιοπομπαίο τράγο ως υπαίτιους της πανδημίας. 

Το πιο μελαγχολικό κομμάτι του επεισοδίου όμως είναι η σχέση μεταξύ της παρέας των αγοριών. Το broship, όπως αναφέρεται από τον Cartman, είναι κάτι βαθύτερο από φιλία, όμως η πανδημία έχει ρίξει βαριά τη σκιά της επάνω τους. Η τεχνολογία μπορεί να είναι ο μοναδικός συνδετικός κρίκος με τους φίλους μας και να έχουμε συνεχώς ανοιχτό αυτό κανάλι επικοινωνίας, όμως φαίνεται πιο ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Όπως τα παιδιά στερούνται το σχολείο, την κυριότερη διαδικασία κοινωνικοποίησης τους, έτσι και οι ενήλικες στερούνται τα μπαρ, τα εστιατόρια ή ο,τιδήποτε άλλο. Οι σχέσεις μας είναι τραυματισμένες, ακόμα κι αν δεν το παραδεχόμαστε. Η επούλωσή τους θα είναι μια διαδικασία που θα ξεκινήσει μετά το οριστικό τέλος της πανδημίας κι ας νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα άμεσα. 

Το ερώτημα που άφησε το South Park Vaccination Special είναι αν χρειάζεται και ένα τρίτο μέρος ώστε να έχουμε μια τριλογία κορονοϊού. Το τέλος του επεισοδίου με τον καθολικό εμβολιασμό της πόλης δείχνει ότι ή πιθανότητα για μια τριλογία απομακρύνεται. Αυτό θα ήθελαν και οι περισσότεροι φίλοι του South Park. Κανένας δεν θα έλεγε όχι σε ένα ακόμα μεγάλης διάρκειας επεισόδιο, αλλά προτιμούμε μια κανονική 24η ή 25η σεζόν. Αυτό θα ήταν μια κανονική επιστροφή στην κανονικότητα.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved