Ο Francis Bacon μας μαθαίνει πως να είμαστε καλλιτέχνες

Ο ζωγράφος και η Ανατομία του Τρόμου.

Τα παθιασμένα του έργα είναι γεμάτα με στόματα που θρηνούν και διεστραμμένες μορφές που αιωρούνται στο κενό. Υμνούν τα βασικά ένστικτα του ανθρώπου, όπως είναι η λαγνεία και η απελευθέρωση, η απογοήτευση και ο τρόμος.

Ο Ιρλανδός καλλιτέχνης σημείωσε μία ανεπανάληπτη πορεία στο χώρο της τέχνης, από το 1932 μέχρι και το 1992. Αιχμηρό μυαλό, θυελλώδης προσωπικότητα και με μία λυσσασμένη μανία για την παρακμή. Ήταν γνωστός για τις κραιπάλες του στο Λονδίνο με ποτό και τζόγοκαι για το χαοτικό του στούντιο γεμάτο με χυμένες μπογιές και μπουκάλια σαμπάνιας.
 
 

Παρακάτω θα βρεις μία λίστα από αποφθέγματα του ίδιου του Bacon μαζεμένα από συνεντεύξεις που έδινε κατά καιρούς στον τύπο αλλά και σε κριτικούς τέχνης:

Αποδέξου τα ατυχήματα.

Συχνά τα έργα του ήταν αποτέλεσμα ατυχημάτων. «Μου αρέσουν πολύ συγκεκριμένες μορφές αλλά επιθυμώ να τις βρίσκω…κατά λάθος» λέει σε κάποιον κριτικό τέχνης. «Εκεί που πάω να φτιάξω ένα πουλί τελικά μου βγαίνει ένα κομμάτι κρέας».

Η αφαίρεση μεταφέρει το αίσθημα.

«Προσπαθώ να χτυπήσω το νευρικό σύστημα του θεατή κι έτσι να συνδεθεί με τον καμβά μου» λέει χαρακτηριστικά ο Bacon. Μας συνιστά να σπάσουμε σε κομμάτια τις παραδοσιακές μορφές.

Πάρε το χρόνο σου για να συνδεθείς με τα συναισθήματα σου.

Μπορεί συχνά να διοργάνωνε τεράστια πάρτι στο σπίτι του, έμενε όμως πολλές ώρες και μέρες μόνος του στο στούντιο του. «Όταν είμαι μόνος μου η μπογιά και τα χρώματα με κατευθύνουν. Το να μένω μόνος με την απελπισία μου είναι αναζωογονητικό». Έλεγε χαρακτηριστικά πως «τα αισθήματα της απελπισίας και της θλίψης είναι τα πιο βοηθητικά, αυτά που πραγματικά διευρύνουν την ευαισθησία μου».

Σπάσε τον τοίχο του «δεδομένου».

Ο Bacon μετέφερε το αίσθημα της χυδαιότητας στην αναζήτηση της αλήθειας. Σαν παιδί του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου ήταν μεγαλωμένος σε μία κοινωνία που πάλευε να αποδεχτεί τους τρόμους του πολέμου. Αυτές οι επιρροές είναι χαραγμένες στο έργο του. «Το μεγαλύτερο μέρος της τέχνης, ο ρόλος της, είναι να επαναπροσδιορίζει του κανόνες και τα δεδομένα που έχει ήδη εφεύρει. Ένας σωστός καλλιτέχνης γκρεμίζει διαρκώς όλους τους τοίχους που ο ίδιος έχει χτίσει».

Το Centre Pompidou στο Παρίσι φιλοξενεί φέτος τα έργα του για το κοινό.

Δες εδώ μία επιλογή από το έργο του Francis Bacon:

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved