Ινδία και Πακιστάν βρίσκονται στο χείλος του πολέμου μετά τις επιδρομές που εξαπέλυσε ο ινδικός στρατός σε περιοχές του Πακιστανικού Κασμίρ. Η Ινδία εκτόξευσε πυραύλους πέρα από τα σύνορα σε έδαφος που ελέγχεται από το Πακιστάν σε τρεις τοποθεσίες το βράδυ της Τρίτης και τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Η Ινδία δήλωσε ότι έπληττε υποδομές που χρησιμοποιούνταν από μαχητές και ισχυρίζεται επίσης ότι υπάρχουν θύματα από τα πακιστανικά πυρά στο τμήμα του Κασμίρ που ελέγχεται από την Ινδία. Πρόκειται για την επιχείρηση «Sindoor», όπως ονομάστηκε από την Ινδία και έρχεται ως αντίποινα της τρομοκρατικής επίθεσης που στις 22 Απριλίου στο ινδικό Κασμίρ, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άτομα. Η νέα αυτή εξέλιξη προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.
Κασμίρ: Το «μήλον της Έριδος»
Το Κασμίρ αποτελεί μια από τις πιο αμφισβητούμενες και στρατηγικά σημαντικές περιοχές στον κόσμο. Η διαμάχη γύρω από το έδαφος αυτό εμπλέκει κυρίως δύο χώρες: Tην Ινδία και το Πακιστάν, ενώ σε μικρότερο βαθμό συμμετέχει και η Κίνα. Από το 1947, όταν η βρετανική Ινδία διασπάστηκε σε δύο ανεξάρτητα κράτη, η περιοχή του Κασμίρ έχει αποτελέσει το επίκεντρο πολλών πολεμικών συγκρούσεων, πολιτικών εντάσεων και διπλωματικών διαπραγματεύσεων.
#OperationSindoor #JaiHind ?? pic.twitter.com/tmyBe4fPIB
— Kiren Rijiju (@KirenRijiju) May 6, 2025
Ιστορικό Πλαίσιο
Το 1947, με την αποχώρηση των Βρετανών από την ινδική υποήπειρο, δημιουργήθηκαν δύο κράτη: H Ινδία (με πλειοψηφία ινδουιστών) και το Πακιστάν (με πλειοψηφία μουσουλμάνων). Η περιοχή του Τζαμού και Κασμίρ, τότε ένα πριγκιπάτο με μουσουλμανική πλειοψηφία και ινδουιστή μαχαραγιά, κλήθηκε να επιλέξει σε ποια χώρα θα ενταχθεί. Ο Μαχαραγιάς Χάρι Σινγκ επέλεξε να προσχωρήσει στην Ινδία, γεγονός που προκάλεσε την πρώτη ινδοπακιστανική σύγκρουση το 1947-1948.
Μετά τον πρώτο πόλεμο, η περιοχή χωρίστηκε σε δύο τμήματα:
Το Ινδικό Κασμίρ (περιοχή Τζαμού και Κασμίρ)
Το Πακιστανικό Κασμίρ (περιοχές Αζάντ Κασμίρ και Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν)
Η Γραμμή Ελέγχου (Line of Control - LoC) αποτελεί τη de facto διαχωριστική γραμμή μέχρι σήμερα.
Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους με αφορμή το Κασμίρ (1947, 1965, 1999), ενώ η περιοχή παραμένει ένα από τα πιο στρατιωτικοποιημένα σημεία στον κόσμο.
Το 2019, η ινδική κυβέρνηση προχώρησε σε μια κρίσιμη απόφαση: Kατήργησε το ειδικό καθεστώς αυτονομίας του Τζαμού και Κασμίρ, εντάσσοντας το απευθείας υπό τον έλεγχο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο εντός της Ινδίας όσο και στο Πακιστάν.
Παράλληλα, η περιοχή αντιμετωπίζει χρόνια πολιτική αστάθεια, διαμαρτυρίες των κατοίκων, τρομοκρατικές επιθέσεις και σκληρή στρατιωτική καταστολή. Ο πληθυσμός, στην πλειοψηφία του μουσουλμανικός, ζητά είτε ανεξαρτησία είτε ένωση με το Πακιστάν, ενώ η Ινδία επιμένει στην ακεραιότητα της επικράτειάς της.
To Ratpack έχει ταξιδέψει στα Ινδο-Πακιστανικά σύνορα.
Ο ρόλος της Διεθνούς Κοινότητας
Ο ΟΗΕ έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να διαμεσολαβήσει, προτείνοντας δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση των κατοίκων — πρόταση που δεν έχει εφαρμοστεί λόγω διαφωνιών για τις προϋποθέσεις και τη διεξαγωγή του. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και άλλες δυνάμεις διατηρούν επιφυλακτική στάση, κυρίως λόγω των γεωπολιτικών συμφερόντων τους στην περιοχή.
Το Κασμίρ παραμένει μια ανοιχτή πληγή στη Νότια Ασία.