Getty Ο χάλκινος ταύρος ήταν ο χειρότερος τρόπος για να πεθάνεις στην αρχαιότητα

Ενδεχομένως το πιο άρρωστο βασανιστήριο που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Φαλαρισμός. Ο ορισμός που αναφέρεται σε απάνθρωπες τιμωρίες και για την απάνθρωπη σκληρότητα. Εμπνευστής του όρου ο Φάλαρις. Ο πρώτος κατά χρονική σειρά τύραννος του Ακράγαντα, μίας Δωρικής αποικίας στην Κάτω Ιταλία. Ο Φάλαρις κατά τη διάρκεια του 6ο προ Χριστού αιώνα επέβαλλε φρικτά βασανιστήρια και τιμωρίες κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ενώ το διασημότερο εργαλείο βασανιστηρίων που χρησιμοποιούσε ήταν ο «χάλκινος ταύρος». Πρόκειται για μία μηχανή εκτέλεσης για εγκληματίες. Τα θύματα ρίχνονταν μέσα στο εσωτερικό του ταύρου από μια καταπακτή και κλειδώνονταν μέσα σε αυτό. Στη συνέχεια άναβαν μια φωτιά κάτω από την κοιλιά του αγάλματος, με αποτέλεσμα ο ταύρος να μετατρέπεται σε ένα «φούρνο ανθρώπων». Οι άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα ψηνόντουσαν ζωντανοί και η ιδέα προτάθηκε στον Φάλαρη από τον γλύπτη Περίλαο.

 

 
Όμως το βασανιστήριο δεν τελείωνε εκεί. Ως μέρος του απάνθρωπου σχεδιασμού, ο Περίλαος τοποθέτησε μερικούς σωλήνες που κατέληγαν στα ρουθούνια του ταύρου, από τις οποίες το θύμα που είχε ριχτεί μέσα σε αυτόν και καιγόταν ζωντανό, προσπαθούσε να πάρει λίγο οξυγόνο. Αντί για τις κραυγές του, κάθε φορά που έπαιρνε ανάσα ο ταύρος έβγαζε μια ευχάριστη μελωδία.
 
 

 

 

Όταν ο γλύπτης παρουσίασε το «δημιούργημά» του, ο Φάλαρις εντυπωσιάστηκε και αποφάσισε να το δοκιμάσει. Του ζήτησε να μπει μέσα στον ταύρο και να υποκριθεί ότι τσιρίζει από πόνο και ουρλιαχτά για να δοκιμάσουν το «μουσικό εργαλείο». Όταν ο Περίλαος μπήκε μέσα, ο Φάλαρις τον έκλεισε μέσα στον ταύρο και άναψε τη φωτιά. Ως ειρωνεία της τύχης, ο κατασκευαστής του χάλκινου ταύρου ήταν και το πρώτο θύμα του.

 

 

Ο Φάλαρις «διασκέδασε» με το μουσικό ταύρο, βασανίζοντας ανθρώπους για 16 χρόνια και το χρησιμοποιούσε σε γιορτές και συγκεντρώσεις με φίλους, ενώ προχώρησε ακόμη μέχρι του σημείου να βάζει και διάφορα αρωματικά μέσα σε αυτόν, προκειμένου να «βελτιώσει» τη μυρωδιά της καμένης, ανθρώπινης σάρκας. Αρχαία κείμενα αναφέρουν ότι ο ταύρος πετάχτηκε στη θάλασσα όταν εκθρονίστηκε ο Φάλαρις το 554 π.Χ. και ανέλαβε ο Τηλέμαχος. Ο Φάλαρις πέθανε από λιθοβολισμό.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved