10 ντοκιμαντέρ για να δεις το καλοκαίρι

Από την ιστορία της Nina Simone μέχρι το χωριό των νεοναζί, αυτά τα προγράμματα αξίζουν τον χρόνο σου και με το παραπάνω.

Καλοκαίρι δεν είναι μόνο τα μπάνια και οι διακοπές. Είναι και η ευκαιρία για άραγμα. Και επειδή όλος και κάποιος καύσωνας θα σκάσει μύτη, αν είναι να μείνεις έγκλειστος ας δεις κανένα καλό ντοκιμαντέρ. Σωστά;

Τα παρακάτω 10 ντοκιμαντέρ γεννούν τον προβληματισμό  που θα έπρεπε να υπάρχει στην κοινωνία μας και είναι σπουδαία παρέα για τα καλοκαίρια σου. Δώσε βάση.

 

Hunting Ground

Τα στατιστικά λένε πως 1 στις 5 γυναίκες στην Αμερική, πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης κατά την διάρκεια που βρίσκεται στο κολλέγιο. Το Hunting Ground του Kirby Dick, παρουσιάζει όλη την «κουλτούρα» που συναντά κανείς γύρω από τον βιασμό στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά και πως τα πανεπιστήμια εκμεταλλεύονται τις ειδήσεις για αύξηση της προβολής τους.

 

Welcome to Leith

Τι γίνεται σε μία μικρή κοινωνία της Βόρειας Ντακότα, όταν μία πόλη κυβερνάται από νεοναζί; Το ντοκιμαντέρ του Michael Beach Nichols και του Christpher K. Walker παρουσιάζει μία κωμόπολη μόλις 16 κατοίκων, που κυβερνάει ο φόβος, η οπλοκατοχή και η υπεροχή της άριας φυλής υπό τις διαταγές του νεοναζί Craig Cobb. Ένα φιλμ για την αλλαγή της κοινωνίας και πως μπορεί αυτή να μας επηρεάσει από το μικρότερο χωριό στη μέση του πουθενά.

 

Catwalk: Tales from the Cat Show Circuit

Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο ντοκιμαντέρ που θα δείξει πόσο αναίσθητοι είμαστε απέναντι στα αιλουροειδή. Αντιθέτως, θα σου αφήσει ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σου. Περιέχει μία ματιά στα διασημότερα καλλιστεία γατιών, τις ιδιαίτερες συμπεριφορές τους αλλά και την εμμονή των ιδιοκτητών με τα εξίσου ιδιαίτερα αιλουροειδή.

 

What happened, Miss Simone?

Ίσως το απόλυτο μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς. Με μαρτυρίες, συνεντεύξεις και πληροφορίες για τον αγώνα της Nina Simone να σταθεί στο πεντάγραμμο και την ζωή, για να γίνει τελικά ένα από τα παγκόσμια σύμβολα της jazz n’ soul.

 

Joan Didion: The Center will not Hold

Άφησε το στίγμα της ως μία από τις σημαντικότερες δημοσιογράφους της δεκαετίας του ’60, με συνεντεύξεις και κείμενα που θεωρούνται οδηγός μέχρι και σήμερα. Ο ανιψιός της Griffin Dunne είναι ο βασικός «πληροφοριοδότης» του όλο ντοκιμαντέρ, με συνεντεύξεις από προσωπικότητες όπως ο Harrison Ford και η Anna Wintour, που επιβεβαιώνουν τον θρύλο πίσω από τις λέξεις.

 

McQueen

Μία από τις μεγαλύτερες μορφές στον χώρο της μόδας, ο Alexander McQueen με τις πρωτοποριακές του δημιουργίες υπήρξε ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται όλες τις μεγάλες στιγμές της καριέρας του, τον προσωπικό του αγώνα για αποδοχή από την κοινωνία, αλλά και όλα τα γεγονότα που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία το 2010.

 

Blackfish

Υποψήφιο για βραβείο BAFTA,  το Blackfish δείχνει την αλήθεια πίσω από τα θαλάσσια theme parks στην Αμερική και συγκεκριμένα εκείνα της Φλόριδα. Παρουσιάζει όλη την βαναυσότητα που δέχονται οι φάλαινες και που επηρεάζουν τον ψυχικό τους κόσμο, με αποκορύφωμα της φάλαινας Tilikum που παρέσυρε σκοπίμως τον εκπαιδευτή της στον πάτο της πισίνας σκοτώνοντάς τον. Ένα ντοκιμαντέρ για το ποιοι πραγματικά είμαστε.

 

Free Solo

Αντοχή ή δύναμη ψυχής; Μάλλον και τα δύο. Η αληθινή ιστορία του Alex Honnold, του πρώτου ανθρώπου που σκαρφάλωσε τον βράχο El Capitan στο Yosemite National Park, ύψους 940 μέτρων. Όλο αυτό, χωρίς προστατευτικά, χωρίς σχοινιά ή οτιδήποτε άλλο θα τον έσωνε από ένα άτσαλο σκαρφάλωμα. Δεν είναι τυχαίο που κέρδισε το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ στα Όσκαρ.  

 

The Staircase

Το 2001 ο Michael Peterson, κατηγορήθηκε ότι σκότωσε την γυναίκα του σπρώχνοντάς την στις σκάλες. Με τον ίδιο να δηλώνει πως επρόκειτο για ατύχημα και τις αρχές να μιλούν για ενορχηστρωμένη δολοφονία, ξεκινάει ένα μοναδικό στόρι που ακροβατεί κάπου ανάμεσα στην έρευνα και το δικαστικό δράμα, παραδίδοντας ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που έχουμε δει.

 

Abducted in Plain Sight

Μπορείς να φανταστείς τον φίλο και γείτονά σου να απαγάγει το παιδί σου; Και μάλιστα δύο φορές; Η αληθινή ιστορία της οικογένειας Broberg, είναι εκείνη που δεν θες ποτέ να γίνει πραγματικότητα στη δική σου. Ο γείτονας και φίλος Robert Berchtold απήγαγε δύο φορές την μικρή Jan, την πρώτη στα 12 και την δεύτερη στα 14 της χρόνια. Μία ιστορία που θα δυσκολέψεις να πειστείς πως ήταν αληθινή, αλλά θα μπορούσε να συμβαίνει στο διπλανό σπίτι.

 

 

Κάντε Bookmark τις σελίδες του Newsbomb.gr για τα Exit Poll 2019 και τα Αποτελέσματα Εκλογών της 7ης Ιουλίου, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι και με εγκυρότητα!

Διαβάστε επίσης όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved