pexels Καμπάνια 15.000 ευρώ σε χρήστες παράνομων υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης

Αν -όχι εσύ αλλά- ένας φίλος σου έχει εγκαταστήσει παράνομο αποκωδικοποιητή για να βλέπει μπαλίτσα, τότε ίσως περάσει μία βόλτα από τον ανακριτή.

Ίσως να μην το γνωρίζεις αλλά εκεί έξω υπάρχουν καλοθελητές, οι οποίοι πουλάνε παράνομα αποκωδικοποιητές που αναμεταδίδουν κυρίως τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις σε κάθε χώρα. Αυτό που σίγουρα θα γνωρίζεις αφού το διάβασες είναι πως αυτό διώκεται ποινικά. Μάλιστα οι διωκτικές αρχές σε συνεργασία με τους παρόχους τηλεοπτικού περιεχομένου έχουν ξεκινήσει έρευνα εδώ και μήνες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της πειρατείας.

Αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι ο ανακριτής να έχει καλέσει να καταθέσουν ενόρκως οκτώ χρήστες, τα ονόματα των οποίων υπήρχαν στη δικογραφία. Οι χρήστες ομολόγησαν ότι αγόρασαν από τη σπείρα παράνομο αποκωδικοποιητή και μέσω αυτού είχαν, χωρίς άδεια των παρόχων συνδρομητικής τηλεόρασης, πρόσβαση σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο πλατφορμών.

Πρόστιμο 15.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός μήνα

Οι σπείρες πίσω από την παράνομη εγκατάσταση πείθουν τους χρήστες ότι δεν έχουν ποινικές ευθύνες. Αλλά αυτό είναι λάθος. Οι προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης είναι τουλάχιστον ενός μήνα και χρηματική ποινή έως και €15.000 σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα 343/2002. Μάλιστα, κατά καιρούς έχουν καταδικαστεί χρήστες πειρατικού οπτικοακουστικού περιεχομένου. Οι κατηγορίες και κατ’ επέκταση οι ποινές προκύπτουν μετά από κλήση του ανακριτή σε απλούς χρήστες πειρατικού περιεχομένου να καταθέσουν.

Μια τέτοια περίπτωση προέκυψε τον Δεκέμβριο, όταν η Ασφάλεια Πατρών συνέλαβε 7 άτομα για «πειρατεία» συνδρομητικών καναλιών, με την σπείρα να δραστηριοποιείτο επί 67 χρόνια με 2.000 πελάτες.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι σπείρες διακίνησης πειρατικών τηλεοπτικών συνδέσεων σχετίζονται άμεσα με το «οργανωμένο έγκλημα» και τις δράσεις του, η συναναστροφή και οι οικονομικές συναλλαγές με αυτά τα κυκλώματα μπορεί να έχει ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες για έναν χρήστη τέτοιων παράνομων υπηρεσιών.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved